Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A lóhúsért kampányolnak

Parma. Az új esztendő első napjaiban nem az ilyenkor esedékes áremelkedések vagy a rendkívüli téli időjárás okozta több millió eurós károk, még csak nem is az idei bajnokságban az első osztályba visszatért futballcsapat várakozáson felüli jó teljesítménye foglalkoztatja a pármaiakat, hanem egy közelmúltban benyújtott törvényjavaslat, amelynek elfogadása megfosztaná az észak-olasz város lakóit az egyik közkedvelt ételétől, a pestonak nevezett, nyersen fogyasztott darált lóhústól. Ott élő olvasónk, Sánta Anikó beszámolója.
Az egyik kormánypárti képviselőnő nemrégiben ugyanis azt indítványozta, tiltsák meg Olaszországban a lovak vágását, így a lóhús árusítását is. A politikusasszony szerint a ló – akárcsak a kutya vagy a macska – érzelmi okokból nem kerülhet a vágóhídra.
Parmaban óriási felháborodást váltott ki a törvényjavaslat, hiszen az itteniek egyik kedvelt eledele a többféle formában fogyasztott lóhús évszázadok óta. Az útikönyvek is a pármai sonka, a parmigiano reggiano sajt, a felinoi szalámi, a zibelloi culatello (hátsósonka), a San Secondo-i főtt sonka, az anolini (töltött tészta) mellett helyi ínyencségként említik a pestot.


A lóhúst nem mindenütt fogyasztják a világon, az USA-ban például egyáltalán nem, de Olaszországban sem kerül mindenütt az asztalra, csak néhány tartományban kedvelik. Délen például Pugliaban, a Róma környéki Lazioban, északon pedig Lombardiaban és Piemonteben, ezenkívül még Venetoban, különösen Verona és Padova városában. De Szardínia szigetén, Sassariban is kapható.


Hogy mennyire szívesen fogyasztják a pármaiak, bizonyítja, hogy hetente körülbelül 80 állat kerül a vágóhídra. A jószágokat Spanyolországból, Közép- és Kelet-Európából, köztük Magyarországról hozzák. A városban és a megyében a több mint 40, kizárólag lóhúst árusító hentesüzletben nagy a választék: a kiváló minőségű hússzeletek mellett hamburgert, fasírtot, húsgombócot, csikólábat is lehet kapni. De a lóhússal töltött tortellinit is kedvelik a helybeliek és láttam már nyelvet is a pultban. A nyers darált húst olívaolajjal, esetleg fokhagymával, ízlés szerinti fűszerezéssel ajánlják, elkészítése talán hasonlítható az otthon kedvelt tatárbeefsteakhez. Az ínyencek a hajszál vékonyra vágott hússzeletet (carpaccio) is nyersen eszik meg, olívaolajjal bőségesen meglocsolva.


Kissé édeskés íze van, s nemcsak finom, hanem – a szakemberek szerint – rendkívül egészséges is, elsősorban magas vastartalma miatt. Éppen ezért ajánlják a vashiányban szenvedőknek, de javasolt többek között alacsony vérnyomás és vérszegénység esetén is.


Kétszer annyi proteint tartalmaz, sokkal kalóriaszegényebb, mint a legsoványabb marhahús, mivel a lovak izomzata szinte zsírtalan, továbbá omega 3 zsírsavakban gazdag. Rendkívül sokoldalúan felhasználható, szinte minden ételben helyettesítheti a marhát, a sertést, a birkát, vagy a bárányt. Ráadásul sem a kergemarhakór, sem pedig a madárinfluenza nem érinti.


Ez az oka, hogy egyre nagyobb iránta a kereslet. A ló- és a marhahús ára között igazán nagy különbség nincsen. A szupermarketekben valamivel alacsonyabbak az árak, de a többség inkább a bevált hentesüzletben vásárol.

A törvényjavaslat elfogadása nemcsak gasztronómiai következményekkel járna, hanem komoly kihatással lenne a munkaerőpiacra is. A lóhúsboltok általában évtizedek óta családi vállalkozásként működnek, apáról fiúra szállnak, legalább 3-4 embernek adnak munkát.
Parmaban valóságos ellenállási mozgalom szerveződik az utóbbi hetekben, kisebb-nagyobb közösségek látványos pesto-uzsonnákat szerveznek, különféle módon kampányolnak a számukra érthetetlen és elfogadhatatlan jogszabálytervezet ellen. Vannak, akik egyenesen a polgármestertől várják, hogy álljon a tiltakozás élére.


A képeken látható patyolattiszta üzletet például két testvér, Giovanni és Carmen működteti. Nemcsak törzsvásárlók, hanem a közeli kórházban fekvők hozzátartozói is gyakran vásárolnak náluk. A hamburgerszerű húspogácsák vagy gombásak, vagy sajttal készülnek. Rukkolával és parmezán sajt darabkákkal is jó a lóhús.
„Magyarországon a fogyasztók még nem igazán keresik ezt az egészséges alternatív élelmiszert, talán csak a lókolbászt és felvágottat vásárolnak. Ennek ellenére Parmaban élő magyar ismerősem közül szinte mindenki megkóstolta, megkedvelte és rendszeresen fogyaszt friss lóhúsból készített különböző ételeket." – írta Parmából Anikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbra kettő, balra kettő Dániában

Gulyásleves, csirkepaprikás, töltött káposzta, lecsó, diós-mákos bejgli, csöröge – mindezt… Tovább olvasom