Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Letartóztatták a Vajdaságban a vallási gyűlölet szítóit

Szerbia - A pancsovai rendőrség előállított három embert azzal az alapos gyanúval, hogy nemzeti és vallási gyűlöletet szító jelszavakat festettek a dél-bánáti város katolikus templomára. "Halál a katolikusokra", "Megbosszuljuk Koszovót" - éktelenkedett a felirat a templomon, a falfirka alatt pedig az Obraz szerb klerikális fasiszta szervezet logója volt látható.
A szervezetet annak idején sovinisztának és fasisztának minősítette a vajdasági parlament, s kérte akkor Belgrádtól tevékenységének betiltását. Válasz nem érkezett.

Mind a katolikus, mind a pravoszláv papok elítélték a gyűlölködő akciót. Erős Mihály plébános megdöbbenéssel értesült a fenyegető üzenetekről és kijelentette, hogy számára a gyűlölet kinyilvánítása érthetetlen, hiszen a katolikus egyház a városban szeretettel fordult minden ember felé, minden vallás felé, és készen állt a párbeszédre. Milovan Glogovac az ortodox egyház nevében elmondta, hogy Pancsován a pravoszláv és a katolikus egyház kapcsolatai kitűnőek, s az ilyen "csúnya és felesleges" üzeneteket el kell ítélni.

Gyakran válnak a Vajdaságban a nemzeti türelmetlenség célpontjai a vallási létesítmények. Emlékezetesek a temetői rongálások vagy a templomok megcsúfítása. Leginkább a katolikus és az evangélikus egyházi létesítmények esnek az ilyen támadások áldozatául. Sok esetben e mögött a merényletek mögött a "pravoszlávság védelmében" fellépő Obraz fiatal tagjai állnak. A mostani pancsovai falirkák között is az egyik azt hirdette, hogy "pravoszlávság vagy halál". Minden jel szerint "behozatali vallási türelmetlenségről" van szó. A pancsovaiak - ortodoxok, katolikusok, evangélikusok, szerbek, magyarok, románok, szlovákok, bolgárok - jól megvannak egymással.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödő faji megkülönböztetések Ukrajnában

Ukrajna - A külföldiek valamint a helyi etnikai és vallási kisebbségek elleni erőszakos cselekmények… Tovább olvasom