Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Lassult a munkanélküliség növekedése Franciaországban

Az aktívan munkát kereső állástalanok száma 3.100-zal, már csak 0,1 százalékkal nőtt novemberben Franciaországban az előző hónaphoz képest, jelezve, hogy a munkapiac, ha igen késve is, lassan majd követheti a gazdaság némi javulását. Októberben 2 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma.
Novemberben 2,63 millióan voltak állás nélkül Franciaországban, a második számú euróövezeti gazdaságban, még mindenesetre 22,1 százalékkal többen, mint tavaly novemberben, ezt közölték a francia pénzügyminisztériumban csütörtökön. Arányszámot csak a francia statisztikai hivatalban rögzítenek, de csak negyedévi átlagra. Utolsó adatuk szerint a harmadik negyedévben 9,1 százalékos volt a munkanélküliség a tavalyi, 7,2 százalékos átlag helyett.

Franciaországban tavaly április óta - amikor a pénzügyminisztériumban 1,9 millió állástalanról tudtak - idén július kivételével minden hónapban nőtt a munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest. Idén az első félévben 260 ezren vesztették el az állásukat.

A francia statisztikai hivatalban a második félévi munkahelyveszteséget 110 ezresre becslik, és hasonló nagyságrendű veszteséget jósolnak még a következő félévre is. A francia gazdaság a második negyedévben indult fölfelé a recesszióból, a hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal nőtt az előző negyedhez képest, miután az első negyedévben még 1,4 százalékkal csökkent. A harmadik negyedévben is 0,3 százalékos növekedést mértek, és a statisztikai hivatal a mostani és a következő negyedévre 0,4-0,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsít, azzal, hogy a negyedéves ütem a jövő évi második negyedévben 0,3 százalékosra lassulhat. E

zzel együtt a francia kormány 2-2,25 százalékos GDP-csökkenést vár idénről évi átlagban tavalyhoz képest, jövőre pedig 1-1,5 százalékos növekedést. A harmadik negyedévben a francia GDP 2,4 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál, miután a második negyedben 2,9 százalékkal, az első negyedben 3,5 százalékkal maradt el attól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíjakon és a közalkalmazottakon spórolnak Romániában

Befagyasztják a nyugdíjakat, a közalkalmazotti bérek közül csak a legalacsonyabbak emelkednek: munkába állt az új román parlament. Tovább olvasom