Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

A környezetvédelem helyett ma már csak a túlélés a tét

Nem rózsás a helyzet, hiszen nem a klasszikus környezetvédelemről, hanem a túlélésről beszélünk – hangsúlyozta a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulási Tanács ülésén Árvay István elnök. A hetven településen szolgáltató vállalkozás az országban az elsők között kapott állami segítséget veszteségei kompenzálására.
A Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Kft. Mosonmagyaróvár és Csorna térségében hetven településen végez közszolgáltatást. A vállalkozás jelenéről és jövőjéről is tárgyalt a Mosonmagyaróvár Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulási Tanács és a cég vezetése kedden.

– Veszteségpótló támogatásért fordultunk a kormányhoz. A 150 millió forintos támogatásról elsők között kaptunk visszaigazolást – emelte ki Árvay István társulási elnök.

A veszteség több okára is rávilágított. A társulás a 3,5 milliárd forintos hulladékgazdálkodási projektjében azt vállalta, hogy negyvenhatezer háztartást von be a közszolgáltatásba, holott tavaly csupán negyvenegyezer-ötszáz ügyfelet tartottak számon. Ez a jelentős különbség azért is érthetetlen, mert jellemzően inkább nőtt a lakosság a térségben. A szelektíven be- gyűjtött hulladék aránya is jelentősen eltér az előzetes kalkulációktól: 25 százalék helyett csupán 16. Kosár Tibor cégvezető hozzátette: a kék kukák mintegy felét osztották ki. Mint elhangzott, Csornán még inkább idegenkednek az ingyenes lehetőségtől. Ott csupán hatszázat vittek el. Árvay István kérte, hogy a Csorna környéki településekre és a hulladékudvarokba is szállítsanak ki edényeket, valamint az intézményekbe is kerüljön ilyen kuka.

A zöldhulladék begyűjtése sem szerepelt az eredeti elképzelésekben. Ennek elhelyezéséért egyébként kilónként 9 forintot, vegyes hulladékért 12 forintos lerakói díjat kell befizetni az államnak (a jánossomorjai hulladéklerakóban elhelyezett napi 20–25 bála számának csökkentése is cél).

Húsz százalékkal több szelektíven begyűjtött hulladék lenne a cél. A kék kukák fele még gazdára vár.
Húsz százalékkal több szelektíven begyűjtött hulladék lenne a cél. A kék kukák fele még gazdára vár.

Kosár Tibor szerint az állami támogatással a 2014-es év veszteségeit tudják kompenzálni. Még kérdés, hogy jövőre számíthatnak-e a cég fennmaradásához szükséges kormányzati segítségre. A vállalkozás gépbeszerzést is tervez, mellyel megspórolható lenne az évi 20–30 milliós bérleti díj. A lomtalanítás is szóba került: ez várhatóan idén is őrzött területen lehet, hogy ebből ne csak kiadás, hanem bevétel is származzon. Az iskolai papírgyűjtést legálisan a Kisalföldi Hulladékgazdálkodási Kft. végezhetné – hívták fel a figyelmet. Ez kiegészülne a fölöslegessé vált elektronikai cikkek begyűjtésével. Rongygyűjtő konténerek is kikerülnének a szelektív szigetre.

A vállalkozás gépbeszerzést is tervez, mellyel megspórolható lenne az évi 20–30 milliós bérleti díj.

Az egyébként is nehéz helyzetben lévő közszolgáltatónak mintegy kétszázmillió forintos a kintlévősége. Kosár Tibor érdeklődésünkre elmondta: az ipari szektor tartozásaira a cég ügyvéd által kér folyamatosan behajtást, míg a lakossági fogyasztók esetében az adóhatóságon keresztül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Áprilistól távozik a tankerület-vezető

Április elsejéig tölti be a mosonmagyaróvári tankerület vezetői állását Resch Erzsébet. Távozásának… Tovább olvasom