Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Megrongálták Wass Albert síremlékét Marosvécsen

Megrongálták Wass Albert író síremlékét az erdélyi Marosvécsen (Brincovenesti), az ottani Kemény-kastély kertjében - közölte az MTI-vel szerda este Nagy Kemény Géza, a kastély egyik tulajdonosa.

Elmondása szerint a kő síremlékről ismeretlenek lecsavarozták és elvitték az író portréját ábrázoló, Hunyadi László szobrász által készített bronz emlékplakettet.
A bűncselekményről a helyi rendőrség értesítette Nagy Kemény Gézát, aki azonban nem tudott azonnal a helyszínre utazni. A rendőrök azt mondták neki: lopás vagy garázdaság történt, esetleg sírgyalázásról van szó.
Utóbbi lehetőségére utal szerinte, hogy az elkövetők "lepattintották" az Erdélyi Helikon íróinak emlékére tavalyelőtt állított kopjafa márványtábláját is, és a fényképeken látszik, hogy a nemzeti szalagok és más "nemzeti jellegű dolgok a földre vannak dobva".
Ezt Benkő Mihály marosvécsi református lelkész is tudja igazolni - mondta. A helyszínen járt Barta József holtmarosi pap, a Wass Albert alapítvány egyik alapítója is, ő tett feljelentést a rendőrségen, de "tegnap érkezett Erdélybe haza az író fia, Wass Endre, és ő is értesült a történtekről".
Nagy Kemény Géza - báró Kemény János második unokája - hozzátette, hogy nyáron hetente 100-200 ember látogatta meg az emlékművet Magyarországról, hogy Wass Albert emléke előtt fejet hajtson.

Olvasóink írták

  • 1. háté 2011. április 14. 07:42
    „Valami elvetemült "idegenek" lehettek, komoly génfertőzöttséggel rendelkeznek mikor ilyenre vetemednek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lukasenka: a metrórobbantók beismerték korábbi terrorcselekményeiket is

Beismerték bűnösségüket a hétfői, 12 halálos áldozatot követelő minszki metrórobbantással gyanúsított személyek, sőt azt is bevallották, hogy két korábbi terrorcselekmény is a lelkükön szárad. Tovább olvasom