Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Mínusz 36 fok, halálos áldozatok: Európa a fagy szorításában

Sarkvidéki időjárás uralkodott csütörtökön Európa középső és keleti részén, Dél-Lengyelországban mínusz 32, Szerbiában pedig mínusz 36 fokot mértek.
Sarkvidéki időjárás uralkodott csütörtökön Európa középső és keleti részén, Dél-Lengyelországban mínusz 32, Szerbiában pedig mínusz 36 fokot mértek, Szófiában és Isztambulban hatalmas mennyiségű hó hullott.
Befagyott a víz a zürichi vasútállomás közelében lévő szökőkút sárkányformájú díszítőelemének szájában. Európa középső és keleti részében folytatódik a kemény tél erőteljes havazással és mínusz 20 Celcius-fokos hőmérséklettel. (MTI/EPA/Alessandro Della Bella)

A dél-lengyelországi Stuposianyban mínusz 32 Celsius fokot regisztráltak. Ez még nem helyi hidegrekord, mert a településen 1996 decemberében mínusz 37 fokos hideget mértek. A szlovák határhoz közeli Zakopanéban számtalan iskola bezárt. A lengyel rendőrség közlése szerint az elmúlt 24 órában a hidegnek kilenc halálos áldozata volt. Tavaly november óta 67 ember halt meg kihűlés miatt Lengyelországban, ebből huszonkilencen az elmúlt egy hétben fagytak meg.

Esernyővel a kezében megy egy férfi a hóban Szófiában. Európa középső és keleti részében folytatódik a kemény tél, erőteljes havazással és mínusz 20 Celcius-fokos hőmérséklettel. (MTI/EPA/Vaszil Donev)

Bulgáriában 10 helyi hidegrekord dőlt meg. Az országban narancsszintű időjárási riasztás van érvényben. A legalacsonyabb hőmérsékletet a Pleven megyében található Knezsa településen mérték, mínusz 22,8 Celsius-fokot. A fővárosban, Szófiában reggel mínusz 12,7 Celsius-fok volt, és egyfolytában havazott, az utakon hóakadályok keletkeztek. A főutak többnyire járhatók, a mellékutakon azonban már veszélyes a közlekedés.

Félméteres hó fedi a török nagyvárost, Isztambult, a nemzetközi repülőtéren 180 járatot töröltek. Az országban már kilenc napja havazik. Kelet-Anatóliában ezer út járhatatlan. A török állami hírügynökség információi szerint az ország déli részén egy lavina maga alá temetett egy házat, amelyben egy négyfős család élt. A falu lakói kiásták őket a hó és romok alól, de a 30 éves anya később belehalt sérüléseibe. Férje és két gyermeke túlélte a szerencsétlenséget. Egy másik lavina egy autópálya-szakaszt torlaszolt el, szintén Délkelet-Törökországban.

Begyűjti a száradó ruhákat egy asszony a szerbiai Uzice külvárosában 2012. február elsején, amikor erőteljes havazott és rekordhideget mértek a térségben. (MTI/EPA)

Szerbia dél-keleti, dél-nyugati hegyvidékein több mint 11 ezer, kis falvakban élő embert zárt el a külvilágtól a havazás. Hetven embert evakuálni kellett a lakhelyéről, közülük kilencért helikopterrel érkeztek a mentést végzők. A kisebb falvakban több iskolában szünetel az oktatás. A hó és az alacsony hőmérséklet - egyes helyeken mínusz 36 Celsius-fokot mértek - az ország többi részén is fennakadást okoz a közlekedésben és az áramellátásban. A regionális és a főutak ugyan járhatóak, egyes helyi utakon azonban gondot okoz a közlekedés. A mellékutak felét tisztították meg csupán a hótól, nincs elegendő hókotró gépük, ami akadályozza a rendkívüli egészségügyi szolgálatok munkáját is. A nagy hidegnek már hat halálos áldozata is van, egy embert pedig keresnek a hatóságok.

Emeletes ágyon ül egy hajléktalan asszony egy sátorban Prágában, ahol mínusz 30 Celsius-fok körüli hideget mértek 2012. február elsején. A rendkívüli hidegben legkevesebb egy fedél nélküli ember életét veszítette. (MTI/EPA/Fillip Singer)

A rendkívüli hideg Csehországban is szedett áldozatokat, a hét eleje óta négy ember fagyott meg az országban. Csütörtökre virradóra a hatóságok egy hajléktalan holttestére bukkantak, aki a maga építette bódéban fagyott halálra. A mínusz 14-18 fokos hőmérséklet miatt több vasútvonalon megrepedt a sín, ez fennakadásokhoz vezetett a vasúti közlekedésben. A sarkvidéki hideg nem csak a közlekedésben okoz problémát, hanem a temetőkben is: a brnói sírásók csak légkalapáccsal tudják feltörni a kőkeményre fagyott földet.

Az utóbbi 24 órában Ukrajnában húszan fagytak meg, s ezzel 63-ra nőtt a rendkívüli hideg halálos áldozatainak a száma. Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának jelentése szerint a kihűlésben eddig meghaltak közül 41-en az utcán, 14-en saját otthonukban fagytak meg, míg nyolcan kórházi kezelés közben haltak meg. Fagyási sérülésekkel és kihűlési tünetekkel eddig 1146 személy fordult orvoshoz, közülük 945-öt kórházi kezelésre utaltak be. Az ukrán oktatási minisztérium a nagy hidegre való tekintettel rendkívüli tanítási szünetet rendelt el az ország több mint 14 ezer iskolájában és mintegy 100 szakmunkásképzőjében.

