Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Államtitkár: Az állam fizesse a pedagógusokat!

A kormányzat a pedagógusbéreket központilag finanszírozná várhatóan 2012-től – mondta kedden Gloviczki Zoltán oktatási helyettes államtitkár Mosonmagyaróváron egy közoktatási fórumon.
Mosonmagyaróváron a közoktatásban várható változásokról beszélt kedden pedagógusok, valamint intézményfenntartók és -vezetők előtt Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.


Gloviczki Zoltán
Gloviczki Zoltán
– A valóság alapján szeretnénk oktatáspolitikát építeni – hangoztatta. Elmondta: a közoktatási törvény koncepciójához a politikai és szakmai egyeztetések folyamatosan zajlanak, így az eredetihez képest gyökeres változáson esett keresztül a az alapszöveg.

– A jelenleg érvényes, 1993-as törvény alkalmatlan a használatra. Százhetvenszer módosították, éppen ezért nem mentes az ellentmondásoktól – állította Gloviczki. Kifejtette: a közoktatás stratégiailag fontos a kormány számára, éppezért pénzt akar ide fektetni, s ezzel az oktatás színvonalát növelné. A szakember beszélt továbbá a pedagógusok életpályamodelljéről, de szó esett arról is, hogy a számukra hétévente kötelező tanfolyamok finanszírozására nem tud az állam költeni.

Nádasi László
Nádasi László
Csaplár Zoltán mecséri polgármester arra volt kíváncsi, hogy a kisiskolák újraindítására vagy a válsághelyzetbe került oktatási intézmények támogatására elkülönített háromszázmillió forint hogyan oszlik meg. Az államtitkár-helyettes elmondta: ezen a pályázaton háromezres lélekszám alatti települések indulhatnak, előnyt élveznek azok, melyek valamilyen pluszt – pedagógust, pedagógiai programot, infrastruktúrát – tudnak hozzátenni. A Kisalföld érdeklődésére a szakember szerint tucatnyi kisiskola újraindítására lehet elég a fenti összeg. Nádasi László hédervári önkormányzati képviselő arról érdeklődött, hogy mikortól várható, hogy a pedagógosok bérét az állam központilag finanszírozza. Erre erős kormányzati szándék mutatkozik és elképzelhető, hogy 2012-től gyakorlatba is lép – volt a válasz. Mint ahogy a kidolgozás alatt álló országos pedagógiai ellenőrző-segítő rendszer is.

Medgyesi Imre projektigazgató a 16 éves tankötelezettségi korhatár problematikáját vetette fel. A helyettes államtitkár erről annyit mondott: programjukban is ez az életkor szerepel, ám a vita eredményeként alighanem a 17 éves korhatár fennmarad.

A szakember beszélt továbbá a pedagógusok életpályamodelljéről, de szó esett arról is, hogy a számukra hétévente kötelező tanfolyamok finanszírozására nem tud az állam költeni.

Szabó Lászlóné
Szabó Lászlóné
Szabó Lászlóné igazgató úgy vélte, hogy a pedagógus-életpályamodell egyelőre apátiát vált ki.

– Az önkormányzatok szerint a mai pedagógusi bérek fenntarthatatlanok. Az oktatásnak ahhoz, hogy stratégiai ágazat legyen, forrást kellene biztosítani. Miközben ma spórolásra kényszerülünk – hangsúlyozta a hédervári intézményvezető. Hozzáfűzte: februárban ezért kénytelenek síszünetet tartani, mellyel kétszázötvenezer forintot takarítanak meg.

Mosonmagyaróváron a közoktatásban várható változásokról beszélt tegnap pedagógusok, valamint intézményfenntartók és -vezetők előtt Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.
Mosonmagyaróváron a közoktatásban várható változásokról beszélt kedden pedagógusok, valamint intézményfenntartók és -vezetők előtt Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár.

Olvasóink írták

 • 2. megmindiggyöri 2011. január 19. 08:25
  „"Medgyesi Imre projektigazgató a 16 éves tankötelezettségi korhatár problematikáját vetette fel. A helyettes államtitkár erről annyit mondott: programjukban is ez az életkor szerepel, ám a vita eredményeként alighanem a 17 éves korhatár fennmarad."

  Nagyon jól ismeri az államtitkár úr a közoktatási törvényt. 17 éves korig tartó tankötelezettség nem tudom, hogy tud fennmaradni, ha nem létezik. Jelenleg hatályos jogszabály szerint:

  Akik 1998/99-es tanévben kezdtek általános iskolába járni rájuk a közoktatási törvény 6. § (3) bekezdése vonatkozik.
  "A tankötelezettség annak a tanévnek a végéig tart, amelyben a tanuló tizennyolcadik életévét betölti. A sajátos nevelési igényű tanuló tankötelezettsége meghosszabbítható legfeljebb annak a tanévnek a végéig, amelyben a huszadik életévét betölti."

  Akik korábban kezdték a tanulmányaikat, ők 16 éves korukig tankötelesek.
  Szóval a 17 év sehol sem szerepel.”
 • 1. tudo 2011. január 19. 08:02
  „Van kettő hír az oktatás területéről.Óváron járt a napidíj és közlekedési ktg elszámolást koptató minisztériumi tojás és elmondta,hogy baromira dolgoznak.Ezt a Jisalföld leadta.
  Másik: az ország legelismerteb oktatóját/Hoffmann Rózsa/ és elképzeléseit amin sokat dolgozott szakértelemmel együtt leverte az álnemzeti párt csahosa és a Mécs család kezébe visszaadta a mézesbödönt.Nem tudom egy papírra le lehet-e írni Hoffmann Rózsa és pokorni nevét?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovák nő lopott volna parfümöt Mosonmagyaróváron

Egy szlovák nőt ért tetten és tartott vissza az egyik drogéria biztonsági őre a minap, miután a… Tovább olvasom