Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Véralvadásgátlóval ölt a cseh kórházi ápoló

Nem hét, de legalább nyolc személyt ölt meg az a cseh kórházi ápoló, akit a múlt hét végén tartóztatott le a cseh rendőrség.A cseh ápoló az orvosokat és az ápolókat akarta tesztelni, illetve nevetségessé tenni.
A cseh bűnügyi történet legnagyobb sorozatgyilkosára eddig nyolc személy megölését és tíz emberölési kísérletet bizonyítottak rá a hatóságok. A 30 éves Petr Zelenka, aki ápolóként dolgozott a Prágától 100 kilométernyire délkeletre fekvő Havlíckuv Brod kórházában, a gyilkosságokat nem tagadja.

A Csehországban példátlan gyilkosságsorozatot 2006 májusa és szeptembere között követte el saját beismerése szerint előre megfontolt szándékkal. A rendőrség szerint Petr Zelenka a múltban sosem volt pszichiátriai kezelésen, nem elmebeteg, s bár magányos volt, közeli ismerősei értetlenül állnak a történtek előtt.

A sorozatgyilkos áldozatai mind olyan betegek voltak, akik súlyos baleset vagy nagy műtét után öntudatlanul feküdtek kórházi ágyukon. A tettes nagy dózisban véralvadásgátlót adott be nekik injekcióban, amivel súlyos vérzéseket okozott.

A bűntettsorozat indítéka egyelőre ismeretlen. A cseh rendőrség nem kommentálta az esetet, sem Petr Zelenka vallomásait. A rendőrségi körökből és a gyilkos védőjétől Vitezslav Mensíktől származó információk szerint kizárható, hogy az ok szánalom (önkényesen alkalmazott eutanázia) vagy nyereségvágy lett volna.

Az ápoló, akit azonnal előzetes letartóztatásba helyeztek, a prágai médiák szerint állítólag azt vallotta, hogy cselekedeteivel az orvosokat és az ápolókat akarta tesztelni, illetve nevetségessé tenni. A véralvadásgátlót ugyanis mindig röviddel munkaideje lejárta előtt adta be, mégpedig kollégái pácienseinek. A hatás mindig csak néhány óra múlva következett be, így a tettes hosszabb ideig elkerülhette felettesei figyelmét. Ezzel állítólag azt is akarta bizonyítani, hogy a kórházban ő a legjobb. Amikor gyanússá vált, a kórházigazgató felbontotta vele a munkaszerződést.

A régió elöljárója kedden menesztette a kórház igazgatóját azzal az indokkal, hogy súlyos gyanújáról elmulasztotta haladéktalanul tájékoztatni a rendőrséget.

A példátlan eset hatalmas botrányt kavart és nagy nyugtalanságot váltott ki Csehországban, s az áldozatok jogi képviselői bejelentették, hogy kárpótlást fognak kérni a kórháztól. A régió vezetője azt nyilatkozta, hogy a kárpótlás egy részét a regionális és a helyi hatóságok magukra vállalják, mert a kórház költségvetése erre nem lenne elegendő.

Az egészségügyi miniszter az összes cseh kórháznak azt javasolta, hogy szigorítsák meg a belső biztonsági intézkedéseket és fordítsanak még nagyobb figyelmet a személyzetre. "Nem az egészségügyi rendszer hibájáról, hanem egyszerű gyilkosságokról van szó" - szögezte le Tomás Julínek. Szakértői vélemények szerint a hasonló tragédiákat szinte lehetetlen teljességgel kizárni.

A gyanúsított életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, ha a bíróság bűnösnek találja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlélheti a mérgezést Mario Scaramella

Bizakodóbbá vált egészségi állapotát illetően Mario Scaramella, a november 23-án polóniummérgezésben… Tovább olvasom