Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Újabb harcok észak-jemeni felkelők és a hadsereg között

Legkevesebb 28 ember - köztük 23 katona - veszítette életét pénteken a Jemen északi részén a síita felkelők és a kormányerők között történt összecsapásokban.

Tizenöt katona halt meg a síita felkelők lesből végrehajtott támadásában a Szaada tartományt (a lázadók fellegvárát) a szomszédos el-Dzsauf tartománnyal összekötő országúton - közölték szombaton törzsi vezetők. A támadás péntek délután történt Vádi-el-Dzsabara térségében, Szaadától északkeletre, célpontja két, élelmiszerrel megrakott katonai teherautó volt.

Nyolc katona, köztük egy tiszt Szaada óvárosának egyik negyedében halt meg a felkelőkkel lezajlott összecsapásban - jelentette honlapján a lázadószervezet.

A hadsereg meghiúsította pénteken a lázadók kísérletét, hogy behatoljanak Szaadába, s eközben több fegyverest megölt - közölte egy katonai forrás, nem jelölve meg a halottak pontos számát.

Öt polgári személy vesztette életét, amikor a lázadók egyik lövedéke eltalálta Otman Muzsalli sejk parlamenti képviselő és törzsi vezető házát - közölték helyi hatóságok, megemlítve, hogy a halottak között van Hamid, a sejk egyik fia is. Muzsalli sejk, Szaada tartomány egyik legbefolyásosabb törzsi vezetője a kormányerőkhöz csatlakozott a felkelőkkel vívott harcban.

A jemeni hatóságok menetrendet dolgoztak ki az észak-jemeni harcok leállítására, miután a lázadók elfogadták feltételeiket - jelentette be szombaton Abdel Karim al-Ariani, az államfő tanácsadója. A kormány egyebek között azt követeli a lázadóktól, hogy tartsák magukat a tűzszünethez, vonuljanak ki a középületekből, és ne avatkozzanak be a helyi adminisztráció működésébe, szolgáltassák vissza ez általuk elkobzott közvagyont és fegyvereket, engedjék szabadon civil és katonai foglyaikat, beleértve a szaúdiakat, és tartsák tiszteletben a törvényeket és az alkotmányt.

Szanaa azt is követeli a lázadóktól, hogy ne támadjanak szaúdi területeket. Az elnöki tanácsadó közlése szerint a menetrendet egy közvetítő által eljuttatták a síita felkelés vezetőjéhez, Abdul-Málik al-Húszihoz, és ha az aláírás megtörténik, a háború azonnal véget ér. Egy szanaai bíróság szombaton távollétében 15 évi szabadságvesztésre ítélte Jahja al-Húszit, a lázadóvezér fivérét, parlamenti képviselőt "fegyveres terrorista csoportban való részvételéért".

Jahja al-Húszi Németországban él száműzetésben, mentelmi jogát a parlament több mint négy hónapja feloldotta. 2009 áprilisa óta mintegy 190 síita (zaidita) felkelőt ítéltek el a kormányellenes lázadásban való részvételük miatt. A 2004 óta szórványosan zajló összecsapásokban már több ezren veszítették életüket, és mintegy 250 ezren kényszerültek elmenekülni lakhelyükről. Szaúd-Arábia 2009. november 3-án lépett be a konfliktusba, miután a sivatagi királyságba betört felkelők megöltek egy szaúdi határőrt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mexikóban árvizek pusztítanak

Harmincan haltak meg Mexikóban az elmúlt három napban a kitartó esőzések okozta árvizek és… Tovább olvasom