Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

A bérlők közel fele adós a díjjal

Mosonmagyaróvár - Néhány hónapja folyamatosan nő az érdeklődés a szociális bérlakások iránt. Négy-öt év a várakozási idő. A lakók közel fele nem fizette ki lakbérét: 68 bérlőnek százezer forintnál is több a tartozása.
Mosonmagyaróváron ugyan néhány éve még úgy tűnt, egyre kevesebben tartanak igényt szociális bérlakásra, mára ismét nagyobb igény mutatkozik erre az olcsóbb lakhatási formára. A tavaly év végi adatok szerint a mosonmagyaróvári önkormányzati bérlakások kezelője, a Movinnov Kft. 24 millió forintos hátralékkal számolt. Bella Sándor ügyvezető igazgató tájékoztatása szerint a lakók közel felének van valamilyen mértékű tartozása. Közülük 68 bérlő több mint százezer forint fölötti összeggel maradt el.

– A gazdasági válság hatásaként nagyobb érdeklődésre számítunk a bérlakások iránt, és tovább nőhet a hátralékosok száma, a tartozás mértéke. Kiemelném: akkor keressenek bennünket a lakók, amikor a probléma megjelenik, s ne várjanak a bírósági eljárásig, kilakoltatásig. Ha kisebb a tartozás, könnyebb megoldást találni. Sok adósságrendező lehetőség létezik, akár alapítványi segítséget is igénybe lehet venni, de részletfizetést is lehet kérni – hangsúlyozta Bella Sándor.

Bogdán Vince a Sóház felújításra váró, omladozó falait mutatja. A férfi szerint a lakás gombás, dohos, a család egészségi állapotát is megterheli.
Bogdán Vince a Sóház felújításra váró, omladozó falait mutatja. A férfi szerint a lakás gombás, dohos, a család egészségi állapotát is megterheli.

A városháza igazgatási osztályának tájékoztatása szerint jelenleg huszonegy lakásigénylő család szerepel a névjegyzéken. Minden család szociálisan rászorult, ők átlagosan négy-öt év várakozási időre számíthatnak. – Sokan érdeklődnek lakás iránt, a névjegyzék elkészítése óta tizennégyen adták be kérelmüket. Ők a benyújtás időrendi sorrendjében kerülhetnek fel az új névjegyzékbe – tette hozzá dr. Preier Zsuzsanna, az igazgatási osztály vezetője.

A lakók átlagosan 15–20 ezer forintért lakhatnak, de komfortfokozattól, a lakás elhelyezkedésétől és méretétől függően akár már tízezer forint alatt, de jóval negyvenezer forint fölött is fizetnek néhányan. A bérleti díj az üzemeltetési, hibajavítási és karbantartási kiadásokat csak részben fedezi. A felújítási munkálatokat azonban már teljesen az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Idén az előzetes számításokkal ellentétben 45 millió forint jut korszerűsítésre: a kisebb homlokzat- és tetőszigetelések mellett a rendelkezésre álló összeg közel felét a Sóházban nyílászárócserére, homlokzatfelújításra fordítják, de a Mosonyi Mihály úti nyugdíjasházban is terveznek homlokzati hőszigetelést.

Bogdán Vince párjával és három gyerekével közel tíz éve él a Sóház egyik negyvennyolc négyzetméteres lakásában, mely a férfi szerint gombás, dohos, a család egészségi állapotát is megterheli. Havi hetvenezer forintból gazdálkodnak, ebből épphogy a legszükségesebbre futja. A rezsiköltségeket és a lakbért együtt számolva mintegy százezer forinttal tartoznak.

Olvasóink írták

 • 4. Jazmyn 2009. május 03. 15:53
  „De azt már nem mondta el a " kedves" Vince úr, hogy az új Peogeot ott áll a zsigili mellett ami szintén az ő tuajdona!!!! A heti szinten történő illegális hulladék lerakásról és eladásáról nem is beszélve! És akkor sopánkodik? Lakbért stb. nem fizet! Mást márrég kiraktak volna az utcára!!”
 • 3. pancser 2009. április 25. 09:05
  „Pampusnak annyit, ha itt vadkapitalizmus lenne és magán háztulajdonosé a Sóház, nem lenne ott nem fizető lakó, nem mert már rég kirakta volna a szűrüket bírósági végzés nélkül is. Ami ez ügyben van kedves "pampus" az a megkövült szocializmus.”
 • 2. pancser 2009. április 25. 09:00
  „Aki nem fizet ki kell rakni, ilyen egyszerű. Aki Magyaróváron nem tud fizetni az többnyire trehány lusta egyed, nem akar dolgozni, csak azt lesi mit kaphat. Nyavalyogni azt tudnak, de a maguk érdekében tenni azt nem, a készre meg a juttatásokra várnak, természetesen a mások által befizetett pénzből. Amit rajtam meg másokon bevasal az APEH abból élnek a nemfizetők. Így pártfogoljátok őket!”
 • 1. pampus 2009. április 24. 13:14
  „Lényeg a bérleti díjak bezsebelése! Győrbe 100 ezer forint tartozás miatt már bíróságra viszik a bérlőt és jöhet a kilakoltatás! Ja kérem az a vadkapitalizmus! Vannak albérletbe nyomorgók bőven akik szívásen fizetnek piaci alapú bérlakás díját!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a víz: napokon belül elárasztják a Szigetközt

Szigetköz - Információink szerint jövő hétfőtől két hétre eláraszthatják a Duna szigetközi… Tovább olvasom