Kisalföld logö

2018. 10. 19. péntek - Nándor 9°C | 21°C Még több cikk.

Ukrán törvénytervezet a magyar nemzeti zászló ellen

Hivatalosan is az ukrán parlament elé terjesztették azt a törvénytervezetet, amely a többi között a magyar nemzeti zászló kifüggesztését is megtiltaná az állami és önkormányzati intézmények épületein. A javaslat kidolgozói szerint ez a törvény az ukrán társadalom konszolidálását hivatott szolgálni.
A nemzeti zászlók kifüggesztésének szabadságát korlátozó törvénytervezetet szerdán jegyezték be az ukrán törvényhozás titkárságán - jelentette az UNIAN hírügynökség.

A javaslatot előkészítő ukrán néppárti honatyák szerint az általuk javasolt törvény az országban élő nemzetiségek közötti konfliktusok megelőzését szolgálja, amelyek abból fakadhatnak, hogy néhány vidéken "idegen országok zászlói" függenek az állami intézmények homlokzatain.

Ivan Zajec és Jaroszlav Dzsodzsik képviselők úgy vélik, hogy az általuk kidolgozott tervezet teljességgel megfelel az ukrán alkotmány azon kitételeinek, amelyek az ukrán állami zászló, illetve más állami jelképek - a himnusz és a címer - alkalmazását szabályozzák. A javaslat kidolgozói szerint itt az ideje, hogy törvényi mederbe terelődjék az állami jelképek jelenleg meglehetősen hanyagul szabályozott alkalmazása, ami komoly károkat okoz az államnak és az országimázsnak.

"Elfogadása esetén a törvénytervezet nagyban hozzájárulhat az ukrán társadalom konszolidációjához" - nyilatkozta a sajtónak Jaroszlav Dzsodzsik, az Ukrán Néppárt elnökhelyettese. A nemzeti szimbólumok használatáról jelenleg az Ukrajna nemzetiségi kisebbségeiről szóló törvény rendelkezik, amelynek 6. cikkelye korlátozások nélkül garantálja az országban a nemzetiségi kisebbségek számára nemzeti szimbólumaik használatát. Ezenkívül egy 1992-ben kiadott, megyei érvényű rendelet értelmében Kárpátalján "az egy tömbben élő nemzeti kisebbségek lakta települések középületein az állami mellett a nemzeti jelképek is használhatók". Ennek megfelelően számos kárpátaljai település önkormányzati épületén az ukrán állami zászló mellett a többi között a magyar nemzeti lobogó is békésen megfér, ami azonban egy ideje nagyon szúrja egyes nacionalista ukrán pártok és mozgalmak szemét.

Olvasóink írták

 • 8. kolombela 2009. július 10. 17:49
  „Ing.Böck
  Aha, Romániához. Mint ahogy egész Erdély is Romániához tartozott 1918 előtt is. Még a végén kiderül, hogy örüljünk annak, hogy Románia szívességből átengedte nekünk a Duna-Tisza közét és Tiszántúlt is, pedig az is az övé volt. Mondom én, hogy te egészen más történelmet tanultál, ideje lenne egy kicsit átértelmezni ,,tudásod".”
 • 7. Ing.Böck 2009. július 10. 16:48
  „Szegény tudatlan proletárok, éppen úgy magyar város mint csehszlovák vagy szovjet - ahogy atörténelem fordult. Semmi joga nincs magyarországnak jogot idegen európai városokra ! 18 éve Ukrajnához tartozik, zsidó és cigány lakosaival együtt és kész, azelött 1918- tól csehszlovákiához tartozott, korábban Romániához. Ezt igy vegyétek kedves prolikáim tudomásul.”
 • 6. kolombela 2009. július 09. 20:08
  „Ing.Böck
  Tudatlanságod elképesztő, mégha mérnöknek is nevezed magad. Úgy látszik te más történelmet tanultál.”
 • 5. asher11 2009. július 09. 20:03
  „Ing.Bock!
  hogy kerul Ukrajnaba a Magyar zaszlo??
  Hulye kerdes!! Munkacs-(ma Munkacevo)-korabban Magyar terulet volt es Ma is elnek meg ot-(hiszed vagy sem!!!)-Magyarajkuak!!! az csak termeszetes hogy ok megtartottak a regi zaszloikat nem???”
 • 4. Ing.Böck 2009. július 09. 16:30
  „Hogy kerül ukrajnába a "magyar nemzeti" zászló ??? Nem volt a Trianon elég ??? Kell egy újabb ??? Elég legyen ebböl a sovinizmusból !!!”
 • 3. asher11 2009. július 09. 11:07
  „aztan ha a jobbik oda is "bevonul" majd az ukranok-(jol tudjuk mikre kepesek!!)-meitatjak a keserupoharat a karpataljai magyarokkal!!!!”
 • 2. extradagadt 2009. július 09. 08:05
  „Kedves gesztus, a nemzeti-hazafias gondolkodás szép példája. De nincs mit tenni, Ukrajna az ukránoké.”
 • 1. kolombela 2009. július 08. 23:30
  „Csak nem lemondott a kormány és Orbán is átengedte a hatalmat a jobbiknak, hogy ez a cikk megjelent ?

  <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 embert ítéltek el terrorizmus vádjával Szaúd-Arábiában

A szaúdi igazságügyi minisztérium szerdai közleménye szerint 330 embert ítéltek el az al-Kaidához… Tovább olvasom