Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Sarkozy a szakszervezeteknek: ˝tegyétek le a vörös zászlót és szolgáljátok Franciaországot!˝

A vörös zászló letételére és Franciaország szolgálatára kérte kedden az újraválasztásáért küzdő Nicolas Sarkozy francia elnök a szakszervezeteket a jobbközép kormánypárt által szervezett "igazi munka ünnepén", amelyen a szervezők közlése szerint mintegy 200 ezren vettek részt a párizsi Trocadéro téren.
"Tegyétek le a vörös zászlót és szolgáljátok Franciaországot! Nektek nem a politizálás a dolgotok! Nektek a fizetésből élők érdekeit kell védenetek!" - mondta a nemzeti zászlók ezreit lengető hívei előtt a szocializmussal szemben egy "új francia modellt" hirdető államfő, miközben néhány kilométerrel arrébb tartották a szakszervezetek hagyományos május 1-i felvonulásukat. Több ismert szakszervezeti vezető támogatásáról biztosította a francia elnökválasztás öt nap múlva tartandó második fordulójában esélyesebbnek számító Francois Hollande szocialista jelöltet és provokációnak minősítette az elnök szavait.

"Megpróbáljátok elhitetni, hogy erőfeszítések nélkül ki lehet lábalni a válságból. Hazudtok!" - üzente vissza az államfő. Hozzátette: "Nem bírjátok abbahagyni ezt a régi mesét az osztályharcról!".

Sarkozy szerint ahhoz, hogy Franciaország elkerüljön egy, a görögországihoz vagy a spanyolországihoz hasonló válságot, egy olyan új szociális modellre van szükség, amelynek lényege, hogy nem csökkennek a fizetések és a "sikerre nem gyanakvással, hanem példával tekintenek". "Nem kérünk a féltékenységből, a keserűségből, az osztályharcból! Nem kérünk a szocializmusból!" - fogalmazott Sarkozy az őt hatalmas tapssal ünneplő tömeg előtt.

"Elfogadhatatlan, hogy Franciaországban május 1-én pont a szakszervezetek ellen folytasson valaki háborút" - mondta egy vidéki programján Francois Hollande, aki arra hivatkozva nem tartott nagygyűlést és nem is jelent meg a felvonuláson, hogy a munka ünnepét egyetlen politika párt sem sajátíthatja ki. Szerinte Sarkozy már megint megpróbálta egymás ellen hangolni az embereket. "Nem tudom elfogadni, hogy a leköszönő elnök kisajátítsa magának a munka értékét. Mi is tudjuk, hogy a munka értéket meg kell védeni" - hangsúlyozta a szocialista jelölt.

Hollande azt is nehezményezte, hogy a riválisa már megint "az invázió szellemével riogatott", amikor egy délelőtti interjúban arra panaszkodott, hogy túl sok a külföldi Franciaországban. A BFM hírtelevízióban Sarkozy azt mondta: "A mi integrációs modellünk nem működik. Miért? Mert még azelőtt, hogy a már általunk befogadott külföldiek integrálódhattak volna, újabbak érkeznek hozzánk". Hollande szerint most "a fő kérdés a munkanélküliség és a vásárlóerő, valamint az egyenlőtlenségek leküzdése".

Az elnökválasztás vasárnapi második fordulója előtt Sarkozy számára létfontosságúvá váltak az első fordulóban a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltjére, Marine Le Penre leadott szavazatok, minthogy a közvélemény-kutatások szerint 6-8 százalékos hátrányban van szocialista vetélytársával szemben. Az első fordulóban a szavazatok 18 százalékával harmadik helyen végzett jelölt azonban kedden egyértelművé tette: egyik jelöltet sem támogatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A terrorizmus finanszírozásának gyanújával vettek őrizetbe 7 embert

A terrorizmus finanszírozásának gyanújával hét embert vettek őrizetbe Nagy-Britanniában. Tovább olvasom