Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Kártyavetők nem kérnek munkanélküli segélyt

Magyarországon az ezotéria lett a gazdasági válság nyertese, azaz romló egzisztenciális helyzetükben sokan fordultak e műfaj képviselőihez lelki támogatásért, támaszért, biztatásért. Ennek apropóján külföldi magyar olvasóinkat arról kérdeztük, náluk is – az országban, ahol élnek – igyekeznek-e így reményre lelni a kilátástalanságba sodródók.
„Ha a tudomány nem tud segíteni, akkor a végszükséglet az ezotériához készteti a legmodernebb felfogással rendelkező embert is." – állítja hamburgi olvasónk, egy másik németországi tudósítónk pedig ezt úgy erősíti meg, hogy „sajnos előtörnek a misztikus tanok akkor, ha az emberek számára kilátástalannak tűnik a jövő és mindenképp szeretnének arról bizonyosságot nyerni, hogy jobb lesz a holnap mint a tegnap volt". Olaszországban ennek hatása abban mérhető, hogy néha a híradóban hallani: csalásért letartóztattak jövőbelátókat, hasonló módon gyógyítókat. Azaz ilyen szolgáltatásokra egyáltalán nincs garancia és ezzel sokan eleve visszaélnek. Viszont olyat nem hallani Nyugat-Európában, hogy kártyavetők munkanélküli segélyre nyújtottak be kérvényt.


A kérdések:
– Mennyire jellemző az országban, ahol él, hogy az emberek ezotériával kapcsolatos rendezvényekre járnak, ilyen „szolgáltatókhoz" fordulnak, a témával kapcsolatos könyveket, tárgyakat, eszközöket vásárolnak?
(Pl.: asztrológia, kártyajóslás, auravizsgálat, angyaltanfolyam, szellemidézés, számmisztika, parapszichológia, stb.)
– Változott az ezotéria keresettsége a válság idején? Ilyen szolgáltatóknál keresik az emberek a testi-lelki gyógyulást?
– Mivel magyarázza a köznyelv azt, hogy sokan az ezotéria felé fordulnak?

„A sokfele kultúra hoz magával különös ezoterikus gyakorlatot"
Bandi, Kaliforniából


Itt nálunk nem tapasztaljuk az ezotéria gyakoribb keresettséget a gazdasági válsággal kapcsolatban. Minden bevándorló hozza magával az eredeti kultúrájának nagy részét, így aki már hazájában megszokta az ezotéria gyakorlását, az új hazájában is folytatja. Jelen pillanatban gyakrabban ehhez nem fordulnak. Az átlagos állampolgár inkább a sporthoz, a mozihoz, sokan a valláshoz fordulnak. Ezek látogatottsága növekedett a kedvezőtlen jelenlegi helyzetben.

A sokfele kultúra hoz magával az átlagos emberek szerint különös ezoterikus gyakorlatokat, amit itt gyakorolnak. Jó példa a „voodoo" amihez egyre több személy fordul segítségért. Igaz ez a fekete népességben körében gyakoribb, ismertebb. Az ázsiai származásúak inkább a különleges, hagyományos gyógymódszereikhez fordulnak.

Kártyajóslás és másfajta jóslások üzletszerű gyakorlása a leginkább turisták által látogatott részeken jellemző és valószínűleg csak érdekességnek számítanak. A délről bevándoroltak most inkább a természetgyógyászhoz, a sámánhoz hasonló személyhez fordulnak, nem csak a gyógyulásért, de a jövőbe látásért is.

„Az ókor óta sokminden megváltozott, de az emberek jövőre vonatkozó kíváncsisága megmaradt."
Galgóczi Róbert, Németország, Hamburg


Mennyire elterjedt Németországban az ezotéria? Nos! A kérdést úgy is fel lehetne tenni, hogy az ókor óta változott-e az emberiség, ez esetben a németek viszonya az asztrológiához, illetve az ezotériával kapcsolatos kérdésekhez. Szerintem nem! A görög mitológiából bizonyára sokan ismerik a dodonai orákulum sorsdöntő jelentőségét. Az ókor óta sokminden megváltozott, de az emberek jövőre vonatkozó kíváncsisága megmaradt. Mondhatni a dodonai orákulum gyakorlata naponta milliós változatban és tételben nyer sokszorosítást és így ez a műfaj ma is virágkorát éli.

Szinte minden újság naponta közöl asztrológiai jóslatokat. Ezekre sokan kíváncsiak. Vannak, akik mindent megmozgatnak a jövőbe látás érdekében, „illetékes" rendezvényekre járnak, kártyavetőhöz vagy egyéb „szolgáltatóhoz" fordulnak kíváncsiságuk kielégítése végett. Egy jómódú ismerős hölgy például havi kétezer eurót költ külön a saját csillagképére kidolgozott és az ő csillagkonstellációjából levezethető jóslatra. Csalhatatlannak véli az illetékes szaktekintély írását, a mindent tudó bölcs jóslatát arra vonatkozóan, hogy a nap folyamán mi fog történni, illetve milyen veszély fenyeget. Kevésbé jómódú emberek olcsóbb pénzért jóslással, asztrológiával kapcsolatos könyveket vesznek, ingaónokat vallatnak, négylevelű lóherét gyűjtenek és egyéb „Glücksbringer" eszközöket vásárolnak. A talizmán például nagyon elterjedt nyakék.

Ki ne szeretné tudni, hogy mi történik holnap? Így mindenki mohón szorgoskodik az ismeretlen jövő elébe vágni. De változott az ezotéria keresettsége a válság idején? Nem! A gazdasági válság ezen semmit nem változtatott. Az újságok továbbra is közlik az állatövi csillagképek horoszkópjait. Viszont azt sem hallani, hogy kártyavetők munkanélküli segélyre nyújtottak be kérvényt.

Ezotérikus szolgáltatóknál keresik az emberek a testi-lelki gyógyulást? Esetenként igen! Például övsömört, szeplőt vagy tartósan nyílt sebet sokan ráolvasással gyógyíttatnak.

Mivel magyarázza a köznyelv azt, hogy sokan az ezotéria felé fordulnak? Nem igényel magyarázatot! Ha a tudomány nem tud segíteni, akkor a végszükséglet az ezotériához készteti a legmodernebb felfogással rendelkező embert is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Twilight-rajongók zarándokhelye

Olaszország. Bár a híres regénysorozat, a Twilight saga második kötetében egy létező toscanai… Tovább olvasom