Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött egy tömeggyilkos katona pere

Argentínában pénteken bíróság elé állították a múlt század 70-es és 80-as éveiben uralkodó katonai diktatúra egyik hírhedt alakját, "a halál szőke angyalának" is nevezett Alfredo Astiz fregattkapitányt, akinek társaival együtt sorozatos emberrablásért, kínzásért és gyilkosságért kell felelnie.
Astiz volt a parancsnokok egyike a haditengerészet Buenos Aires-i gépészeti iskolájában (ESMA), amelyet börtönné, és kínzóközponttá alakítottak. Onnan szálltak fel azok a katonai repülőgépek is, amelyekről élve az óceánba dobták a diktatúrának nem tetsző embereket.

Emberi jogi szervezetek becslése szerint mintegy ötezren kerültek be ebbe a titkos börtönbe, de csak százan élték túl a fogságot.

Megnyerő külseje miatt rá bízták például azt a feladatot, hogy belülről felbomlassza azoknak az anyáknak a csoportját, akik összefogtak, hogy kiderítsék eltűnt gyermekeik sorsát.

Astiz - álnéven - egy eltűnt személy testvérének adta ki magát, beszivárgott a csoportba, majd 1977 december 10-én a Buenos Aires-i Szent Kereszt templom kapujánál baráti csókkal üdvözölte - és kijelölte - azokat, akiket pár órával később a haditengerészet akciócsoportja begyűjtött. Köztük volt két francia apáca is, akit kínvallatásnak vetettek alá, és meggyilkoltak.

Egy interjúban egyszer elmondta: "a haditengerészet nem építeni tanított, hanem rombolni. Tudok aknákat és pokolgépeket telepíteni, beszivárogni, lefegyverezni egy szervezetet, tudok ölni. Mindezt jól csinálom. Buta vagyok, s csak egy fényes tett volt az életemben, amikor beléptem a tengerészethez".

Astizt távollétében már életfogytiglani börtönre ítélték Franciaországban és Olaszországban, és állampolgárainak "eltüntetése" miatt a pribék kiadatását kérte Spanyolország és Svédország is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szlovák útvám miatt megyénk útjait használják a kamionosok

Egészen biztos, hogy a Kassáról induló kamionok Magyarországon át fognak Csehországba vagy… Tovább olvasom