Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A Galgóczi-család találkozója

Galgóczi Erzsébet, Kossuth-díjas írónő 81. születésnapján tartották meg ma is élő családtagjai találkozójukat. A rokonság ifjabb és idősebb tagjai jókedvűen töltötték az időt győr-ménfőcsanaki batyus partijukon, amiről az írónő legkisebb testvére, a Hamburgban élő Galgóczi Róbert számolt be.
Az együttlét öröme

Az együttlét öröme, a közös ismeretségkötés lehetősége jellemezte a sikeresen zajlott családi találkozót. Szinte mindenki szíves-örömest megjelent. Csupán egy unoka sarjadékai nem tették tiszteletüket. Az időjárás is kedvezőnek bizonyult. Verőfényes nyári napsütésben az érkező kocsik epedve kerestek árnyékos helyeket, ahol le tudtak parkírozni. A Bezerédj-kastély tágterű parkjában, a terebélyes, ősi platán- és gesztenyefák alatt volt erre bőven lehetőség. A közelről avagy távolról érkezett járművekből divatos, előkelő nyári ruhában öltözött hölgyek, urak, valamint gyermekek szálltak ki. Közben óvatosan ügyeltek a hozott „batyu" épségére. Aztán kíváncsi érdeklődéssel nézegettek, lépdelve közeledtek, a korábban megérkezett résztvevők felé. Ezek kíváncsian viszonozták a tekintetet, kérdezvén: na, itt most kik jönnek?

Ismeretlen ismerősök

Az idősebbek ismerték az érkezetteket. Egyéb lezajlott családi események alkalmával, temetésen, esküvőn látták egymást. Családi ünnepélyt a múltban is rendeztek. Ám a lemenő unokák meg dédunokák számos ifjú sarjadékai viszont nagyokat néztek, ha olyan bemutatkozót hallottak, akiről ugyan valamit sejtettek, de a névhez nem tudtak arcot társítani. Sok-sok kézfogás közepette megannyi csodálkozó megjegyzés hangzott nevetősen el: „Jé! Te vagy a Bence? Kató néni unokája? Ha az utcán találkozunk, bizony szó nélkül elmentem volna melletted. Dóri? Edina lánya, ugye? Bizony, amióta nem láttalak valódi hölgy lettél."

Az imigyen múló időben a résztvevők szaporodtak s a hangos ismerkedés lezajlott. A teljes létszám elérésekor szinte mindenki tudta a másik nevét, azonosságát és rokonsági fokát. Unoka, dédunoka, ükunoka? Az élénk társalgás közben tréfás, egyben valós történet elmesélésére is sor került. Például Gergő a Révai gimnáziumban Barbara osztálytársa lett. Második unokatestvérek. Mégis úgy kezelték egymást, mint ismeretlen személyt. Iskolában, az osztály előtti bemutatkozás alkalmával derült ki, hogy Gergő apja, valamint Barbara anyja, Galgóczi sarjadék. Úgy adódott máig életük, hogy gimnazista, 14 éves korukig, nem találkoztak egymással. Mentségükre szolgáljon: felmenő őseik sem tartottak szoros rokoni kapcsolatot.

Dédunokák eladókorban

Jelenleg a dédunokák jutottak eladókorba. Így vőlegény, menyasszony, valamint élettárs is bővítette az ünneplők körét. Andrea vőlegénye például és Nándor menyasszonya simán beillettek az egybegyűltek sorába.

Szórványos családi találkozót a múltban is rendeztek. A hagyomány mégis Galgóczi József és Kelemen Katalin 1964-ben megtartott aranylakodalmát tekinti kiinduló pontnak. Az akkor készült fényképen 23 személy látható. Jelen volt 7 testvér, 5 vő, 1 meny, 7 unoka, 1 dédunoka meg az ünnepelt pár. Azóta 47 év eltelt és az akkori 23 személy közül 14 örökre eltávozott.

Jó ötlet

Sok-sok év után Szabó Andrea, a családalapító ősök dédunokája, az idén azon dicséretre méltó gondolatra jutott, hogy találkozóra hívja a szélesre terebélyesedett rokonait. Úgy vélte, ideje lenne, ha ismeretségbe jutna első és második unokatestvéreivel. Merész gondolat! A találkozó időpontját néhai Galgóczi Erzsébet, Kossuth-díjas írónő 81. születésnapjára tette. Jó ötletnek bizonyult. Tudván: felmenő rokonok ritkán hallgatnak dédunoka szavára. A születésnap megemlítése meghívójának visszautasíthatatlan súlyt adott.


