Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Nem hoztak változást a hatalmi eliten belül az észak-koreai választások

A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint az elitváltás elmaradása azt jelentheti, hogy Kim elég erősnek érzi hatalmát, és már nem tart a régi elit tagjaitól.
A hatalmi eliten belüli generációs váltással és Kim Dzsong Un fiatal diktátor által végzett politikai tisztogatásokkal kapcsolatos találgatások ellenére nem hoztak jelentős változást a phenjani hatalmi eliten belüli erőviszonyokban a hétvégi parlamenti választások a törvényhozás új tagjainak kedden közölt listája alapján.

Az új Legfelsőbb Népi Gyűlés 687 tagja között van a hatalmi elit több olyan tagja is, akikről korábban megfigyelők azt gondolták, hogy kegyvesztetté váltak, vagy egyenesen kivégezték őket. Közéjük tartozik Cso Rjong He, a hadsereg politikai részlegének igazgatója, valamint a tavaly decemberben Kim által kivégeztetett, haláláig a rezsim második legerősebb emberének számító Dzsang Szong Tek több bizalmasa. Bekerült a parlamentbe Dzsang felesége, Kim Kjong Huj is, aki egyben Kim Dzsong Un nagynénje.

Nincs ugyanakkor a képviselők között Kim húga, a vélhetően 26 éves Kim Jo Dzsong. Az ő szerepével kapcsolatban találgatásokat szült, hogy vasárnap bátyja társaságában jelent meg a voksoláson, és a média az állampárt magas rangú tisztviselőjeként hivatkozott rá.

Habár Kim Dzsong Un több fiatalabb bizalmasa első alkalommal került be a parlamentbe, a képviselők listája alapján megfigyelők szerint nem történt jelentős változás a hatalmi eliten belüli erőviszonyokban. Ez azt jelzi, hogy mind politikai, mind gazdasági téren valószínűtlen az irányváltás Észak-Korea részéről.

A Legfelsőbb Népi Gyűlés elvben a legfőbb észak-koreai politikai szerv, de a gyakorlatban hatásköre csupán a Kim körüli politikai és katonai elit döntéseinek jóváhagyására korlátozódik. Ennek ellenére a parlament összetétele szakértők szerint jól tükrözi a hatalmi eliten belüli erőviszonyokat, ezért az ötévente megrendezett választások fontos betekintést nyújtanak a rezsim vezetésén belüli folyamatokba.

Az észak-koreai hatóságok egyébként azt is közölték kedden, hogy a választáson 99,7 százalékos volt a részvételi arány, és minden egyes jelölt a szavazatok 100 százalékát kapta körzetében. Ez annak fényében nem igazán meglepő, hogy a választáson való részvétel kötelező volt, és minden körzetben csak egyetlen jelöltre lehetett szavazni.

A hatóságok számára a voksolás az egyik legfőbb eszközt jelenti a lakosság ellenőrzésére, kvázi népszámlálás lebonyolítására és a helyi szervek mobilizálási képességeinek tesztelésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

19 éves iráni férfi szállt fel a lopott útlevéllel a maláj gépre

Pouria Nour Mohammad Mehrdadról a hatóságok annyit tudnak, hogy Németországba készült. Tovább olvasom