Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Varsó a lengyel-orosz viszony javítására törekszik

Varsó a lengyel-orosz viszony javítására törekszik, függetlenül egyes történelmi kérdésekben meglévő esetleges nézetkülönbségektől - közölte a lengyel kormányfő kedden Varsóban.

A lengyel egy "büszke nép"; Lengyelország nem ülhet föl a provokációnak. A kormány nem vitatkozik publicisztikákkal, még akkor sem, ha olyan "ostobák és igazságtalanok", mint legutóbb Oroszországban - mondta Donald Tusk, hozzátéve: Varsó határozottan megvédi "a lengyel emlékezés" jogát.

A miniszterelnök minden bizonnyal arra a műsorra utalt, amelyet szombaton sugárzott az orosz állami televízió, és amelyben Lengyelországot tették felelőssé az 1939. augusztusi Molotov-Ribbentrop paktumért; az orosz okfejtés szerint az 1934-es lengyel-német megnemtámadási szerződés aláírása vezetett el a német-szovjet megállapodáshoz.

A lengyel nemzeti-konzervatív ellenzék követelte, hogy a kormány hivatalos csatornákon tiltakozzon Moszkvánál az orosz tv-ben elhangzottak miatt. Donald Tusk azonban értésre adta, a kormány csak akkor tesz hivatalos intézkedést az ügyben, ha bebizonyosodik, hogy az orosz kormány azonosul a Varsó által kifogásolt történelemszemlélettel.
A lengyelek a mai napig úgy tekintenek a Molotov-Ribbentrop paktumra, hogy az volt Lengyelország negyedik felosztása. A Kreml ezzel szemben egy olyan ügyes taktikai húzásnak tartja, amellyel a Szovjetunió időt nyert a háborúra való felkészülésben.

Varsó és Moszkva régóta eltérően értelmezi a szóban forgó időszakban történteket. A vita azonban ezúttal kényes időpontban, a II. világháború kitörésének 70. évfordulója előtt lángolt fel. Az évforduló alkalmából szeptember 1-jén nagyszabású megemlékezést tartanak Észak-Lengyelországban, a Gdansk melletti Westerplattén, ahol a német támadással a háború megkezdődött, s az ünnepségeken számos külföldi vezető között Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is jelen lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucat halott egy pokolgépes robbantássorozatban

Legalább harminc ember meghalt, ötvenhat pedig megsebesült egy külföldiek ellen elkövetett… Tovább olvasom