Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Románia nem alkudozik Markó Attila kiadatásáról

Nem célszerű alkudozni arról, amit a törvények kötelező módon előírnak - jelentette ki kedden Robert Cazanciuc román igazságügyi miniszter azzal kapcsolatban, hogy a román ügyészség látókörébe került Markó Attila romániai parlamenti képviselő Magyarországon tartózkodik.
A miniszter újságírói kérdésre válaszolva kijelentette: nem tudja, hol van Markó Attila, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője, és csak akkor lehet tárgyalni a kiadatásáról, ha az álláspontok szigorúan a törvényen alapszanak. "Nem tudom, hol van a képviselő, de nem hiszem, hogy célszerű alkudni arról, amit a törvény kötelező módon előír" - mondta a miniszter, aki hozzátette: bármely európai állam köteles az európai szabványok szerint eljárni, amennyiben egy másik tagállam részéről kérelem fogalmazódik meg.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Eugen Iordachescu, a Mikó-perben tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt és egy másik restitúciós ügy miatt az ügyészség látókörébe került Markó Attila ügyvédje hétfőn kijelentette: védence Budapesten tartózkodik, és Orbán Viktor miniszterelnök védelmét élvezi.

Az ügyvéd szerint a Markó Attila elleni jogi eljárásokat úgy értékelték, hogy azok sértették a tulajdonhoz való jogot, és ezért döntött Budapest úgy, hogy védelmet biztosít számára. Arra a kérdésre, hogy miben áll ez a védelem, kijelentette: engedélyezik számára, hogy magyar területen tartózkodjon.

A politikus kedden a maszol.ro romániai magyar hírportálnak elmondta, hogy kiforgatták ügyvédje szavait, hiszen nem ő áll Orbán Viktor védelme alatt, hanem Magyarország áll ki a Mikó-ügy mellett. Markó Attila szerint ezt ugyan kifejtette az ügyvéd, de kissé szerencsétlenül, ezért kiforgatták szavait.

Markó Attila őrizetbe vételét tavaly december elején hagyta jóvá a parlament az ügyészek kérésére, akik azzal gyanúsítják, a restitúciós bizottság tagjaként hivatali visszaélést követett el. A vádhatóság szerint a testület jóváhagyott egy olyan kárpótlást, amelynek összegét úgy állapították meg, hogy a szóban forgó telek értékét a reális árához képest háromszorosára becsülték.

Markó Attila azzal védekezett, hogy a döntést 2011. március 15-én hozta meg a testület, és ő nem vett részt ezen, mert az 1848-as szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett Brassó megyei ünnepségeken volt. Az ügyészség a bizottság tagjai ellen - Markó Attila kivételével - vádat emelt december közepén.

A politikust november végén három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt, így az épület egyházi tulajdonból visszakerült a helyi önkormányzathoz.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes akkor úgy nyilatkozott, hogy a magyar kormány megdöbbenéssel értesült a politikus elítéléséről és az iskolaépület "újraállamosításáról".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtámadta az Iszlám Államot az Anonymus

A hekkker-aktivista csoport meghekkelte az Iszlám Állam több Twitter-fiókját az #opISIS nevű… Tovább olvasom