Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megérkezett hágai börtönébe Karadzsics

Hollandia - Szerda hajnalban megérkezett Hága melletti börtönébe Radovan Karadzsics, háborús bűnökkel vádolt volt szerb vezető. A 13 éves bujkálás után letartóztatott politikust eddig egy belgrádi börtönben tartották fogva eddig. Közben belgrádban tüntetők tiltakoztak Karadzsics kiadatása ellen.
A politikust szállító három fekete, lesötétített ablakú autóból álló konvoj szerdán kora hajnalban hagyta el a belgrádi bírósági épületet, és az őt Hollandiába szállító repülőgép fél hét előtt pár perccel ért földet Rotterdamban. A gép egyenesen egy hangárhoz gurult, ahol két fekete, jelzés nélküli kisbusz várakozott, amelyek fél óra múlva hagyták el a repülőteret. A 63 éves volt szerb vezetőt szállító konvoj hét óra után tíz perccel érkezett meg a volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) hágai börtönébe.

Karadzsicsnak az 1992-től 1995-ig tartó boszniai háború alatt elkövetett háborús bűnök miatt kell bíróság elé állnia, ahol 11 vádpontot hoztak fel ellene: egyebek mellett népirtással és emberiesség elleni bűnökkel vádolják.

Karadzsics kiadatása előtt néhány órával zavargások törtek ki a szerbiai fővárosban. A szerb nacionalista vezetők hívására 15 ezren vettek részt azon a tüntetésen, amelyet Radovan Karadzsics kiadatása ellen szerveztek. A tömegből kivált a fiatalok egy csoportja, amely összecsapott a kivezényelt rohamrendőrökkel. A hatóságok gumilövedékekkel és könnygázzal próbálták megfékezni a tüntetőket. Az utcai harcban 25 rendőr, 19 civil - köztük egy spanyol és egy szerb újságíró - sérült meg. Reggelre helyreállt a rend Belgrádban.

Korábban

A Hága közelében fekvő hollandiai Rotterdam repülőterén nagy a készülődés: gyülekeznek az újságírók, akik remélik, hogy láthatják Radovan Karadzsicsot. Lezárták az egyik utat, a rendőrség pedig egyre nagyobb számban vonul fel, és ott van már két helikopter is. Közben a szerbiai igazságügyi minisztérium is megerősítette, hogy kiadták a volt boszniai szerb vezetőt hágai Nemzetközi Bíróságnak. A politikust szállító három fekete, lesötétített ablakú autóból álló konvoj szerdán kora hajnalban hagyta el az belgrádi bírósági épületet, ahol Karadzsicsot a július 21-ei letartóztatása óta fogva tartották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2,5 tonnás spanyol kokainfogás

A spanyol hatóságok 2,5 tonna kokaint foglaltak le egy, az Atlanti-óceánon megállított venezuelai… Tovább olvasom