Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Perelik a szerb államot a legutóbbi háborúk veteránjai

Szerbia - A kilencvenes évek délszláv háborúinak szerb veteránjai perelik az államot: a háborús napidíjak kifizetését követelik az 1999-ben Koszovóban teljesített katonai szolgálatukért. Ez a bírósági harc - fogalmazott a veteránok vezetője, bizonyos Ljubomir Bradics - nemcsak a napidíjak megfizettetéséért folyik, hanem a volt harcosoknak, valamint az elesettek családtagjainak valamennyi jogáért.
Eddig csaknem félszáz keresetet nyújtottak be a szerb állam ellen a valjevói veteránok a helyi községi bíróságnak, de az év végéig még 1500-an perelnek. Predrag Jevtics, a bíróság elnöke kijelentette, hogy a veteránok akciójával nem bénult meg az intézmény munkája, mert külön szolgálatot hoztak létre, amely csak ezzel a kérdéssel foglalkozik.

Amikor egy hónappal ezelőtt a veterán tartalékos katonák bejelentették a kétezer kereset átadását, a minisztérium mindjárt jóváhagyta a bíróság számára, hogy új munkaerőt vegyen fel az ezzel kapcsolatos többletmunkára.

A háborús veteránok nemcsak bírósági úton próbáltak már pénzükhöz jutni, hanem tüntetéssel, és más tiltakozó akciókkal is. Gyakran léptek fel agresszívan is jogaik érvényesítése érdekében.

A veteránok egy részének már sikerült is kiharcolnia igazát, ám első ízben próbálkoznak követeléseiknek a bíróság útján érvényt szerezni. Ezt is szervezetten teszik, ami tömegességével egyfajta tiltakozásnak is minősülhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban már csupán 42 dollár az olaj

2005 óta nem volt ilyen alacsony a kőolaj ára, mint pénteken Londonban. Egy hordóért 42,01 dollárt… Tovább olvasom