Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Sertésinfluenza - Részlegesen leáll a mexikói gazdaság

A kormány bejelentése szerint a társadalom normális működése szempontjából nem fontos állami szolgáltatásokat felfüggesztik.

Megkezdték pénteken Mexikóban az ország gazdaságának részleges leállítását, hogy így fékezzék meg az Egészségügyi Világszervezet(WHO) által csütörtök óta influenza A (H1N1)-nek nevezett sertésinfluenza terjedését. A mexikói szövetségi kormány ötnaposra tervezi a részleges leállást.

A kormány bejelentése szerint a társadalom normális működése szempontjából nem fontos állami szolgáltatásokat felfüggesztik, ezen kívül bezárnak üzletek, mint például a mozik és az éttermek. A mexikói szövetségi kormány döntése értelmében leáll több üzem az országban, ahol az iskolák már korábban bezártak. A döntés felháborodást is keltett, mert sokan nem engedhetik meg maguknak, hogy ne dolgozzanak. A BBC nem közölte, hogy azok a munkahelyek, amelyek leállnak, fizetés nélküli szabadságra küldik-e dolgozóikat, vagy a munkavállalók kapnak-e valamilyen kárpótlást, akár az államtól is.

Ez Mexikó gazdaságára csapást jelent így is, úgy is, mivel a közép-amerikai országot is sújtja a világgazdasági válság. A szövetségi kormány csütörtökön közölte, hogy kifogást nyújt be a Kereskedelemi Világszervezethez (WTO) magyarázatot követelve azoktól az országok, amelyek a járványveszélyre hivatkozva betiltották a mexikói baromfihús behozatalát. Közben az Egyesült Államok kormánya bejelentette, hogy 13 millió adag vírus elleni szert vásárol, és ebből 400 ezret Mexikóba küld. Az Inter-American Fejlesztési Bank pedig közölte, hogy hárommilliárd dollár kölcsönt ad a közép-amerikai országnak a vírus elleni küzdelemhez.

A mexikói egészségügyi hatóságok szerint a kórokozó terjedése lelassult. Az új vírustól meghalt és megbetegedett emberek számáról különböző hírek jelennek meg Mexikóban és világszerte. Egyes adatok szerint akár a 160-at is elérheti azoknak a halottaknak a száma, akik az influenza A (H1N1) -es vírustól fertőződtek meg, más adatok szerint viszont bizonyíthatóan csak 12-en haltak meg az új vírustól, amely legalább egy tucat országban jelent meg több földrészen. A WHO csütörtökön ötösre emelte a hatfokozatú skálán a riasztási szintet, ami azt jelenti, hogy a világjárvány esélye közeli.

Olvasóink írták

 • 3. osztógép 2009. május 01. 11:12
  „vh:

  ez az egész kb. akkora kamu mint a madárinfluenza volt... eladnak 600ezer tonna gyógyszert a semmiért, kaszálnak pár milliárd dollárt, aztán ennyi... a média meg partner ebben...”
 • 2. vh 2009. május 01. 10:52
  „"pampus"
  Szerintem ez a járvány nem vicc? Neked mi a fontosabb....nem az egészséged????”
 • 1. pampus 2009. május 01. 08:49
  „Vajon nem lehetne itt Magyarországon is feltalálni egy akár "gyurcsányi-virust",vagy" új- gazemberi vírust" és a sajtóval leközöltetni, hányak haltak bele! Hát ,ha Magyarországnak is adnak egy kis lét! El kelne itt is a a bankokban felhalmozott pénz osztogatása nemcsak Mexikóban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A WHO felhagy a sertésinfluenza elnevezéssel

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csütörtökön közölte: felhagy a sertésinfluenza elnevezés… Tovább olvasom