Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Öngyilkos merénylet az észak-afganisztáni Kunduzban

- Hét embert, köztük négy afgán rendőrt rántott a halálba egy öngyilkos merénylő szombaton az észak-afganisztáni Kunduzban - közölte egy kormányzati szóvivő. A tartományi székhelyen délben elkövetett robbantásnak 16 sebesültje is van.
A városban, amely a térség egyik fő közlekedési csomópontja és az Afganisztánban harcoló koalíciós erők egyik fontos utánpótlási vonalán fekszik, rendszeresen hajtanak végre támadásokat tálib szélsőségesek. A tálibok emellett az utóbbi időben tartományszerte fokozták a rendőri erők és civilek elleni terrorcselekményeiket, hogy megingassák a helyi hatalmat, és lázadásukat kiterjesszék az általuk ellenőrzött dél-afganisztáni területeken túlra is.

A szombati robbantás helyszínéről adott televíziós tudósítások mutatták, amint rendőrök egy furgon platójára rakják a holttesteket, köztük egy tizenéves fiúét. Az öngyilkos merénylő teste ott feküdt teljesen szétroncsolódott motorbiciklije mellett, s a képsorokon látszott, hogy a detonáció bezúzta a környező boltok és autók üvegeit. Bár közvetlen összefüggésre utaló jelzés nem érkezett, a terrorcselekményt épp egy évvel azután követték el, hogy a NATO egyik harci repülőgépe Kunduz közelében támadást intézett két, tálibok által elrabolt tartálykocsi ellen, 142 ember halálát okozva. A német haderő kezdeményezésére történt légitámadás volt a koalíciós erők legtöbb civil áldozatot követelő akciója Afganisztánban a közép-ázsiai ország 2001-ben történt amerikai megszállása óta. Afgán vezetők újra és újra figyelmeztetnek rá, hogy a hasonló, civil áldozatokkal járó incidensek aláássák a kabuli központi kormány hatalmát, s a tálib lázadók támogatottságát erősítik.

Ugyancsak szombaton a NATO vezette erők bejelentették, hogy elfogtak egy tálib parancsnokot, hat lázadót pedig megöltek egy támadásban, amelyet a lázadók búvóhelye ellen hajtottak végre az északi Tahar tartományban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hat fiatalkorú lányt erőszakolt meg egy amis férfi

Legkevesebb hat fiatalkorú lány megerőszakolása miatt állítanak bíróság elé egy amis férfit. Tovább olvasom