Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

USA 2012 - A republikánus jelölt: Willard Mitt Romney

November 6-án elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban. A republikánusok jelöltjeként Willard Mitt Romney 65 éves üzletember, volt massachusettsi kormányzó indul az államfői székért.
Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának portréja: Mitt Romney 1947. március 12-én született a michigani Detroitban George és Lenore Romney legkisebb gyermekeként, angol, skót és német felmenőkkel rendelkező családban. Jó anyagi körülmények között nevelkedett, apja 1954-1962 között az American Motors Corporation vezérigazgatója, a Nixon-kormányban miniszter, majd wisconsini kormányzó volt. A fiatal Romney felsőfokú tanulmányait a Brigham Young Egyetemen kezdte, majd a Harvardon diplomázott, jogból, illetve üzletirányításból. Ezután vállalatvezetőknek nyújtott tanácsadásban gyűjtött tapasztalatot, majd 1984-ben a Bain Capital, az egyik legsikeresebb amerikai magántőke-befektető cég alapítója és vezetője lett. Politikai pályafutását 1962-ben kezdte, amikor részt vett apja sikeres wisconsini kormányzóválasztási kampányában, majd később gyakornokként dolgozott a kormányzói hivatalban. 1994-ben már a republikánus párt színeiben indult a massachusettsi szenátori székért, de alulmaradt a posztot évtizedek óta betöltő Ted Kennedyvel szemben.

Romney tevékenysége 1999-ben került reflektorfénybe, amikor a szervezőbizottság felkért elnökeként megmentette az anyagi és erkölcsi csődtől a korrupciós botrányoktól fojtogatott 2002-es Salt Lake City-i téli olimpiát, amelynek végén a rendezők 56 millió dolláros nyereséget könyvelhettek el. A sikerrel a tarsolyában 2003-ban megpályázta és elnyerte a massachusettsi kormányzói széket. A szövetségi állam 70. kormányzójaként aláírta a massachusettsi lakosság 98 százalékának adóemelés nélkül biztosítási fedezetet nyújtó egészségügyi reformot. Hivatali ideje lejárta után nem jelöltette magát újra, hogy felkészüljön a 2008-as amerikai elnökválasztáson való indulásra. Bár hozzávetőleg 110 millió dollárt (45 milliót a saját vagyonából) költött választási kampányára, végül nem ő, hanem John McCain arizonai szenátor lett a republikánusok elnökjelöltje. A mérsékelt republikánusként ismert politikus elnökjelölti ambíciót ezután sem adta fel, politikai stábja nagy részét megtartotta, a republikánus jelöltek számára pénzügyi alapot hozott létre, könyvet írt. 2012-es elnökválasztási kampányának kezdetét 2011. június 2-án egy New Hampshire-i farmon jelentette be. Kampányköltségeire már 2011-ben 56 millió dollárnyi támogatást gyűjtött össze, saját pénzét nem kellett kampánycélokra fordítani. (Személyes vagyonát jelenleg 190-250 millió dollárra taksálják.)

A republikánus előválasztásokon hosszas küzdelmet kellett folytatnia ellenfeleivel. A delegáltak többségét a május 29-i texasi előválasztáson sikerült megnyernie, majd augusztus 28-án a republikánusok országos konvencióján lett pártja hivatalos jelöltje. Az elnökjelölt ötödik generációs mormon, aki fiatalon Franciaországban 30 hónapon át térítő tevékenységet is folytatott. Hite a 2008-as előválasztási küzdelem során reflektorfénybe került, akkor sokan éppen emiatt tartották esélytelennek. Idén ezt a kérdést sikerült háttérbe szorítania, bár pártjának konzervatív erői mindvégig a (neo)protestáns és a katolikus aspiránsokat támogatták vele szemben. Romney nős, 1969-ben vette feleségül Ann Davist, akivel öt fiút neveltek fel, 18 unokájuk van. Ann 1998 óta szklerózis multiplexben szenved, 2008-ban mellrákkal operálták. Mitt Romneyt a Time magazin 2012-ben a világ 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peresz dicséri, Netanjahu bírálja Abbászt

Vegyes visszhangot váltott ki az izraeli vezetők körében Mahmúd Abbász palesztin államfő legutóbbi,… Tovább olvasom