Szerintem az is érdeklődést keltett, hogy „Erzsébet nagynéni" 1991. május 17. óta nyitva álló emlékszobájának megtekintését is tervbe vette. Nem minden rokon járt a szobában. Alkalmat kaptak pótolni a mulasztást.

A meleg szavakkal fogalmazott kedves meghívónak nagy sikere és élénk visszhangja lett. Szinte mindenki részvétet jelzett s elfogadta a felszólítást: „Batyuparti, hozz süteményt és italt!".

Tényői bor mellett

Kihívásnak tekintették. Vidám lelkesedéssel tettek neki eleget. Csengtek a telefonok. Röpködtek az egyeztetések. Dubai 4 csillagos szálloda reggeli svédasztala nem kínál bővebb választékot, mint az itt összehordott étel és ital. Zeusz főisten bőségszaruja sem gazdagabb színben, ízben, illatban és italban. Sokféle sütemény, megannyi saláta, többféle sülthús-féleség mellé számos gyümölcs és egyéb rágnivaló került az asztalra. Továbbá: Tényőn termelt fehérbor, Sopronban palackozott vörösbor meg 40 százalékos házi főzésű pálinka enyhítette a nyári szomjat. Sör, üditő, ásványvíz meg szörp sem hiányzott. A tetszetősen és étvágygerjesztően felterített eme sok-sok étel- és italféleség fele sem fogyott el. Így mindenkinek járt és jutott maradék.


Galgóczi József, okleveles építészmérnök, egyben a legidősebb mai nagybácsi örömmel üdvözölte és köszöntötte az emlékszobába kért számos rokont és barátot. Megköszönte jelenlétüket és megnyitotta az ünnepélyt. Aztán szólt az emlékszoba névadójáról. Méltatta nővérét, mint előtte született testvért és családtagot. Említette: írói tehetsége hegyé minden házkörüli meg mezei munkához értett. Tudott főzni, állatokat etetni, mezőn kapálni és aratni. Ügyesen szedte a málnát is. Senki sem tudott vele versenyezni. Azt sem hallgatta el, hogy munka közben jó hangjával szívesen énekelt.


Végül jó szórakozást és jó mulatást kívánva zárta beszédét és mindenkit a szomszédos szobában terített asztalhoz kért. Kötetlen volt az ülésrend. Mindenki ott foglalt helyet, ahol talált. Így kevert lett a társaság. Sokan a folyosón állva társalogtak, beszélgettek, szórakoztak, falatoztak és iddogáltak. Egyszóval: nevetgélve mulattak. Sugárzott az arcuk. Jó hangulat tette kellemessé a családi ünnepély légkörét. A picinyek is, Csenge meg a két iker is, név szerint Áron és Benjámin, feltalálták magukat. Hintaszék meg háromkerekű bicikli állt a rendelkezésükre.


„Két év múlva ismét találkozunk!" fogadalommal búcsúztak a vendégek.

Galgóczi emlékszoba
A Galgóczi Erzsébet emlékszoba 1991. május 17. óta áll az érdeklődő látogatóknak nyitva. Belépés után az első pillantásra a bútorzat egyszerűsége tűnik szembe. A híressé vált írónő nem élt fényűző környezetben. Minden látogató saját lakására ismerhet. Jelenleg Juhász Tibor szorgos vezetése alatt működik. Egy nagy terem két részből áll. Úgynevezett dolgozószoba meg parasztszoba. Üvegfalu szekrény, vitrin, választja őket ketté. Ebben helyezték el az írónő 31 kiadott könyvét, kisleánykori fényképeit, iratait, dísztárgyait, valamint egyéb más csecsebecséit. A dolgozószobában áll az íróasztal, könyvespolc meg az ágy is. A parasztszobában tulipántos láda előtt székek sorakoznak, amiken előadás esetében vendégek foglalnak helyet. A fehér falakon fából faragott ősi tárgyak, mángorlók, keresztek, kulacsok díszlenek. Külön üvegszekrényben a Kossuth-díj díszoklevele látható. Csupán ezt megnézni, megéri eljönni.


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éberséget kértek az emberektől

USA. Mi lett volna ha, nem történik meg a szeptember 11-i támadás? - ezt az utóbbi időben gyakran… Tovább olvasom