Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

A hét végén már forognak

A 86-os főút mentén, Mosonszolnok térségében megkezdődött a szélerőművek telepítése az ÉDÁSZ Rt. közel 400 milliós beruházásában.
A gazdaságosság mellett természetvédelmi és légiforgalmi szempontok szerint.
Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának közeledtével egyre több szó esik a megújuló energiaforrásokról is, mivel az EU energiapolitikai alapelvei között nagy hangsúlyt fektettek ezek felhasználásának bővítésére. Az unió országaiban jelenleg az energiafogyasztás 6 százalékban származik megújuló forrásokból.

Az Európai Parlament határozata szerint a megújuló energiahordozók által termelt energia 2010-re el kell hogy érje a 12 százalékot.
A hazánkban, Kulcson és Inotán működő „szélmalmok" mellett a napokban állítanak fel és helyeznek üzembe Mosonszolnok térségében, a 86-os főút mellett két újabb erőművet. A szélkerekek építésének ötlete közel két éve vetődött fel az ÉDÁSZ-on belül szerveződött Erőmű Szolgáltató Kft. körében. Seiffert Zoltán, a projekt vezetője a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a beruházás alapgondolatát az európai normákhoz való csatlakozás generálta, miszerint a villamosenergia-termelés hat százalékát megújuló energiaforrásból kell származtatni.

A Mosoni-síkságon a legjobb

– Számba vettük a lehetőségeket és a szélerőmű megépítése bizonyult a legkedvezőbbnek, hiszen a szél a leginkább költségtakarékos energiaforrás és a hazai terepen biztonságosan és szabadon áll rendelkezésre. A telepítés helyének kiválasztásakor megvizsgáltuk a régió energiatermelésre használható széltérképét. A Mosoni-síkság látszott a legalkalmasabbnak a szélenergia kihasználására, hiszen ez a térség beletartozik abba a szélcsatornába, amit Zundorfban már „meglovagoltak".
– Az erőmű felállításának költségeihez támogatókat próbáltunk szerezni, hiszen egy ekkora beruházást gazdaságosan csupán önerőből nem lehet megvalósítani, mivel rendkívül hosszú – legalább egy évtized – a megtérülési idő. Az E.ON Hungária Rt., az ÉDÁSZ Rt. meghatározó többségi tulajdonosa már működtetett Kulcson egy 600 kW teljesítményű szélerőművet. Így született meg a döntés, hogy a kulcsival megegyező, két darab erőművet telepítünk. Az összességében közel 400 millió forintos beruházás 20 százalékát sikerült vissza nem térítendő támogatásként megszereznünk részben a Széchenyi-terven, a Phare tükörprogramján, illetve egy osztrák banktól.

Túzokok és repülőgépek

– Október elejére elkészült a szerződés a mosonszolnoki szélkerekek létesítéséről. Igen sok probléma adódott a különböző engedélyek beszerzésével, mivel Magyarországon ez még nem bejáratott dolog. Az építési engedély kiadása előtt a Fertő–Hanság Nemzeti Park az elsőként kijelölt helyet megvétózta, mondván, ott fészkel a fokozottan védett túzok. Továbbá a légi irányítással is akadtak gondok, így különböző magasságjelző fényeket kell elhelyeznünk a létesítményen.
– Az engedélyek beszerzése után aztán a múlt hónapban megkezdődött az alapozás. A hét elején pedig már megérkeztek a helyszínre az első erőmű alkatrészei, amit ma, szerdán követ a másodiké. Terveink szerint már a hét végén elindítjuk a két szélkereket és december végére megkezdődik a próbaüzem. Ha minden az elképzelések szerint halad, akkor márciusban adjuk át hivatalosan rendeltetésének az erőműveket.
Stelczer Balázs, a telepítést végző Első Magyar Szélerőmű Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére az építés helyszínén elmondta: hétfőn kezdték a munkálatokat. Ma rakják a helyére az összeszerelt rotort, majd hét végére elkészülnek a második szerkezettel is. A szélerőmű kúpos acéltornya 63 méter magas – amit három darabból szereltek össze –, a háromtollú rotor átmérője pedig 44 méter. Ez a berendezés, amit a kontinentális szélviszonyokra terveztek, jelenleg a legkorszerűbbek közé tartozik a szélerőműpiacon. A szerkezet automatikusan szélirányba fordul és a rotorlapátjainak állásszögét is automatikusan változtatja azért, hogy energiatermelése optimális legyen – tájékoztatott az ügyvezető.

Amit az Enercon erőműről tudni érdemes

A Mosonszolnokra telepített Enercon E-40 típusú szélerőművet Németországban gyártották, alkatrészeit kamionon szállították az összeszerelés helyére. Az összességében 68 tonnás szerkezet kúpos acéltornya 63 méter magas, 3 tollú rotorja, ami beépített fűtéssel jégmentesíthető, 44 méter átmérőjű, minden lapát külön lapátszögállító motorral felszerelt. A rotor szabályozhatóan 18 és 34 közötti fordulatot tesz meg percenként. A szélkerék forgásához legalább 9 kilométeres óránkénti szélsebesség szükséges, ennek a tízszeresénél pedig biztonsági szempontból automatikusan leáll a szerkezet. Az erőmű 43,2 kilométeres óránkénti szélsebességnél működik optimálisan.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánkézbe került a fürdő

Idén a lipóti termálfürdőt többen keresték fel, mégis csökkent a faluban a szállást kérők száma. Ám… Tovább olvasom