Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Apukáknak jól áll a háztartás vagy marad minden a nő nyakán?

Külföldi magyar olvasóink legújabb körkérdése arra vonatkozott, mennyire jellemző a családokban, hogy a férj, az apuka is kiveszi a részét a háztartási munkákból. Megosztják ezt a feladatot a párok, a szülők? Vagy marad minden a nők nyakán a hagyományos szerepek szerint?
A kérdések:

Attól függ, ki látja el a háztartási teendőket, hogy melyik szülőnek van munkája, esetleg jobban fizető munkája? Ha vállal házimunkát a férfi, akkor jellemzően mely feladatokat látja el? Főz, vasal, mos, bevásárol, takarít, pelenkázik, stb.? A nőkre is jellemző, hogy olyasmiben jeleskednek otthon, ami hagyományosan férfimunka? Pl. szerelnek, megjavítanak ezt-azt a lakásban, füvet nyírnak, stb.?


Anikó, Olaszország

Az ismerős olasz családokban mindkét esetre tudok példát mondani: olyan párokat is ismerek, ahol besegítenek a férjek, s olyat is, ahol egyáltalán nem.

Mivel a korábbi évtizedekben Olaszországban a nők nagy része nem dolgozott, természetes volt, hogy otthon minden teendőt ők láttak el, vezették a háztartást, iskolába vitték, hozták a gyermekeket, a férj pedig megteremtette az anyagi hátteret.

Manapság egyre nagyobb szükség van mindkét fizetésre, ezért megváltoztak némiképp a szerepek. Sok asszony négyórás állást vállal – ha talál... –, ekkor a főzés, takarítás továbbra is rá hárul. A dolgozó nők többsége azonban bejárónőt alkalmaz, aki általában hetente kétszer pár órára vasalni, takarítani jár a családhoz. Parmaban általában 8-9 eurót fizetnek óránként az ilyen alkalmi munkáért. Körülbelül ennyit kérnek a bébiszitterek is, hiszen a teljes munkaidőben dolgozó anyukáknak a gyermekfelügyeletet is meg kell oldaniuk.

Egy ismerős zenész házaspár második gyermekük megszületésekor úgy döntött, hogy a férj lemond zenekari állásáról és elvállal egy négyórás, teljesen más jellegű munkát, azért, hogy a délutáni próbák és az esti koncertek miatt távollévő felesége helyett gondoskodjon a családról és a lakásról. A hölgy sokkal többet keres, hivatásának élhet, párja viszont leveszi válláról a hétköznapi teendőket.

De olyan ismerőst is említhetnék, ahol a férj még egy kávét sem tud megfőzni, viszont olyat is, ahol a családfő tésztát gyúr és tortellinit tölt... Tehát nincsen rá recept, minden családnál más a szokás, legyen szó olaszokról, vagy vegyes házasságról.

A körkérdésről jutott eszembe az is, hogy Olaszországban San Giuseppe (József) napján van Apák Napja minden évben. Vicces apróságokat ajándékoznak ilyenkor a gyerekek a papájuknak: a világ legjobb apukája feliratú oklevelet, párnát, papucsot, stb.

Ildikó, Amerika

Amerikában, amennyiben mindkét szülő dolgozik, akkor teljesen megoszlanak a feladatok, nincsenek hagyományosan női vagy kizárólag férfi tennivalók. A feladatokat általában az végzi el, aki előbb ráér.

A legtöbb családnak van takarítónője, aki a nagyobb mosásokat, porszívózást, stb. elvégzi, így csak a főzés és egyéb kisebb munkák maradnak a szülőkre.

Nyilván, ha nagyon muszáj, a nő is be tud verni egy szöget, de azért ez még mindig inkább a férfiakra hárul.

Szabó Antal, Seattle, Washington, USA

Ebben a témában nekem igen rövid lesz a válasz. Az én feleségem ázsiai, koreai és az ő tradíciójukban a férjnek kell a pénzt a családnak megkeresni. A konyhai munka, a főzés, a mosás, a takarítás, a vasalás, stb. az meg kizárólag csak a nők dolga. Ha a férj ebbe beleszólna vagy segíteni akarna, az nagy szégyent hozna a nő számára, mert akkor úgy nézne ki mások előtt, hogy ő alkalmatlan a háztartás vezetésére. Így a házasság rövid időn belül tönkremenne. És nekem evvel a jó szokással semmiféle problémám nincs.

