Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

Líbia - Súlyos harcok dúlnak Zentennél

Legalább tíz lázadó esett el, és mintegy ötven megsebesült szombaton a Tripolitól délnyugatra fekvő Zenten város közelében, ahol önkéntes ellenzékiek százai próbálták meg feltartóztatni a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőket.

A kormányerők napközben 15 kilométerre közelítették meg a Nyugati-hegységben fekvő Zentent, de a mindössze néhány harckocsi által támogatott felkelőknek sikerült visszaszorítani őket. Kadhafi erői támadás intéztek a kelet-líbiai Dzsalu város ellen, de itt is sikertelennek bizonyult akciójuk. Ismét összecsapások voltak a líbiai-tunéziai határtól fél kilométerre, al-Vazzen városnál is. Több mint nyolcvan tüzérségi lövedék Tunézia területén, közvetlenül a határátkelő mellett csapódott be. Emiatt komoly pánik tört ki a határon fekvő tunéziai Diba település lakosai és a számos líbiai menekült körében.

Ebben a térségben április 21. óta dúlnak harcot, s a térség feletti ellenőrzés hol Kadhafi erőinek kezén van, hol a lázadókén. Egyre több líbiai menekül át Tunéziába itt is, olykor illegálisan, hogy orvosi segítséget és menedéket kapjon. Becslések szerint a nyugati határon már 30 ezer líbiai menekült át a szomszédos Tunéziába.

A dél-líbiai Dehiba határátkelőnél ugyancsak aknagránátok hullottak Tunézia földjére. A határtól mintegy 15 kilométerre folytak harcok, s hallani lehetett Tunéziában is a nehéztüzérségi fegyverek dörgését. A tunéziai külügyminisztérium figyelmeztette a líbiai kormányt, hogy megteszi a szükséges intézkedéseket területe integritásának, valamint a lakosság és a menekültek biztonságának megóvása érdekében. A tunéziai kormány szombaton ismét elítélte a "líbiai erők veszélyes határsértéseinek folytatását".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormánypárt győzött a szingapúri parlamenti választásokon

Az 1959 óta kormányon lévő Népi Akció Párt (PAP) nagyarányú győzelmet aratott a szombati szingapúri… Tovább olvasom