Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Rábaközi Múzeum, Kapuvár

Kapuvár - Az önálló arculattal bíró múzeum 1960-ban nyílt meg a város Fő terén. Állandó tárlataik egész éven át nyitva tartanak.

Legjelentősebb a Kapuvár és környékének történetét, népviseletét és néprajzát bemutató tárlat, valamint a város neves szülöttének, Pátzay Pálnak az emlékszobája.

Múlt több teremben

A kapuvári intézmény legértékesebb darabjai a helyi népviseleti hagyatékot képezik. A többtermes múzeum termeiben a Kapuváron és a környék községeiben feltárt régészeti leletek tekinthetők meg. Az őskori, kelta, római, avar, kora-és későközépkori használati eszközök leletmentések során és felszíni szórványanyagként kerültek a Rábaközi Múzeumba. A várépület építési periódusait cölöpök, bélyeges téglák idézik fel. A XIX-XX. század kézműiparának emlékei között céhládák, mestermunkák, mérőeszközök, szerszámok láthatók.

Nyitva tartás

Kedd-szombat 9-17 óráig

Belépő

Felnőtt: 360 forint
Diák, nyugdíjas: 180 forint
Tárlatvezetés nincs
A látogatók megismerhetik a XIX-XX. századi bútorok a környékbeli középnemesség környezetét valamint a századforduló Kapuváron jellegzetes népi lakáskultúráját, néhány öltözetét, a háztartás eszközeit. A fotókon az 1910-es évektől az 1960-as évekig kísérhetjük végig a városkép alakulását.

Kutatóknak

A múzeumban könyvtára segíti a Kapuvár múltja iránt érdeklődőket, de a nyomtatott irodalom mellett a múzeumban megtalálható a témához kapcsolódó kéziratok, középiskolai pályamunkák, főiskolai szakdolgozatok és honismereti pályázatok valamint a XX. század első felében készült adattárak.

A múzeum bejárata előtt álló napórát 2004-ben avatták fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zichy-palota, Győr

Győr - A város történelmi, művészeti emlékei között rangos helyet foglal el a Liszt Ferenc út 20.… Tovább olvasom