Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Ukrán tüntetés: Ki Ukrajnából a magyar imperializmussal!

Mintegy százan tüntettek Ungváron a Kárpátaljai Megyei Tanács épülete előtt, tiltakozva a vereckei honfoglalási emlékmű és a Kárpátalján szerintük erősödő ruszin szeparatizmus ellen. Az Ukrán Nacionalista Kongresszus és más szélsőséges szervezetek felhívására megjelentek között jelentős számban voltak a Kárpátaljával szomszédos Lviv (Lemberg) és Ivano-Frankivszk megyékből érkezettek is.
A tiltakozók sátortábort alakítottak ki a Megyei Tanács épülete előtti téren, és "Ki Ukrajnából a magyar imperializmussal", valamint "Nem a külföldi provokációkra" feliratú transzparenseket lobogtattak. Az akciót azért időzítették szerdára, mert ma ülésezett a megyei tanács (közgyűlés). A testület azonban minden, a vereckei emlékmű építésével, illetve az állítólagos ruszin szeparatizmussal kapcsolatos kérdés napirendre tűzését elutasította.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, a megyei tanács képviselője az ülést követően a Független Hírügynökségnek elmondta: "A vereckei emlékmű kérdése az ukrán belpolitika erőterébe került. A most jelentkező szélsőnacionalista elemek Kárpátalján általában észrevétlenek, gyakorlatilag semmilyen támogatottsággal nem rendelkeznek, akcióikat senki sem szponzorálja. Mivel ezt a mai akciót szemmel láthatóan támogatták, nyilvánvaló, hogy van valamilyen nagypolitikai hátszele az ügynek."

Az elmúlt napokban számos nacionalista és ukrán nemzeti érzelmű szervezet tiltakozott a több, mint tíz éve torzóban álló vereckei honfoglalási emlékmű befejezése és felavatása, illetve a munkácsi millenniumi emlékmű helyreállítása ellen. Ezen szervezetek túlnyomó többsége azonban szinte kizárólag csak a Kárpátaljával határos nyugat-ukrajnai megyékben működik és ismert.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az USA nagykövete elhagyta Fehéroroszországot

Az Egyesült Államok nagykövete szerdán elhagyta Fehéroroszországot - jelentette az AFP. A diplomata… Tovább olvasom