Kisalföld logö

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 21°C | 31°C Még több cikk.

A félsorompót is kikerülték

Kiemelt ellenőrzést tartottak a rendőrök a MÁV szakembereivel közösen az elmúlt hetekben a Mosonmagyaróvár környéki vasúti átjárókban.
A vasúti átjárókban az elmúlt években történt balesetek bebizonyították, hogy a sorompó nem pótolhatja az emberi figyelmet. Annak ellenére, hogy az elmúlt két évben százharmincnyolccal több fél csapórudas vasúti átjáró van Magyarországon, az így felszerelt átjárókban bekövetkezett balesetek száma nemhogy csökkent, hanem nőtt ez idő alatt. A tragédiák okát a szakemberek a közlekedési morál hiányosságaiban látják.
A statisztikák szerint a vasúti átjárókbeli balesetek kilencvenhét százalékát az autósok figyelmetlensége és a közlekedési szabályok megsértése okozza. Az elmúlt tíz évben több mint ezerszer ütközött vonat autóval, a balesetek 436 halálos áldozatot követeltek.

Az országos statisztikánál jóval kedvezőbb a helyzet Mosonmagyaróvár környékén. Az elmúlt két évben mindössze három közlekedési baleset történt vasúti átjáróban, ám ezek egyike sem követelt halálos áldozatot. Ennek ellenére a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai a MÁV szakembereivel közösen az elmúlt hetekben ellenőrzéseket tartottak azokban az átjárókban, ahol a forgalmi adatok szerint fokozott a balesetveszély. Gergó Gábor alezredes, osztályvezető a Kisalföldnek elmondta: az ellenőrzések során elsősorban azt figyelték, hogy a vezetők betartják-e a KRESZ előírásait: lakott területen belül harminc, míg azon kívül negyven kilométeres óránkénti sebességgel kell megközelíteni az átjárókat.

A tapasztalatok szerint az autósok általában betartják az előírásokat, ám a rendőröknek több esetben kellett helyszíni bírságot kiszabniuk a szabálytalankodókkal szemben. Néhány alkalommal előfordult, hogy az autósok a tilos jelzés ellenére a lezárt félsorompót megkerülve hajtottak az átjáróba. Ellenük szabálysértési feljelentést tettek. Sokszor a gyalogosokat és kerékpárosokat kellett figyelmeztetni, esetenként megbírságolni, mert szintén a tilos jelzés ellenére léptek a sínekre. A szabálytalankodó autósok figyelmét felhívták az átjárókban az áthaladás szabályaira is, lassítva, megállva győződjenek meg arról, hogy nem jön a vonat.

A tapasztalatok szerint a rendőri jelenlét és annak észlelése a vasúti átjárókban a KRESZ-szabályok fokozottabb betartását eredményezi. Ezért az autósok a vasúti átjárókban a jövőben is találkozhatnak sebesség-ellenőrzést végző rendőrökkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös marketingmunka lendíthet a vízi turizmuson

A Szigetközben és a Mosoni–Dunán nyár elején nemcsak a vízállás „stagnál” vagy apad, hanem a vízi turisták száma is: a vállalkozók szerint ezen csak közös marketingmunka és újabb rendezvények segíthetnek. A kempingek hétvégi és egyhetes vízi utakat szerveznek: tízezer forintból képzett túravezetővel kenuzhatunk hét napot a dunai mellékágendszerben. Tovább olvasom