Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Adatok: Mosonban jobb a közbiztonság

Noha a városrészben élők nem mindig érzik így, a statisztikák szerint Mosonban jobb a közbiztonság, mint Magyaróváron.

Sőt, az elmúlt évhez képest nagymértékben csökkent a bűncselekmények száma Mosonban.

Időről időre újból napirendre kerül Moson közbiztonságának kérdése. A városrészben élők közül sokan úgy érzik, nem elég biztonságos a környék. Többen nem nézik jó szemmel például a mosoni belvárosban – egyebek mellett a piactér melletti szökőkút mellett – gyakorta előforduló roma csoportosulásokat. Időnként a figyelem középpontjába kerül Moson az ottani, a közbiztonsággal összefüggő történések miatt. Így például az utóbbi időben portálunkon is beszámoltunk a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnökének viselt dolgairól, vagy az Enge János utcában történt – feltehetően gyújtogatás miatti – tűzesetről. A mosoniak nagyobb közbiztonságot követelnek a városrészben, a bűnügyi statisztikák azonban azt mutatják: sokkal biztonságosabb Mosonban lakni, mint Magyaróváron.

Az úgynevezett kiemelt bűncselekményekből – amik az emberek biztonságérzetét leginkább befolyásolják – az év első kilenc hónapjában 131 történt Mosonban, míg a magyaróvári városrészben ez a szám 304 – tudta meg portálunk dr. Csokán Csaba alezredestől. A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság vezetője a portálunknak elmondta: lényeges javulás tapasztalható az elmúlt évhez képest a városrész bűnügyi statisztikájában, hiszen a tavalyi év hasonló időszakában 191 kiemelt bűncselekmény történt. Garázdaság miatt idén eddig 18 esetben indítottak eljárást a városrészben, a rablások száma a felére esett vissza – két ilyen történt –, de a testi sértések terén is javulás történt, a tavalyi 19 helyett 15 ilyen esetnél kellett intézkedni. Jelentős a visszaesés a lopások számában Mosonban, ez a tavalyi 149-ről 95-re csökkent. Míg az elmúlt évben eddig 28 betörés történt, addig idén 9. A lakásbetörések terén pedig még kedvezőbb a kép, ebben az évben ez idáig mindössze egy ilyen ügyben indult eljárás. Gépkocsilopás nem volt idén Mosonban – tavaly három is –, az autófeltörések száma is kilencről kettőre csökkent.

A rendőrség lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy Mosonban tovább javuljon a közbiztonság – felvételünkön Ónodi Ádám és Mitró Barnabás főtörzsőrmesterek a mosoni piactérnél.
A rendőrség lehetőségeihez mérten mindent megtesz, hogy Mosonban tovább javuljon a közbiztonság – felvételünkön Ónodi Ádám és Mitró Barnabás főtörzsőrmesterek a mosoni piactérnél.

Az alezredes hozzátette: a statisztika szerint kedvező a közbiztonsági kép Mosonban – a kapitányságvezető erről tegnap számolt be az önkormányzat mosoni bizottságának ülésén is –, ám kétségtelen, hogy az ott élők közül sokan a valósnál rosszabbnak ítélik a helyzetet. Köztudott, hogy a városrészben nagyobb számban élnek a roma kisebbséghez tartozók. Életvitelük, gyakran harsányabb kommunikációjuk többeket megbotránkoztat, esetleg félelmet kelt, ezért számos ilyen jellegű bejelentés érkezik a kapitányságra. Ezeket a bejelentéseket a rendőrség minden esetben megvizsgálta és amennyiben valamilyen szabálysértés vagy bűncselekmény történt, megtették a szükséges intézkedéseket.

Az elmúlt időszak történései közül az alezredes kiemelte: a nyári időszakban volt jellemző, hogy részben helybéli, illetve a keleti országrészből érkezők próbáltak prostitúciós tevékenységet folytatni a városrészben. Ezeket sikerült időben visszaszorítani. A közelmúltban több ügy is lezárult a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével szemben, ezek egy részében már elsőfokú ítélet is született. Folyik a nyomozás közveszélyokozás gyanújával a közelmúltban az Enge János utcában történt tűzeset miatt. Moson közbiztonságának erősítése érdekében a városrészben lévő rendőrőrsre is új parancsnokot nevezett ki a kapitányságvezető. Az új elöljáró szakmai felkészültsége a biztosíték arra, hogy képesek lesznek a jövőben is megfelelően kezelni a városrész bűnügyi és közbiztonsági helyzetét. Az alezredes hozzátette: mindent megtesznek a problémák megoldására, ám ennek a folyamatnak a rendőrség csak az egyik szereplője.


Közös fellépés a közbiztonság javításáért

Az önkormányzat mosoni bizottságának hétfői ülésén is napirenden volt a városrész közbiztonsági helyzete. Az összejövetelen dr. Csokán Csaba beszámolt Moson bűnügyi statisztikájáról és bemutatta az új őrsparancsnokot. Az ülésen felmerült az igény a rendőrség és a bizottság közötti rendszeres találkozókra, egyeztetésekre. A bizottság támogatná a kamerarendszer kiépítését Mosonban, valamint megvizsgálják annak a lehetőségét, miként alakulhat polgárőrség a városrészben. A bizottság tagjai elfogadták a kapitányságvezető beszámolóját.


Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. jánosi 2009. október 23. 17:51
  „Hívd meg őket, talán elfogadják !”
 • 28. SiLa 2009. október 23. 15:26
  „Addig míg ilyen izmos, kigyúrt rendőrök védik a mosoniakat, lesz félnivalónk séta közben. Nem új rendőrparancsnok kell, hanem hatékony jogszabály és hatékony rendőr! A rendőrség vezetői civil ruhában, este 10-után sétáljanak Moson főutcáján, közben térjenek be egy-két vendéglőbe,-kíváncsi lennék a véleményükre. Javaslom ezt több hétvégén megtenni! Kíváncsi lennék, hogy rendőrök olvassák-e ezeket a hozzá szólásokat.”
 • 27. bela001 2009. október 21. 22:26
  „Azt különben még nem vettétek észre, hogy pont rossz irányba állnak? :D
  A hátuk mögött van Moson lényege :D”
 • 26. jánosi 2009. október 21. 17:09
  „Felhívom a figyelmet egy régebbi cikkre : falat húznak a romatelep és a falu közé.( szlovákiában )
  Itt nehéz lenne, bár az előző polgármester már egy párat exportált Császárrétre, ott lehetne.”
 • 25. jánosi 2009. október 21. 16:19
  „Ne bántsátok a moderátort, neki ez a dolga, alkalmazkodjatok !”
 • 24. TBK 2009. október 21. 16:12
  „tök jó, a <moderálva> helyére mindenki tudja kiket kell gondolni.
  Moderátor? a <moderálva> szót nem kéne moderálni e miatt? :-[]”
 • 23. jánosi 2009. október 21. 15:57
  „21.-nek
  Tényleg ha lehoznának egy busznyi droidot egy hónapra, a <moderálva őnként>-ok megrohamoznák a
  repülőjegy irodákat. Szegény Canada ...........”
 • 22. juhi 2009. október 21. 15:50
  „Ha azt nézzük, hogy területileg és lakosok számában az óvári városrész 2-3 szorosa a mosoninak, már nem néz ki ilyen jól a statisztika !”
 • 21. TBK 2009. október 21. 15:49
  „Bogár ruhában keményebbnek fognak tűnni okt. 23-án :)”
 • 20. jánosi 2009. október 21. 15:16
  „Ne bántsátok őket, legalább ott vannak. Utoljára B. Józsitól ( körzeti megbízott volt ) féltek
  a < moderálva önként > ok, bár ő egyedül volt ekkora, mint ők ketten .......”
 • 19. taki 2009. október 21. 12:45
  „Olyan mint egy tele aggatott karácsonyfa :)
  Remélem aztán egy megtermett kan **** szembe is ilyen határozott kiállású :)))))”
 • 18. civac 2009. október 21. 09:46
  „lehet szolgálatban farmerben is, ha pl. vegyes ruhát írtak elő neki - ez nem sünészeti szakkifejezés”
 • 17. civac 2009. október 21. 09:38
  „Churchill megmondta: csak annak a statisztikának hiszek, amit magam hamisítottam.
  Nekem nem tűnik közbiztonságnak, hogy az ember nem mer sétálni Mosonban...”
 • 16. TBK 2009. október 21. 07:05
  „Hehehe
  Na a rendőrségi statisztikákról /és azok elcsalásáról/ remek olvasmányt lehet találni itt:
  http://www.tmrsz.hu/”
 • 15. Rbar 2009. október 20. 22:08
  „Miért van farmerban a rend őre(?)
  Csak nem azt is eladták a statisztikán felüli mercisek? :D”
 • 14. bika07 2009. október 20. 20:40
  „Hát persze hogy jobb a közbiztonság, nincs intézkedés ,így nincs papír munka ,nincs statisztika.De ez két figura...........”
 • 13. rivotril2mg 2009. október 20. 20:17
  „csúnyán néznek ki? akkor áljatok ki ti is a piac térre majd én rendet rakok címszóval,asszem hamar kapnátok egy két taslit a helyi barna emberkéktől”
 • 12. janika 2009. október 20. 18:39
  „Ugyan már itt is ismeretlen fogalom a fehérgalléros bűnözés. Itt is csak a látványos utcai bűnözéssel be is fejeződik a rendőri munka. Vagy lehet olvasni a hivatali visszaélések lebukásairól is?”
 • 11. Legate 2009. október 20. 18:02
  „Hehe ezt a két huszárt aztán tényleg meg kellett mutatni az olvasóknak! :D Na majd ezután jönnek import zsiványok!”
 • 10. Griffin 2009. október 20. 17:54
  „Chuck Norris is csak filmen erős!
  Ne tréfálkozzunk ezzel, hiszen ő is magyar,Csák Norisz az eredeti neve,és a komenisták üldözték el az országból az őseit!
  Ne bátsd a magyart!:-)))))))))))”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még karácsonyra sem biztos a fűtés

Mosonmagyaróvár - Még mindig nincs gázszolgáltatás abban a mosoni társasházban, melynek lépcsőháza a… Tovább olvasom