Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

2012-re épülhet meg a biogázerőmű Jánossomorja közelében

Az elhúzódó területvásárlást követően várhatóan 2012-re épül meg a jánossomorjai szennyvíztelep mellett tervezett biogázerőmű. A 350–400 millió forintos beruházás Mosonszolnok és a kisváros közös projektje.

Jelentős, közös beruházásra készül Mosonszolnok Jánossomorjával, egy energetikai vállalkozással és egy ügyvédi irodával együttműködve. Biogáz- erőművet építenek együtt, amely az előzetes számítások szerint 350–400 millió forintba kerülne. Az elhúzódó területvásárlást követően most pályázati támogatásban reménykednek.

– Az erőmű a jánossomorjai szennyvíztelep mellett épülne meg, emellett vásárolt Jánossomorja és Mosonszolnok önkormányzata egy- egy hektár területet is. A rendezési tervet módosították, az üzem tervének engedélyeztetésére várunk – fejtette ki Török Sándor, Mosonszolnok polgármestere. Az előzetes számítások szerint a befektetés öt év alatt térül majd meg.

A területválasztás nem véletlen, hiszen a telepen keletkező szennyvíziszapra alapoznak. Emellett a térség szerves hulladékait is felhasználják energiatermelésre. Alapanyag akad bőven: már egyeztettek a helyi, állattenyésztéssel és növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozókkal, sertésteleppel és vágóhidakkal. A termelés folytonosságának biztonságát jelenti, hogy a környéken több gazdálkodó is foglalkozik állattenyésztéssel és növénytermesztéssel, melyek melléktermékei ugyancsak beépíthetők a folyamatba.

– A biogáz elégetésével egyrészt elektromos áram keletkezik. Ezt az előzetes megbeszélések szerint az E.ON veszi át. Az üzem stabilabb erőforrást jelent, mint a szélerőművek, az itt keletkező energia nem ingadozó. Az égetés során fennmaradó hőenergiát ipari célra fordítanánk. Ezért a közelben lévő ipari üzemekkel tárgyalunk – mondta el Lőrincz György jánossomorjai alpolgármester. A biogázerőmű előnye továbbá, hogy olyan veszélyes anyagokat, hulladékokat dolgoznának fel itt, amelyek amellett, hogy nehezen kezelhetők, még a környezetre is károsak.

Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere korábban érdeklődésünkre elmondta: az áram ugyan nem lesz olcsóbb helyben, de a remélt haszon gyarapítani fogja településüket, emellett új munkahelyek is teremtődnek.

A projektgazdák kifejtették: bíznak benne, hogy a közeljövőben kiírnak olyan pályázatokat, amelyek energiahordozók kiépítését támogatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Búcsúzott az Isten pénze Mosonmagyaróvártól

A Theatrum Ad Flexum Társulat előadásában az Isten pénze című musical tizenhét előadást ért meg,… Tovább olvasom