Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Vasárnap délután Koszovó önálló állam lett

"Koszovó független és demokratikus állam mostantól". Ezekkel a szavakkal zárta beszédét Hasim Thaci kormányfő vasárnap délután a pristinai parlament rendkivüli ülésén. Nagy-Britannia és az USA elismeri az új államot, Szerbia viszont nem. Az ENSZ BT orosz kérésre vasárnap este ülést tart Koszovó miatt. Göncz Kinga az EU hétfői állásfoglalása után reagál.
A nyilatkozat lényegét - még az elfogadás előtt - Hasim Thaci kormányfő szerbül is felolvasta, ezzel is hangsúlyozva, hogy Koszovó minden állampolgárát egyenlőnek fogja tekinteni.

A dokumentum szerint Koszovó demokratikus és többnemzetiségű ország, amely a békét és a térség stabilitását akarja szolgálni. A független balkáni állam az európai értékeket vallja magáénak és egyelőre azt a "felügyelt önállóságot" vállalja, amelyben számítanak az EU támogatására és szívesen fogadják az Unió civil és katonai segítségét a demokratikus állam kialakításában. A már régóta várt függetlenségi nyilatkozatot Szerbia nem hajlandó jogosnak elismerni, az Egyesült Államok és az Európai Unió tagállamainak többsége viszont már korábban közölte, hogy elismeri és támogatja egy független és demokratikus Koszovó létrejöttét.

A koszovói törvényhozás ezután egyhangúlag elfogadta a függetlenségi nyilatkozatot, amelyet a miniszterelnök, valamint Fatmir Sejdu államfő, és a házelnök ünnepélyesen aláírt. A pristinai törvényhozásban nem képviseltette magát a szerb kisebbség, mivel a tavaly novemberi általános választásokat bojkottálták. Koszovó demokratikus, többnemzetiségű állam, amely egyenlő jogokat biztosít minden állampolgárának. A 90 százalékban albánok lakta volt szerbiai tartomány "a béke és a stabilitás szimbóluma" akar lenni az egész térségben. A dokumentum szerint elfogadják, sőt kérik az Európai Unió civil és katonai segítségét egyaránt a demokratikus intézmények kiépítéséhez. Az elszakadást Szerbiától Koszovószerte örömünnep fogadta. Az utcákon, nyilvános helyeken, házakban, lakásokban táncoltak, énekeltek, zenéltek az emberek, akik koszovói, amerikai és Európai Uniós zászlókat is lengettek.

Koszovó függetlenségének kikiáltását alig néhány perccel később máris elutasította a szeb elnök és a kormányfő is. Borisz Tadics szerint a szerb nép "sohasem fogja elfogadni Koszovó elszakadását", Vojiszlav Kostunica pedig úgy fogalmazott, hogy "a szerbek hosszú történelmük során mindig elérték azt, amit akartak, most pedig azt akarják, hogy Koszovó továbbra is hozzájuk tartozzék". Az Egyesült Államok és az Európai Unió tagországainak többsége már korábban jelezte, hogy el fogja ismerni Koszovó függetlenségét, Szerbia és Oroszország viszont azt, hogy nem.

AZ ENSZ Biztonság Tanácsa (BT) vasárnap orosz kérésre rendkívüli ülést tart a koszovói függetlenség kikiáltása miatt - közölték diplomaták New Yorkban. A rendkívüli ülést közép-európai idő szerint este hét órakor kezdik.

A koszovói függetlenség kikiáltása után az orosz külügyminisztérium közleményében arra kérte a többségében albánok lakta tartományt felügyelő ENSZ-missziót és a NATO-adminisztrációt, hogy semmisítse meg a függetlenségi nyilatkozatot. A BT többi vétójoggal rendelkező állandó tagjai közül Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország támogatta a koszovói függetlenedést. Kína egyelőre nem nyilatkozott az üggyel kapcsolatban.

