Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Öt civil meghalt egy NATO-légitámadásban

Legalább öt civil, közöttük két gyermek halt meg szombaton egy NATO-légitámadásban Kelet-Afganisztánban - közölte a helyi rendőrfőnök és a helyi egészségügyi minisztérium képviselője.

"Öt civil holttestét hozták be hozzánk. A halottak között egy hét- és egy nyolcéves kislány volt. Egy 14 éves fiú megsebesült" - közölte Amirbadsah Rahmatzai Mangal, a tartományi egészségügyi minisztérium képviselője.

A szövetséges erők tálib állásokat bombáztak a Hoszt tartománybeli Musza Hel térségében, 38 tálib és hat polgári személy meghalt - közölte Abdul Hakim Isakzai tábornok, tartományi rendőrfőnök. A támadást a Pakisztánnal határos hegyes vidéken hajtották végre. A NATO parancsoksága közölte: folyamatban van a vizsgálat, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az afgán vezetők közlését. Az afgán lakosság és a kormány rendszeresen panaszkodik amiatt, hogy civilek esnek áldozatul a nemzetközi erők támadásainak.

Áprilisban a NATO kénytelen volt beismerni, hogy repülőgépeik megöltek két nőt, egy gyermeket és egy idős embert, amikor bombáztak egy házat, ahonnan tálibok tüzet nyitottak. Április végén NATO-katonák tüzet nyitottak egy gépkocsira Afganisztán déli részében, és tévedésből megöltek két nőt és egy fiatal lányt.

Az afgán civilek halála feszültséget váltott ki Hamid Karzai afgán elnök és a nemzetközi erők között, annak ellenére, hogy a tálibok áldozatainak száma az ENSZ szerint meghaladta a NATO áldozataiét. Washington biztosította az afgán felet arról, hogy a civil áldozatok számára csökkentése elsődleges szempont a lázadók elleni légitámadások végrehajtásakor. Stanley McChrystal tábornok, az afganisztáni nemzetközi biztonsági erők (ISAF) és az amerikai erők főparancsnoka szigorúbb feltételekről rendelkezett az afgán települések elleni éjszakai műveletek kapcsán.

Olvasóink írták

  • 3. janika 2010. június 20. 17:13
    „Szerintem a felelőtlen emberek, azt csinálnak mamit akarnak!”
  • 2. buggyant 2010. június 20. 12:44
    „Ezek mindig civileket lőnek. Gyilkosok.”
  • 1. k2968 2010. június 20. 09:52
    „Ezért kár a fiainkat kiküldeni harcolni.Nem sok közünk van at ott történő eseményekhez.Kellett nekünk NATO?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz

Nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz Washington a több ezer halálos áldozatot követelő… Tovább olvasom