Kisalföld logö

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 14°C Még több cikk.

Hogy kerül a labda a tejberizsre, a tusfürdőre?

Ausztria-Svájc. Kicsit félnek a drukkerektől, hangulatuk pusztító erejétől a futball Európa-bajnokságnak otthont adó országok lakói. Ugyanakkor a házigazdák, akik deszkafallal védik Bécs műemlékeit, az üzleti lehetőséget is meglátták a „fanokban", akik bevételeiket magasra ívelhetik, mint egy jó beadásnál a focisták a labdát.
Szabadságolják magukat a belvárosiak

„Nekem úgy tűnik, a focimámor még nem igazán ragadta magával Bécs polgárait. Egyenlőre két kérdés áll a középpontban a közelgő Európa-bajnokság kapcsán: egyrészt tartanak az emberek a futballrajongók vandálkodásaitól, másrészt már elkezdődött a találgatás, a számolgatás, hogy vajon mennyit költenek az ideérkező vendégek. Az biztos, hogy sokan, ha megtehetik, szabadságra utaznak erre az időre, főleg azok, akik a belvárosban élnek, dolgoznak." – írta olvasónk, Katalin Mayer az osztrák fővárosból.
A Ringen megáll majd a forgalom, de nem áll le az élet: napi hetvenezer vendégre számítanak az evési és ivási lehetőségeket kínáló, szurkolóknak kialakított helyszíneken. A műemlékeket, a Burgtheatert, a múzeumokat, azért, hogy megvédjék azokat az esetleges vandál támadásoktól, deszkafallal veszik körbe. Na persze ez aztán olvasónk szerint a békés turistákat elriasztja.

Labdaalakú sütik a cukrászdákban

„Rengeteg apró jele is van a készülődésnek: cukrászdák labdaalakú sütit sütnek, focikiállításokat rendeznek, a parkokban futballozó figurák kerültek a virágágyások közepébe, plakátok mindenhova. Na és ami egyáltalán nem apró jel, elkészült a metrószakasz a stadionig és átépült a város szégyenfoltja a Praterstern, a Praternek pedig végre lett egy bejárata, éttermekkel, kávézókkal." – fogalmazta meg helyzetjelentésében Katalin és hozzátette: egyes ágazatok konyhájára sok pénzt hozhat az esemény. Sőt, az sem elhanyagolható szempont, hogy ha csak szezonálisan is, de sokan találhatnak munkát a bajnokság idejére.
Katalinnak és munkatársainak, akik Bécs gyermekprogramját szervezik évről évre, logisztikai kihívást jelent az Eb. Nyári eseményeik közül többet „át kellett menteniük" más időpontokra. Ennek ellenére olvasónk örül a sportrendezvénynek, mert „Bécs csodálatosan szép város és igazán jó, ha minél többen látják".

Hideg-melegzuhany és dátumlista

„Nem vagyok se sport-, se focirajongó, de nem is kell annak lenni mostanában ahhoz, hogy mindent tudjon az ember az Európa-bajnokságról. Tele a média Svájcban is ezzel a témával. Szerintem az átlagember ennek kapcsán hideg-melegfürdőn megy keresztül, mivel sok a pozitív, de sok a negatív vonatkozása is. Akit érdekel ez a sportág, az a futballbajnokság alatt sok élvezetet kap, nemcsak otthon nézheti a meccseket, a vendéglőkben, más nyilvános helyeken, az utcákon is lehetőség lesz erre. Mindenre gondoltak előre a szervezők és a Zürichben lévő FIFA mindenért mindenkit fizettet is." – írta olvasónk, Gábor Kántor Luzernből.
Akit nem érdekli a foci, annak nehéz lesz kitérni előle. Legalább egy éve Gábornak is van dátumlistája a meccsekről, mert minden fontos dologban csak akkor lehet egyeztetést folytatni másokkal, ha épp nem rúgják a bőrt a nemzetek legjobbjai. A kulturális élet lappang ezekben a hetekben, mert azok valószínűleg most anyagi kudarcot jelentenének. A legnagyobb probléma persze a közbiztonság, még akkor is, ha a hatóságok mindent megtesznek, hogy ne legyenek összeütközések a csapatok rajongói között.

Zászlódömping élelmiszerüzletekben

„Címlapon jelentették az újságok, amikor megérkezett repülőterünkre, Agnoba a svájci csapat. Politikusok és más vezetők fogadták a labdarúgókat, ami nagy megtiszteltetést jelent. Megyénkben, Tessinben készülnek fel a meccsekre. Úgy tudom, más nemzetek is Locarno környékén laknak, edzenek." – írta az események egyik központjából, Luganoból ott élő olvasónk, Stefán. Arról is beszámolt, hogy még egy bank is reklámként használja az Eb-t. Szolgáltatásai révén kedvezményesen lehet meccsjegyeket venni, nyerni, a focirendezvényeken elkölthető kuponokat lehet gyűjteni. S ha már a nemzetközi sportesemény üzleti vonatkozásainál tartunk, érdemes megemlíteni azt, amit a megyénkbeliek is könnyen megtapasztalhatnak, elég csak pár kilométerrel átlépni nyugati határunkat. Szomszédainknál még az élelmiszerüzletek is számos rajongói kelléket kínálnak, például labda alakú kulcstartót, osztrák nemzeti színekben játszó parókát, és zászlókat minden mennyiségben, méretben. Ilyet még akkor is vesz az ember, ha nem akar, mert chipszet, tejberizst is akkor kaphat nagy kedvezménnyel, ha mellétették a hajrázáskor jól használható vagy autóablakra rögzíthető lobogót. Még az akciós tusfürdőn is színes reklám hirdeti, hogy nem csak olcsóbb a szokásosnál, szurkolási kelléket, arcra ragasztható matricákat csomagoltak mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos sportbiznisz

Ausztria-Svájc. Az olimpia és a futball világbajnokság után a harmadik legnagyobb bizniszt, üzletet… Tovább olvasom