Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

381 millió forintos hiány az adók elmaradásából Mosonmagyaróváron

A tervezetthez képest 84,84 százalékos a teljesülés a helyi adóbevételekben október végéig. Ez mintegy 381 milliós ˝lyukat" okoz a város büdzséjében. Legnagyobb a lemaradás az iparűzési adóban, itt 23 százalékos az alulteljesítés.

A helyi adóbevételek idei alakulását ismertette Nagy István polgármester a minapi általános közmeghallgatáson, alig néhány érdeklődő előtt. Elhangzott: a helyi adóbevételek teljesülése jelenleg 84,84 százalékos a tervezetthez képest. A teljesítések ilyen mértékű alakulása miatt 381,47 millió forint hiány keletkezett a város költségvetésében az október végi adatok alapján. Az iparűzési adó nagymértékű, 23 százalékos alulteljesítését némileg kompenzálja a gépjárműadó 30 milliós többletbevétele.

Építményadóból a tervezetthez viszonyítva a teljesítés 100,38 százalékos. Ez 1,69 milliós többletpénz. Az év hátralévő részében várhatóan a beruházások száma tovább növekszik, valamint a már megindult építkezések használatbavétele is megtörténik, így az építménytaksából jövőre további növekedés várható. Az idegenforgalmi adóbevételekre pozitívan hatott a jogszabályváltozás, a hetven éven felüliek kikerültek az adómentes körből. Így e bevétel az első tíz hónapban csupán 811 ezer forinttal marad el a tavalyi év egészétől. A tervezetthez képest 40 százalékkal, 5,68 millió forinttal több folyt be.

Az idei idegenforgalmi adóbevétel az első tíz hónapban csupán 811 ezer forinttal marad el a tavalyi év egészétől.
Az idei idegenforgalmi adóbevétel az első tíz hónapban csupán 811 ezer forinttal marad el a tavalyi év egészétől.

A polgármester kiemelte: a legnagyobb a lemaradás az iparűzési adónál. Mivel a gazdasági változások előre nehezen prognosztizálhatók, így tervezésük a legnagyobb nehézséget jelenti az önkormányzatnak. A válság hatására a vállalkozások gazdasági teljesítése nagymértékben csökkent az idén, így az egész évre tervezett 1,8 milliárdból október végéig 1,38 milliárd iparűzési adó jutott a büdzsébe.

Nagy István hozzátette: a gazdasági mutatók országosan is kedvezőtlen alakulása nagymértékben befolyásolja az adózók fizetési morálját. Éppen ezért az önkormányzat adóhatósága különös figyelmet fordított a hátralékok behajtására. Ennek érdekében idén 848 adózó számláját terhelték meg inkasszóval, 123 esetben bocsátottak ki végzést munkabér letiltására, 54 alkalommal intézkedtek gépjármű forgalomból történő kivonására, valamint hét ingatlant terheltek meg végrehajtási joggal. Akik viszont pénzügyi gondjaikat jelzik az adóhatóságnak, fizetési kedvezményekre számíthatnak. A jegyző 24 esetben engedélyezett részletfizetést vagy halasztást és kilenc alkalommal gyakorolt méltányosságot. Idén összesen 47 cég ellen indult felszámolási eljárás és a korábban indítottakból 14 zárult le, 4 millió forintot töröltek behajthatatlanság címén. Végelszámolással 25 cég szűnt meg 2010-ben.

Olvasóink írták

 • 3. Alex64 2010. december 12. 21:28
  „Pedig az új tulaj milyen kemény gazdasági intézkedéssel kezdte. Megszüntetett egy jól működő úszószakosztályt. Bocsánat nem megszüntette csak lehetetlenné tette a működését. Pedig országos szinten ismertek voltak Nyugati országrészen vezető élmény és gyógyfürdő lehetett volna ha Nem építik be szállodával apartmannal az egész területet a helyi Kiskirályok és most nem a gazdaságra hivatkozva kerülik nem csak a helyi adók fizetését”
 • 2. Abrafax 2010. december 11. 09:44
  „Jó az illusztráció: a rendszerváltáskor ugyanonnan indult a sárvári és a mosonmagyaróvári fürdő.
  Most meg lehet nézni a különbséget. Sárvár ebből él, az óvári pedig halódik. Pedig itt is lett volna befektető, aquapark is, de Paliék inkább egy tőkeszegény helyi potentátnak adták, aki mostanra jutott el valami minimális fejlesztésig.
  Ellenpélda: Lipót. No comment.”
 • 1. szocdem 2010. december 08. 11:14
  „"Mivel a gazdasági változások előre nehezen prognosztizálhatók, így tervezésük "

  Na ilyen az, amikor a kapitalizmus szabályait komcsi kádárista tervgazdák írják....

  előre megtervezik az iparűzési adót, de még a bírságokat is. Mi lenne ha senki nem követne el szabálysértést?? Az hány száz millától ütné el az önkorit??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanácsadás ingázóknak

Az ˝IGR – Jövő a határtérségben˝ projekt szakemberei egyéni tanácsadás keretében tájékoztatják… Tovább olvasom