Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tehetetlen az egyiptomi kormány a napi 12 órás áramszünetekkel szemben

Tehetetlen az új egyiptomi kormány az országot sújtó energiaválsággal szemben, az áramkimaradások az utóbbi időben a napi tizenkét órát is elérik. Növekszik a lakosság elégedetlensége.
A júniusban felesketett kabinet eddigi talán legnagyobb - de nem váratlan - kihívására egyelőre nincs megfelelő válasz.

Az egész országot érintő válsággal - amelyet az elmúlt évtizedek rossz gazdálkodása váltott ki - részben a tavaly elmozdított Mohamed Murszi iszlamista államfő támogatóit okolja a kormány.

Az exelnök mögött álló, mára betiltott iszlamista Muzulmán Testvériség mozgalomhoz tartozás gyanúja miatt az energetikai minisztérium és az állami áramszolgáltató cégeket ellenőrző holding társaság 66 tisztségviselőjét helyezték át olyan munkakörökbe, amelyekben nincsenek közvetlen hatással az energiaellátásra - adták hírül hétfőn az egyiptomi lapok.

A fővárosban egy hete ismeretlenek több generátort és egy felsővezeték-tartó oszlopot robbantottak fel, ami tovább fokozta az energiahiányt. Ibráhím Mahlab kormányfő úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt hetekben Egyiptom-szerte mintegy háromszáz villanyoszlopot rongáltak meg az országban tevékenykedő iszlamista szélsőségesek.

Az áramellátás előre nem bejelentett megszakításai óriási veszteségeket okoznak az Egyiptomban működő gyáraknak és üzemeknek, főleg a nemzetközi piacra gyártó cégek esetében, amelyek nem tudják betartani a szerződéses határidőket. A Daily News Egypt című angol nyelvű napilap szerint a legsúlyosabban érintett termelők közé tartoznak a vas- és kerámiaüzemek, amelyek minden áramszünet alatt nagy mennyiségű nyersanyagot veszítenek el, nem beszélve a műszaki berendezésekben keletkező károkról.

Az egyiptomi tévécsatornákon rendszeresen látni beszámolókat a napi öt-hat alkalommal, egyenként akár két órát is tartó áramkimaradások miatt növekvő lakossági elégedetlenségről. Gyakran hallani az agglomerációval együtt 44 milliós főváros toronyházainak liftjeiben bennrekedt emberekről, és a felső-egyiptomi orvosi ellátásban kialakult katasztrofális körülményekről.

Az új kormányra és Abdel-Fattáh esz-Szíszi államfőre nézve az energiaválság komoly veszélyt jelent. Egy éve egyebek mellett ezért is vonultak tömegesen utcára a tüntetők, megkönnyítve, hogy a hadsereg elmozdítsa Murszi elnököt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott a francia kormány

Benyújtotta a francia kormány lemondását hétfő reggel Manuel Valls miniszterelnök Francois… Tovább olvasom