Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Fröccs régi szódásüvegekből

Győr - Ha a szóda megnevetteti a bort – ahogy Krúdy megfogalmazta –, akkor a győri Hámori Sándor megszépíti a fröccsöt. A szikvíz feltalálójára emlékező idei fesztiválon ugyanis gyűjteménye révén régi üvegekből is kínálják a „borosszódát".

Negyedszer rendez fröccsnapokat a Rotary Club Győr. Idén is péntek kora délutántól egész hétvégén át a Móricz Zsigmond rakparton kínálják tagjaik adomány fejében a szőlő levének pezsgővízzel elegyített változatát. A megszokottól annyiban térnek el, hogy ezúttal hagyományos szódásüvegben, ötven-száz éves darabokban is árusítják a szódát.

Az ötlet az egyik klubtagtól, Hámori Sándortól származik, aki már régóta gyűjti az ilyen palackokat. Már kimentek úgymond a divatból, mert műanyag változatuk sokkal könnyebb, de szerinte üvegből igazi a szikvíz és jóval esztétikusabb látványt is nyújt, illik az asztalra.

Újsághirdetés nyomán sikerült egy Heves megyei pincében több száz szódásüveget kiválogatnia. Leporolta, letisztíttatta és a rotarysok emblémát is gravíroztattak azokra, amin a vaskakas és a „Győr, a fröccs városa" felirat szerepel. Rajta van a 2002-es évszám is, akkor védették le ugyanis ezt az elnevezést.

Hagyományhűen: Ilyen és hasonló üvegpalackokból is kóstolható a szóda a fröccsnapokon. Képünkön Hámori Sándor. Fotó: Bertleff András
Hagyományhűen: Ilyen és hasonló üvegpalackokból is kóstolható a szóda a fröccsnapokon. Képünkön Hámori Sándor. Fotó: Bertleff András

Akárcsak a fröccsöt, a szódásüvegeket is pénzadomány fejében kínálja a Rotary.

A jótékony gyűjtés bevételét szokás szerint a Kazinczy szépkiejtési verseny támogatására, díjazására ajánlják fel. Sőt, az üveghez hasonlóan gravírozott poharakat is készíttetett az idei fröccsnapokra a klub. Ezzel az esemény rangját és remélhetőleg a jótékony célra összegyűlő összeget is növelik.

Hámori Sándor gyűjteményében színes szódásüvegek, kétliteres és kétdecis palackok is vannak. Utóbbi éppen egy italhoz való és a palackok feliratai is különleges kordokumentumok. Például az, amelyik vállalkozói összefogásról árulkodik: „Győri Vendéglősök és Kávésok Szikvízgyári Szövetkezete". A legérdekesebb mégis talán az, aminek nyakában csavarszerű üvegvályúban mozog egy üveggolyó. Dugóként szolgált, ha álló helyzetben volt a palack. Ilyenbe töltötték azelőtt a szódát, hogy Jedlik Ányos feltalálta nagyüzemi gyártásának módját. Rajta keresztül kötődik Győrhöz a szikvíz, a helyi bencés líceumban tanító tanár életműve előtt is tiszteleg a Rotary a fröccsnapokkal. 1829-re sikerült megfelelő készüléket szerkesztenie a szerzetesnek, s a szódavíznek hosszú neveket adott: mesterséges szénsavas víznek, mesterségesen készült savanyú víznek, pezsgővíznek nevezte.

 A hosszúlépéstől a távolugrásig

A kis- és a nagyfröccsön kívül a leleményes magyar számos fantáziadús elnevezést talált a bor és a szikvíz különböző arányú vegyítésére, a hidegen jó és a nyelvet kellemesen csípő hűsítőre. Elég csak a lüvetet, a hosszúlépést, a távolugrást, a viceházmestert, a bivalykortyot, a zivatart, a maflást, a sóherfröccsöt megemlíteni. Persze még számos társuk akad a fröccsszótárban és napjainkban is ötletesen gyarapodik az elnevezések gyűjteménye. Ezeknek a régebbi és mai „találmányoknak" a listáját szeretnénk összeállítani olvasóink segítségével, ezért kérjük, hogy küldjék el az általuk ismert vagy kitalált elnevezéseket a rimanyi.zita@kisalfold.hu e-mail címre azok magyarázatával együtt, azaz írják meg, hogy az milyen arányú keveréket takar.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Külföldi olvasóinkat kérdezhetik

A Külföldi olvasóink jelentik rovat több tudósítója, több külföldön élő magyar is vállalta a… Tovább olvasom