A NATO-főtitkár óva int az erőszaktól

Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár vasárnap délután Brüsszelben közleményt adott ki a koszovói függetlenség kikiáltásával kialakult helyzetről. Mindkét oldalt figyelmeztette, hogy a KFOR (a régió stabilitása fölött őrködő NATO csapatok) ezután is eleget tesz kötelezettségének és szavatolja Koszovó biztonságát, az ENSZ BT 1244 számú határozatának megfelelően - hacsak a Biztonsági Tanács nem határoz másként.A főtitkár leszögezte, hogy a KFOR pártatlanul látja el feladatát, amely a teljes lakosságra vonatkozik, egyformán a többségre és a kisebbségre. "A KFOR határozott és gyors választ ad mindazoknak, akik az erőszak eszközéhez nyúlnának Koszovóban" - szögezte le a főtitkár, aki bejelentette, hogy hétfőn a NATO Tanács rendkívüli ülésen foglalkozik a kialakult helyzettel.  
A szerb vezetők mindössze néhány perccel Koszovó függetlenségének kihirdetése után beszédet intéztek a szerbséghez. A hatalmakat, elsősorban az Egyesült Államokat bírálták, s megismételték: Szerbia soha nem mond le Koszovóról.

Nagy-Britannia kész elismerni Koszovó vasárnap kikiáltott függetlenségét. Az erről szóló bejelentést várhatóan David Miliband teszi meg az EU hétfői külügyminiszteri értekezletén.

A brit kormány már korábban is teljes támogatásáról biztosította az ENSZ főmegbízottja, Martti Ahtisaari úgynevezettt "felügyelt függetlenségi" tervét, mivel a külügyminisztérium szerint tarthatatlan volt a status quo. Bár a politkusok remélik, hogy Koszovó függetlenségének kikiáltása nem vezet komolyabb zavargásokhoz, Nagy-Britannia készenlétbe helyezett egy 600 katonából álló egységet, amely órák alatt bevethető a helyszínen. A "legfiatalabb" európai országban emellett készültségbe helyezték a szolgálatot teljesítő, csaknem 16 ezer KFOR-katonát is. A britek a közeljövőben egy 60 rendőrből és jogi szakértőből álló kontingenst küldenek Koszovóba, hogy részt vegyen az 1800 fős EU-misszióban, amely átveszi az ENSZ-től az eddigi fennhatóság, az UNMIK funkcióit és segít a demokratikus intézmények kiépítésében.

Pozsony tudomásul veszi a vasárnapi pristinai nyilatkozatot, de egyelőre nem ismeri el független országnak Koszovót - jelentette be vasárnap rendkívüli sajtóértekezleten a szlovák külügyminiszter.Ján Kubis  hangsúlyozta, Szlovákia figyelni fogja a koszovói és a régión belüli fejleményeket, valamint a nemzetközi közösség lépéseit, és a helyzetet elemezve dönt arról, miként járjon el az ügyben. A szlovák külügyi tárca Független Hírügynökséghez eljuttatott sajtóközleménye szerint Pozsony támogatni fogja az ENSZ, az Európai Unió, az EBESZ és az Európa Tanács Koszovóval kapcsolatos tevékenységét, elsősorban azáltal, hogy részt vesz a NATO KFOR-missziójában, az Európai Unió EULEX programjában és az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatának alapján megfogalmazott misszióban. A Robert Fico vezetette legfőbb szlovák kormánypárt, a Smer egyik vezető politikusa, a parlament külügyi bizottságát irányító Boris Zala szerint a koszovói függetlenség kikiáltása veszélyes precedenst jelent, mert más szeparatista országok is követhetik a pristinai példát, és a döntés a kisebbségi közösségeken belüli szélsőséges erőket is bátoríthatja. Hasonlóan vélekedett a második legnagyobb pozsonyi kormányerő, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője, Ján Slota is. Korábban arra is utaltak, hogy attól tartanak: a koszovói függetlenedés a magyarok lakta Dél-Szlovákiára is hatással lenne.

Magyarország az Európai Unióban hétfőn hozandó döntés után reagál az önálló Koszovó állam létrehozására. Ez olvasható ki abból a nyilatkozatból, amelyet a magyar külügyminiszter tett percekkel az után, hogy a túlnyomórészt albánok lakta Koszovó deklarálta Szerbiától való elszakadását.