Bandi Kaliforniából

Nagyot fordult a világ a szüleink kora óta! Az egykori hagyományos családi élet, az egykori munkamegosztás, „az anya a háztartásban, apa a kenyérkeresetben" megszűnt. Az új modern világrendben rendszerint kettő keresetre van szükség a normális életszínvonal fenntartására.

Most már a házimunka, a gyereknevelés mindkét fél munkáját megkívánja. Barátaink, ismerőseink körében a házimunka eléggé megosztott. A férjek nagy része takarít, főz néha. Ha kert is van, az a férfi dolga.

Mi fiatalon elszakadtunk hazulról, egyedül, rokonság nélkül neveltük a gyerekeket, így hamar megosztottuk a szükséges munkákat. Mindketten főzünk, takarítunk, a pelenkázással sem volt probléma. Amíg dolgoztunk, rendszeresen váltott műszakban, hogy mindig mi láthassuk el gyerekeinket.

Talán ez az egyik oka annak, hogy 53 éve együtt vagyunk. Ezt tanulták a gyerekeink is a háztartással kapcsolatban, megvan a kézügyességük mindennel kapcsolatban. A közmondás szerint megélnek a jég hátán is.

Nem ritka eset mostanában, hogy a jól kereső feleség férje adja fel a munkát, otthon marad és neveli a gyerekeket, ellátja a háztartást. Mostanában gyakran látni több férfi vásárlót a szupermarketekben, mint asszonyt.

Az egykori hagyományos férfimunkát igen gyakran a nők végzik el, amíg a fizikai képességük engedi, nincsen egy megkötött határ. Természetesen ugyanez fenn áll a női munkáknál is.

A mai világban mindkét fél keresetére szükség van az előre haladáshoz, ez az új világrend; így szoktuk meg, így jó.

Stefan, Svájc

Munkamegosztás. A modern, de nem csak a fiatal háztartásokban már évtizedek óta megvan a háztartási munka megosztása – körülbelül azóta, amióta mind a két fél, anya és apa, dolgozik. Ez a normális családi helyzet Svájcban.

Szerencsére kb. 10-15 év óta rendszeres, hogy csak 80 százalékot vagy kevesebbet is lehet dolgozni. Nem csak pl. egy üzleti eladónak vagy pénztárosnak, titkárnőnek, de magas beosztású igazgatóknak is lehetséges, hogy hetente egy napot odahaza dolgozzanak. Így a szülők felváltva pl. 4 délután odahaza lehetnek a gyerekkel.

A háztartási munkamegosztásra nincsen recept. Általában kialakul magától, ki mit szeret csinálni és ki tudja legjobban az elvállalt munkakört megcsinálni. Van férj, aki mos, vasal, főz, viszi a gyerekeket sportolni és zeneiskolába, és az anya viszi az anyagi, a pénzügyi dolgokat, mint bank, a havi számlák elintézése, ő követi a gyerekek iskolai problémait, ő megy a kisgyerekekkel az orvoshoz, stb. Vagy teljesen fordítva.

Ahol működik a házasság, ott a házimunka a munkakörtől függően arányosan van megoldva. A nagyszülőknek nincsen meg a régi nagy szerepük, mindenki éli a saját életét – de, ha kell, akkor a nagyszülők is beszállnak gyerekeik mindennapi életébe az unokák segítésére. Olyan esetekben ahol az anya sokkal többet keres mint a férj, ritka, hogy a férj odahaza marad – inkább felvesznek háztartási alkalmazottat, gyereknevelőt. Ritka de van, hogy a férj marad odahaza háztartásra, gyereknevelésre, a feleség meg egyedül megy pénzt keresni akkor is, ha egy kereset nem túl bőséges és kettő jobb lenne. Ki mit tesz prioritásnak!

Én szeretek főzni és bevásárolni, de sohasem mostam vagy vasaltam (de tudnék); vőm szeret mosni, vasalni, takarítani, tortát és pizzát készíteni, de nem tud főzni. Egyik fiam, mint én, szeret és tud bevásárolni, nagy hobbiszakács, és az ő filozófiájával zárok: „aki főz, annak kell elmosogatni is"! Ezért a hétköznapi főzés a felesége dolga, a hétvégi meg az övé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosdass, de ne vizezz! – német adócsalók

Németország. Mosdass meg, de ne vizezz be! A Német Szövetségi Köztársaság kincstára, egyben az… Tovább olvasom