Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

A forradalom emlékének őrzői

Államalapító királyunk ünnepén az önkormányzat Pro Urbe-díjat adományozott a Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesületnek.
A Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület 1990 őszén jött létre, de hivatalosan csak egy évvel később jegyezték be. A 30 alapító tag között volt Gábor Józsefné Ágnes is. Az ő érintettsége sajnálatos módon kettős a tragédiában: a laktanyánál 31 éves bátyját a szeme láttára lőtték agyon, neki pedig 16 esztendősen mindkét lábát golyó érte, de ő túlélte a súlyos sérüléseit.

Az ’56 egyesület alapcélja az, hogy a forradalom emlékeit minél jobban megőrizzék az utókor számára. Az elnök szerint 16 évvel a rendszerváltást követően sem történt meg 1956 igazi rehabilitációja, a politika most sem úgy tekint az akkori mártírokra, ahogy azok megérdemelnék. A Pro Urbe-díjnak ezért is örültek nagyon, hiszen ez egy komoly gesztus a városvezetés részéről az áldozatok hozzátartozói számára is.

A forradalomnak októberben lesz a fél évszázados évfordulója. Erre a már 46 tagot számláló Mosonmagyaróvári ’56-os Egyesület is készül, gyakrabban tartanak összejöveteleket is. A kopjafák fele elkorhadt, de szerencsére pályázat útján nyertek támogatást a rendbehozatalukra. A kórházban, ahol ellátták a sok sebesültet, szintén szeretnének egy kis emléktáblát elhelyezni. Az ’56-os mosonmagyaróvári tárgyak zömét kölcsönadták a fővárosi Terror Házának, de a készülő mosonmagyaróvári laktanyamúzeum megnyitására szeretnék visszakérni ezeket és itt kiállítani valamennyit, továbbá még több ereklyét összeszedni és e célra felajánlani.

Mint arról a Kisalföld is beszámolt: 15 évvel a Vérrel és kötéllel című filmet követően idén Erdélyi János ismét Mosonmagyaróváron forgatott, és Sortűz után címmel újabb mozit készített az 1956-os tragédiáról, a túlélőkről, valamint a forradalom mai megítéléséről. A rendező az évfordulón megint ellátogat a városba, és bemutatja az új alkotást, valamint a sok kérésre való tekintettel a Vérrel és kötéllel cím filmből is hoz másolatokat, melyeket az érdeklődők megvásárolhatnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óvatosabbak Szlovákiában a magyarok

Végül egy itthoni tanulságos eset: Rajkára néhány évvel ezelőtt bejelentkezett egy szlovák társaság (a Marianne Group), hogy háromszáz családi házból álló lakóparkot építene a helyi templom mögött. Akkor a képviselő-testület elutasította a beruházást, a hivatalos verzió szerint azért, mert nem akarta módosítani a rendezési tervet. Tovább olvasom