Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Vámpírromantika a megváltás a válságban

Olaszország. A romantikaturizmus segítheti ki Toscanát a gazdasági válságban, ugyanis az amerikai filmipar akárcsak korábban a Napsütötte Toscana című alkotással megint nagyot lendít ennek a vidéknek a látogatottságán. Most a rajongóőrülettel övezett Twilight–Alkonyat sorozattal, második részének egyik helyszíne ugyanis a vámpírközpontnak titulált ősi város: Volterra. A győri fanok is oda készülnek.
Tudta Volterráról?

A Pisa megyei település már a neolitikum korában létezett. Fontos etruszk központ volt, megmaradt római kori színháza, püspöki rezidenciaként működött. Cicero, a híres szónok világhírű ékesszólását latba vetve küzdött városi előjogaiért, majd a Medici család irányítása alatt állt, a keresztény egyház második pápája itt született, s magyar eleink már korábban is arra portyáztak. A legenda szerint egy barbár ostromtól úgy védték meg lakói, hogy kenyeret dobáltak a védőfalakon kívülre. Mai látnivalói közé tartozik a katedrális, az erőd, a várfal, a várkapu, több múzeum, villák, paloták, tornyok és híres alabástrom-művessége.

Filmforgatásra vágynak a rajongók

Az interneten szerveződő magyar Alkonyat-rajongók májusban mennének Volterrába, mivel valószínűsíthető, hogy akkor ott forgatják kedvenc filmjük, a Twilight-saga második részének, a New Moonnak egy jelenetét, hiszen a forgatókönyv alapját adó regény szerint a történet kulcsjelenete ott játszódik. Mivel biztos gyönyörű Volterra – ahogy az összes hangulatos toszkánai kisváros –, így rosszul semmiképp se járnak, de az lenne a beteljesült álom jó pár rajongónak, ha a forgatásba beletekinthetnének. Viszont úgy tűnik, e tekintetben még semmi sem biztos. A volterrai polgármester ugyan levélben ajánlotta fel a Summit Entertainment-nek a várost mint forgatási helyszínt, de a válasz szerint még nem kezdték el az esetleges olaszországi forgatás szervezését.

Külön honlap figyeli a fejleményeket ezügyben, a www.newmoonvolterra.com. Korábban az jelent meg, hogy a Summit képviselői titokban több toszkánai városkát is felkerestek, köztük Volterrát, de a Toscana Film Commission ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta.

A firenzei főtér mintájául szolgált

A rajongók elkezdték az aláírásgyűjtést, hogy a New Moon egyes jeleneteit Volterrában forgassák. A fő tér neve Piazza dei Priori – s ezt már a vámpírromantika rajongói is tudják –, mert ott áll a Palazzo dei Priori, az Elöljáróságok Palotája, Toscana legrégebbi városházája, amely állítólag a firenzei Palazzo Vecchio modelljéül szolgált.

Itália egyik legszebb középkori terét sűrűn épült házsorok veszik körül, s a közöttük lévő szűk utcácskákban bolyongva letűnt évszázadok levegőjét szívhatjuk be. Így remekül ideillik a romantikus vámpírfilm alapjául szolgáló regény jelenete, pedig az író, Stephenie Meyer egyszerűen csak rábökött Toscana térképére. A regényben szereplő szökőkút sem létezik. Félnek is a volterraiak, hogy a filmforgatást lenyúlja valamelyik szökőkúttal rendelkező közeli település. Az írónő egyszer járt a városban, s készült róla egy kép a főtéren egy árkád alatt, ezért a mögötte lévő közt és annak egyik csatornafedelét nevezték ki a vámpírok lejáratának. Aki olvasta a regényt, tudja, hogy ezek nagy jelentőségűek a történetben, Edward, a szívtipró vámpír itt készül végzetes lépésére az óratorony alatt, miközben szerelme, Bella rohan feléje kétségbeesetten, hogy megmentse...

Rajongótalálkozó az ősi városban

Egyébként annak ellenére, hogy Volterrát a turistaajánló is titokzatosnak nevezi, vámpírokat nem említ történelme. Viszont a könyv és a film megjelenését követően több az odalátogató. Családok érkeznek még Japánból, Venezuelából is. A helybeliek igyekeznek ezt meglovagolni: az éttermek vámpírmenüt ajánlanak vérvörös aperitiffel, élelmes vállalkozók háromnapos vámpírtúrát szerveznek háromszáz euróért. Áprilisban rajongótalálkozó lesz, amire tízezer résztvevőt várnak. A helybeliek a turizmus fellendülését, így a válság átvészelését remélik a vámpírromantikától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ez ám a lapátolnivaló!

Egyesült Államok. Rekordhavazást hozott a február Kaliforniába is, erről ott élő olvasónk képei… Tovább olvasom