Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Pistorius beszámítható volt a gyilkosság idején

A pszichiáterekből álló csoport a gyilkossági ügyet tárgyaló bíró kérésére vizsgálta a dél-afrikai sztársportoló elmeállapotát.
Semmilyen mentális problémával vagy betegséggel nem küzdött Oscar Pistorius akkor, amikor tavaly februárban otthonában megölte barátnőjét - állapította meg egy pszichiáterekből álló csoport, amely a gyilkossági ügyet tárgyaló bíró kérésére vizsgálta a dél-afrikai sztársportoló elmeállapotát.

A pszichiátriai analízist az ügyészség májusban kérte az illetékes pretoriai bíróságtól, mivel a védelem egy tanúja azt vallotta, hogy Pistoriusnak idegrendszeri rendellenessége van, amely befolyásolhatta ítélőképességét a végzetes éjjelen, tavaly február 14-én. A paralimpikon - akinek mindkét lábát amputálták - váltig tagadja, hogy szándékosan ölte volna meg barátnőjét, Reeva Steenkampet. Azt állítja, hogy szerencsétlen baleset történt: a 29 éves modellt betörőnek hitte és ezért lőtt rá a csukott fürdőszobaajtón keresztül, amivel a halálát okozta.

Fotók

Pistorius ügyének tárgyalása hat hét szünet után folytatódott hétfőn. Gerrie Nel ügyész a pszichiátriai szakvéleményre hivatkozva kijelentette, hogy a vádlott teljesen beszámítható. A védelem is elfogadta az orvosi megítélést, ugyanakkor időt kért végleges álláspontja felvázolására. A bíró a védelem kérését elfogadta.

A három pszichiáterből és egy klinikai szakpszichológusból álló csoport június 20-ig vizsgálta Pistoriust. A sztársportolónak egy hónapon át kellett megjelennie egy pretoriai pszichiátriai intézetben, ahol naponta hét órán keresztül tartották megfigyelés alatt. A tárgyalást a vizsgálat idejére felfüggesztették.

A futó ellen előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása a vád. Ha Pistoriust gyilkosságért elítélik, akár életfogytig tartó börtönbüntetéssel is sújthatják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezuhant egy orosz helikopter

Az Mi-8-as típusú helikopter hétfőn Oroszország távol-keleti régiójában zuhant le, a fedélzeten… Tovább olvasom