Kisalföld logö

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 21°C | 32°C Még több cikk.

Romániában az első öt havi hiány a GDP 3,27 százaléka

Az első öt hónapban a román államháztartási hiány a bruttó hazai termék (GDP) 3,27 százalékára nőtt - közölte hétfőn a román pénzügyminisztérium.

A deficit értéke május végén elérte a 16,7 milliárd lejt (3,8 milliárd euró), ami az év elején becsült GDP-hez képest 3,1 százalékos hiányt jelent, viszont azóta a román kormány a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértőivel együtt felülvizsgálta az év eleji becsléseket és lefelé, 510,44 milliárd lejre ( mintegy 118 milliárd euróra) módosította Románia idei várható GDP-jét. Ehhez viszonyítva az első öt hónapi deficit eléri a 3,27 százalékot.

A konszolidált költségvetés bevételei összesen 1,6 százalékkal csökkentek a tavalyi év hasonló időszakához képest, így a büdzsébe összesen 64,2 milliárd lej (14,861 milliárd euró) érkezett, miközben 7,8 százalékkal csökkent az áfából származó bevétel, 6,4 százalékkal a személyi jövedelemadóból, 2,7 százalékkal a társasági adóból, és 4,4 százalékkal a társadalombiztosításból származó bevétel.

A kiadások elérték a 80,9 milliárd lejt (18,726 milliárd euró), ami nominálisan 5,7 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A személyi kiadások - amely főként a béreket jelenti - 4,6 százalékkal csökkentek, az állami intézmények által különböző javak és szolgáltatások beszerzésére költött összeg viszont 3,1 százalékkal nőt. A beruházásokra 6,5 százalékkal többet fordítottak, a szociális kiadások 13,4 százalékkal emelkedtek 2009 első öt hónapjához képest. Ez utóbbi növekedés főként annak tulajdonítható, hogy a munkanélküli segélyre szánt keretet meg kellett duplázni a megnövekedett munkanélküliség miatt.

A román kormány vállalta, hogy az idei államháztartási hiány nem haladja meg a GDP 6,8 százalékát, ehhez azonban július 1-től alkalmaznia kell a közalkalmazotti bérek 25 százalékos lefaragását és az áfa öt százalékponttal, 24 százalékra való emelését.

Olvasóink írták

  • 1. Ing.Böck 2010. június 30. 15:51
    „Bár ennyi lenne Magyarországon is ....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhét embert temetett maga alá egy földcsuszamlás Kínában

Százhét embert temetett maga alá, zárt el a külvilágtól egy földcsuszamlás hétfő délután a Kína… Tovább olvasom