Vastag hóréteg fedi az olaszországi Livorno kikötőjében horgonyzó hajókat 2012. február elsején. (MTI/EPA)vétele.
Észak-Olaszországban is súlyos gondok vannak a vasúti-, a közúti- és a légi közlekedésben. Bologna térségében a leszakadt felsővezeték miatt elakadt a hóban két vonat 280 utassal. Marche régió és Milánó között a sztrádán leállították a teherautók közlekedését. Milánó repülőterén, Linatén 14 járatot kellett törölni.

Elsősorban a vasúti  közlekedésben okozott jelentős fennakadást az Olaszországba is megérkezett rendkívüli hideg, amely miatt Rómában két napra  felfüggesztették az iskolai tanítást.

Alsó-Ausztriában az erdőben találtak rá megfagyva egy 83 éves nőre - közölte a rendőrség. Feltehetően séta közben elesett, és nem tudott felállni. Férje értesítette ugyan a hatóságokat, hogy eltűnt a felesége, de mire a mínusz 9 Celsius-fokos hidegben megtalálták, már nem lehetett segíteni az asszonyon.

Már huszonkét halálos áldozata van Romániában a mínusz 20 Celsius fok körüli hidegnek, miután az utóbbi huszonnégy órában újabb nyolc személy szenvedett fagyhalált. Ráadásul hóviharokat jeleznek előre a meteorológusok, akik a következő két napra úgynevezett sárga jelzésű hóriadót adtak ki. A sárga jelzés a legenyhébb figyelmeztetési fokozat. A román meteorológusok szerint péntektől vasárnapig lesz érvényben a hóriadó, s arra kell számítani, hogy újabb 20-30 centiméteres hóréteg rakódik le.
Romániában már több mint egy hete tart a télies időjárás. A múlt héten már voltak hóviharok, szombattól viszont fagy telepedett az egész országra. A meteorológusok szerint a hétvégén ismét számítani lehet hóviharokra, hiszen a szél helyenként 90 kilométeres óránkénti sebességgel fúj majd.
Megnőtt azoknak a személyeknek a száma is, akiket menhelyekre vagy kórházba kellett szállítani. A hatóságok több mint 360 ilyen személyt láttak el.
A román közlekedési minisztérium közlése szerint négy országút le van zárva, és több mint negyven vonatjáratot töröltek. Csütörtökön délig a légi közlekedésben nem okozott komoly fennakadást az időjárás.

Alig látni a hóvihar miatt a Kreml épületét és a Vaszilij Blazsennij-székesegyház (j) hagymakupoláit Moszkvában. Az idei tél kezdete óta először süllyedt mínusz 24 Celsius-fok alá a levegő hőmérséklete az orosz fővárosban. Európa középső és keleti részében folytatódik a kemény tél erőteljes havazással és mínusz 20 Celcius-fokos hőmérséklettel.  (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
A sarkvidéki hideg már második napja gigantikus méretű forgalmi dugókat okoz Oroszország fővárosában, csütörtökre a helyzet súlyosbodott. A legnagyobb, a szakemberek által tízes fokozatúnak ítélt közlekedési dugók alakultak ki Moszkvában azok után, hogy a mínusz 17-24 Celsius-fokos fagyok mellett erős széllel kísért hóesés kezdődött a 12 milliós nagyvárosban.
A fővárosi hírtelevízió beszámolója szerint a járművek lépésben haladnak a legfőbb útvonalakon, holott azok általában három vagy többsávosak. A nagy körgyűrűkön sem jobb a helyzet, és - mint a televízió helyszíni tudósítója élő adásban beszámolt róla - sokkal több a baleset, mint általában, ezért is torlódnak a járművek.
Elsősorban reggel, a munkába igyekvőknek kellett a szokásosnál több időt eltölteni autójukban vagy az autóbuszokban, trolikon és marsrútkákban, a meghatározott útvonalon közlekedő mikrobuszokban. Napközben sem javult a helyzet, a munkaidő leteltével hazafelé is többórás dugóban várakozásra számíthatnak a moszkvaiak. A legkritikusabb a helyzet a központban és a főváros déli részén, és estére egyetlen hatalmas egybefüggő dugóvá vált az egész úthálózat.
Az orosz fővárosban nem csak a rendkívüli időjárási körülmények közepette alakulhat ki közlekedési káosz. A több millió gépjármű mellett a rossz közlekedési morál is oka annak, hogy gyakorlatilag állandósultak a dugók Moszkvában, amelynek lakóit csak a jól fejlett metróhálózat segítheti ki a szorult helyzetből.

Olvasóink írták

  • 1. pubigyereide 2012. február 02. 15:42
    „Na az már hideg. Azért -30 fok nem hiányzik.
    Én annyira nem paráztam be ezektől a szenzációhajhász hírektől, híradásoktól... basszus tél van! -20 fok hideg téli nap, de nem kirívó.
    A hótól pedig pláne nem "tartok", mert a Kisalföldön nagyon ritkán van nagy havazás és nagy hó. Sajnos. Esni fog 2 centi, de max 5. Jó esetben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatan fagytak halálra Szerbiában

Hat halálos áldozatot követelt eddig a kegyetlen téli időjárás Szerbiában; a kiadós havazás, a… Tovább olvasom