Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tizenhat afgán civilt ölt meg az amerikai katona

Robert Bales törzsőrmestert egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolják.
A vádalkuért és a halálbüntetés elkerülésének reményében bűnösnek vallotta magát szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg. A vádalkut a katonai bíró jóváhagyta.

Robert Bales törzsőrmestert egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolták meg. Áldozatainak többsége nő és gyerek volt, a holttestek egy részét elégette. Az áldozatok hozzátartozói felháborodtak amiatt, hogy az egyik legsúlyosabb atrocitás elkövetője elkerülheti a halálbüntetést.
A 39 éves Bales nevében fellépő Emma Scanlan ügyvéd a Washington állambeli Seattle közelében, a Lewis-McChord Egyesített Bázison folytatott tárgyaláson egyetlen vádpontban vallotta ártatlannak ügyfelét: abban, hogy a nyomozás félrevezetése érdekében törte össze a laptopját.
A vádlott egy másik ügyvédje azt állította, hogy Bales a gyilkosságok idején "esztelen" és "megtört" volt, de jogi értelemben nem számított elmebetegnek.

A katonai ügyészség szerint Bales 2012. március 11-én pirkadat előtt egy 9 milliméteres pisztollyal, egy M-4-es gépkarabéllyal és egy gránátvetővel felfegyverkezve két falu lakóit támadta meg Kandahár tartományban. Az általa elkövetett mészárlás olyan felháborodást váltott ki Afganisztán-szerte, hogy az Egyesült Államoknak fel kellett függesztenie a katonai műveleteket az országban. A hadsereg nyomozói csak három hét elteltével jutottak el a gyilkosságok helyszínére.

Bales tettének elkövetésekor már a negyedik harci kiküldetését töltötte Afganisztánban. A törzsőrmester ügyvédjei szerint poszttraumás stresszben szenvedett, és korábban agysérülése is volt. A gyilkosságok éjszakáján ivott, és Valium nyugtatót szippantott fel.

Az amerikai katonai igazságszolgáltatási rendszerben 1961 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Korábban:

A halálbüntetés elkerülésének érdekében bűnösnek vallotta magát szerdán a hadbíróságon az az amerikai katona, akit azzal vádolnak, hogy tavaly 16 afgán civilt gyilkolt meg.

Robert Bales törzsőrmestert egyebek mellett előre kitervelt gyilkossággal vádolják. Áldozatainak többsége nő és gyerek volt, a holttestek egy részét elégette.

Az áldozatok hozzátartozói felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy az egyik legsúlyosabb atrocitás elkövetője elkerülheti a halálbüntetést.

A bíró kihallgatja a vádlottat a Lewis-McChord Egyesített Bázison, a Washington állambeli Seattle közelében, mielőtt eldönti, hogy elfogadja-e a vádalkut. A 39 éves Bales nevében fellépő Emma Scanlan ügyvéd egyetlen vádpontban vallotta ártatlannak ügyfelét: abban, hogy a nyomozás félrevezetése érdekében törte össze a laptopját.

A vádlott egy másik ügyvédje azt állította, hogy Bales a gyilkosságok idején "esztelen" és "megtört" volt, de jogi értelemben nem számított elmebetegnek.

A katonai ügyészség szerint Bales 2012. március 11-én pirkadat előtt egy 9 milliméteres pisztollyal, egy M-4-es gépkarabéllyal és egy gránátvetővel felszerelkezve két falu lakóit támadta meg Kandahár tartományban. Az általa elkövetett mészárlás olyan felháborodást váltott ki Afganisztán-szerte, hogy az Egyesült Államoknak fel kellett függesztenie a katonai műveleteket Afganisztánban. A hadsereg nyomozói csak három hét elteltével jutottak el a gyilkosságok helyszínére.

Bales tettének elkövetésekor már a negyedik harci kiküldetését töltötte Afganisztánban. A törzsőrmester ügyvédjei szerint poszttraumás stresszben szenvedett, és korábban agysérülést szenvedett. A gyilkosságok éjszakáján ivott és Valium nyugtatót szippantott fel.

Az amerikai katonai igazságszolgáltatási rendszerben egyébként 1961-ben hajtottak végre utoljára halálos ítéletet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törökország: ismét tömegoszlatás volt Ankarában

Ismét szétvertek Törökország fővárosában egy kormányellenes tüntetést, de a megmozdulások kilencedik… Tovább olvasom