Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Működésképtelen az ukrán parlament

Már második napja blokkolja szerdán az ukrán törvényhozás munkáját a nagyobbik kormánypárt. A BJuT képviselői még kedden szállták meg a Legfelső Tanács elnöki emelvényét, a szószéket, valamint a kormánytagok, az államfő és a vendégek számára fenntartott páholyokat, azt követelve, hogy a parlament soron kívül tárgyalja a kormány által tervezett inflációellenes intézkedéseket, illetve az Állami Vagyonalap elnökének leváltását.
Miután nyilvánvalóvá vált, hogy a parlament ülése szerdán is elmarad, Viktor Juscsenko elnök rendkívüli tanácskozást hívott össze a házelnök, a frakcióvezetők és a kormányfő részvételével. Az alig egy órás találkozón nem sikerült feloldani az elnök és Julija Timosenko kormányfő, illetve a kormánykoalíció őket támogató pártjai közötti ellentéteket, így a képviselők előreláthatóan csütörtökön sem üléseznek majd.

Az ellenzék szerint a találkozó a koalíciós pártok szócsatájába fulladt. A legnagyobb ellenzéki erő, a Régiók Pártja úgy látja: a tanácskozáson egyértelművé vált, hogy a BJuT célja a törvényhozás munkájának akadályozásával valójában az Állami Vagyonalap feletti ellenőrzés megszerzése. A kialakult helyzettől nem a Legfelső Tanács szenved, hanem Ukrajna népe, miután a kormánykoalíció nem tudja megtalálni a közös nyelvet a nemzeti prioritások tekintetében - idézi Viktor Juscsenkót az államfői titkárság. Megfigyelők szerint ugyanakkor éppen az államfő az egyik kulcsszereplője a kibontakozóban lévő politikai válságnak. Ukrajnában ugyanis 2009 végén elnökválasztást tartanak, s a mostani konfliktus az elnökválasztási küzdelem kezdetét jelezheti közte és az ugyancsak esélyesnek tartott Julija Timosenko kormányfő, a BJuT elnöke között. Julija Timosenko tavalyi kormányra kerülése óta rendszeresek az összetűzések a miniszteri kabinet és a végrehajtó hatalommal ugyancsak felruházott elnök között.

A BJuT éppen az államfői titkárság gáncsoskodásával magyarázza, hogy kormánypárt létére kénytelen a törvényhozás munkájának akadályozásához folyamodni elképzelései megvalósítása érdekében. Kijevben egyelőre nem tartanak elhúzódó parlamenti válságtól, többen is felvetették azonban, hogy Julija Timosenko a sokasodó gazdasági problémák miatt esetleg ily módon próbál meg kihátrálni a Viktor Juscsenkót támogató Mi Ukrajnánk - Népi Önvédelem választási tömörüléssel alkotott kormánykoalícióból, megőrizvén népszerűségét a választók körében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 éve halott nőt találtak egy zágrábi lakásban

Egy múmiát találtak a rendőrök egy zágrábi bérház egyik lakásban. Az eset háttere meglehetősen… Tovább olvasom