Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Orbán Viktor hivatalos munkalátogatást tesz Szlovákiában

Hivatalos munkalátogatást tesz pénteken Pozsonyban a magyar miniszterelnök. Orbán Viktor személyében csaknem 12 év elteltével látogat újra a magyar kormány feje hivatalosan Szlovákiába. Magyar miniszterelnök legutóbb 1999 februárjában volt hivatalos látogatáson Pozsonyban.

Ez szintén Orbán Viktor volt, aki akkor első kormányfői mandátumát töltötte. Akkor is és most is mindkét oldalon jobbközép kormányok voltak, illetve vannak hatalmon. Mikulás Dzurinda, Orbán egykori partnere ma az Iveta Radicová vezette szlovák kormány külügyminisztere, s a legerősebb kormánypárt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) elnöke.

Míg a Dzurinda-kormánynak a Magyar Koalíció Pártja (MKP) volt a tagja, addig a Radicová-kabinetben a nem egészen két éve alakult Híd magyar-szlovák polgári párt képviselteti magát. Az MKP akkori, illetve a Híd mai elnöke egyazon személy: Bugár Béla. Az MKP-t a Fidesz akkor is és most is szlovákiai stratégiai partnerének tekintette, illetve tekinti, míg a Híddal hivatalosan nem kommunikál. Orbán Viktor és Iveta Radicová tárgyalásainak napirendjén szlovák források szerint a magyar-szlovák kapcsolatok, a határon átnyúló együttműködés lehetőségei, a magyar EU-elnökség és a szlovák visegrádi elnökség időszerű kérdései szerepelnek.

Biztosra vehető, hogy vitatéma lesz a határon túli magyarok könnyített honosítását lehetővé tevő magyar jogszabály, illetve az arra adott szlovák válasz. Ebben a témában a magyar és a szlovák álláspont erősen eltér egymástól. A miniszterelnökök megállapodást írnak alá egy magyar-szlovák gázvezeték létrehozásáról, amely összekötné Magyarország és Szlovákia gázvezeték-hálózatait.

A magyar-szlovák megállapodás szövegét a két fél illetékesei a múlt héten véglegesítették. A tervezett magyar-szlovák gázvezeték az európai észak-déli gázvezeték része lenne, s ennek létrehozásával jelentősen csökkenne mindkét ország függősége az orosz gázszállításoktól. A szerződés aláírásának tervét először Orbán Viktor decemberi látogatásakor jelentette be a két miniszterelnök Pozsonyban.

"Magyarország és Szlovákia megállapodása nagy áttörés" - jelentette ki akkor Orbán. Hozzátette: "Amióta hivatalban vagyok, ez a legfontosabb eredmény, amit ilyen téren sikerült elérnünk." A már korábban nyilvánosságra került elképzelések szerint a szlovák oldalon 20 kilométernyi, a magyar oldalon pedig 95 kilométernyi gázvezetékről lenne szó, s ennek megfelelően a várható költségek 20 millió, illetve 100 millió euró körül mozognak.

A projekt megvalósításáról szóló emlékeztetőt 2009-ben írták alá, a konkrét elképzelésekről már tárgyal a szlovák Eurstream, illetve a magyar FGSZ Földgázszállító Zrt. Orbán Viktort pénteken Pozsonyban fogadja Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök és Richard Sulík, a szlovák parlament elnöke is. A magyar miniszterelnök legutóbb tavaly decemberben járt Pozsonyban, amikor Iveta Radicovával ismertette a magyar EU-elnökség programját és célkitűzéseit. Szlovákia teljes mértékben támogatja a magyar EU-elnökséget.

Ezt egy hete a szlovák államfő is megerősítette, miután Schmitt Pál magyar elnökkel tárgyalt Pozsonyban. "A magyar elnökség kudarca Szlovákia kudarca is lenne, míg a magyar elnökség sikere Szlovákia sikere is lesz. Teljes mértékben támogatjuk Magyarországot" - jelentette ki akkor Ivan Gasparovic.

Olvasóink írták

 • 5. Pofátlan 2011. január 28. 09:32
  „meir, te beszélsz !
  A legrasszistább államban élsz !
  A te Izraeled elpusztítja a palesztin kisebbségét.
  Orbánnak kár a Felvidékre menni.A magyarellenesség nem fog szűnni, de látogatása erősíti a mostani tót kormányt.Igaz területüket, himnuszukat, címerüket is tőlünk lopták.
  Egy tolvajkulcs lehetne a tótok új címere.”
 • 4. janika 2011. január 27. 19:06
  „Lehet, hogy Viktorunk rendel egy kis olcsó szenet is a szlovákoktól, mert Magyarországon bezárták a szénbányákat nincs munkaerő a bányászta. Fiatalokat csak a diszkóba lehet látni.”
 • 3. janika 2011. január 27. 19:00
  „"Az állam minden eszközzel a kisebbségek beolvasztására törekedik". No ez nem igaz, Magyarországról ép úgy elmehetnek a zsidók mint a cigányok! Senki nem fogja megakadályozni.!”
 • 2. meir 2011. január 27. 15:43
  „1-es!
  az elso mondat ugyanigy ervenyes Magyarorszagra is ma!!”
 • 1. Pofátlan 2011. január 27. 14:55
  „Szlovákia neofasiszta, rasszista, sovén állam, ahol származás alapján megkülönböztetik az embereket.
  A Benes dekrétum hatályban tartása tükrözi ezt az állapotot.
  Az állam minden eszközzel a kisebbségek beolvasztására törekedik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ítéletidő az Egyesült államok keleti partvidékén

Ítéletidő sújtja az Egyesült Államok keleti partvidékét. Egy hatalmas hóvihar óriási fennakadásokat… Tovább olvasom