Göncz Kinga nyilatkozata semmilyen módon nem minősíti az eseményt, a koszovói függetlenség kikáltását. Nem üdvözli az új koszovói államot, és nem is szól az történtekkel kapcsolatban bármiféle aggodalomról. A dokumentum burkoltan előrevetíti, hogy Magyarország sok más EU-taggal együtt el fogja ismerni a független Koszovót. Göncz Kinga nyilatkozata megállapítja, hogy a koszovói parlament függetlenségi nyilatkozatot tett, amely kinyilvánítja a terület önállóságát, és felkéri a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el Koszovó önállóságát és függetlenségét. A magyar külügyminiszter közli, hogy az EU tagállamainak külügyminiszteri tanácsa hétfőn reagál Koszovó függetlenségi nyilatkozatára.

"A külügyminiszteri tanácsot követően megtenni kívánt magyar lépésekről a sajtót tájékoztatjuk" - áll Göncz Kinga nyilatkozatában. A magyar kormány nem határozta meg előre, hogy mit fog lépni, ha Koszovó kikiáltja függetlenségét. De jó ideje nyílt titoknak számít, hogy az EU tagjainak túlnyomó többsége Koszovó gyors elismerésére készül. A 27 tagból legfeljebb 6 ellenzi Koszovó elismerését, köztük Szlovákia és Románia. A magyar külügyminiszter pénteken, a Független Hírügynökség kérdésére válaszolva kijelentette, hogy Magyarország azt szeretné, ha az EU egységes álláspontot foglalna el Koszovó kérdésében. Ám ha nem lesz egységes álláspont, akkor Magyarország a többséghez csatlakozik, mondta Göncz Kinga pénteken.

Göncz vasárnapi nyilatkozata kiemeli, hogy a koszovói függetlenségi deklaráció vállalja azoknak a messzemenő kisebbségi jogoknak a a garantálását, amelyeket korában az ENSZ-főtitkár különmegbízottja javasolt a koszovói szerb lakosság számára. A külügyminiszteri nyilatkozat leszögezi, hogy "magyar részről rendkívül fontosnak tartjuk" a kisebbségi jogok garantálását.

Olvasóink írták

 • 3. Baba 2008. február 18. 20:36
  „Laci bátyám, ugyan hívjon már meg magához néhány kurd testvért egy-két hétre, hogy az a nagy összetartozás áthassa a pánmagyar kis lelkét. Legalább találkozott-é valaha csak egy kurd vérünkkel is? Csak kérdem, mert annyit mondhatok gyorsan tagadná a rokoni szálakat. Namármost ezt tessék ám külön végiggondolni minden más politikai feneségtől!

  Babamama”
 • 2. joe 2008. február 18. 18:55
  „így legyen Laci bácsi”
 • 1. Laci bácsi 2008. február 17. 23:01
  „Gratulálok a bátor és szabadságszerető albán népnek!
  Egykor, 1444-ben vezérük Szaknder bég a mi dicső Hunyadi Jnosunkkal, a Török verővel együtt harcolt Rigómezőn - Kosovón a törökö ellen! Most ismét példát kapunk a szabdság kivívásából egy maroknyi, de bátor néptől!
  A mi határainkon túli testvéreink szabadságá-fűggetlenségét senki sem fogja nekik - nekünk tálcán felkínálni.
  székelyföldön több magyar él, mint kosovóban albán, és kevesebb román él, mint kosovóban szerb, de a románok külpolitikája Európa sok országa támogatja a román-nemzetállam soviniszta politikájában, Épp úgy mint Törökországot a török nemzetállam soviniszta politikájában, pedig törökország dél-keleti részében hétmillió kurd él, és szinte homogén lakosság! Ugyanígy Iránban, Irakban, összesen 17 millió kurd él szétdarabolva, és megtagadják tőle az államalkotás jogát! A kurdok a magyarok testvérei! Ők azok, akik Levédiából a Kaukázus felé vonultak - a szavárd magyarok! Kívánom, hogy Kosovó az első legyen a függetlenné váló népek sorában, és sok - me még idegen népke uralma alatt léő népek számára is hasonló lehetőség nyíljon, és sok nép legyen képes kivívni függetlenségét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koszovó független, a Vajdaságban viszont aggódnak

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke hétfőn aggodalmának adott hangot a Koszovó… Tovább olvasom