Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Kukákba szerelt érzékelők miatt aggódnak

Az elmúlt évben jelentősen megnőtt az érzékelőkkel felszerelt utcai kukák száma Nagy-Britanniában, ami lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy nyomon kövessék az ott lakók által lerakott hulladék egyes jellemzőit.
A Big Brother Watch nevű szervezet szerint már legalább 2,6 millió brit háztartás kukáját szerelték fel hasonló berendezéssel, és a szám az érzékelők 8 évvel ezelőtti bevezetése óta folyamatosan nő. "A kukákban elhelyezett mikrochipek, melyek képesek ellenőrizni a szemét tartalmát vagy súlyát, további olyan, az emberek magánéletét érintő információkat biztosítanak az államnak, amelyeket nem lenne joga ismernie" - hangsúlyozza a szervezet pénteken kiadott jelentésében.

A Big Brother Watch azt is felveti, hogy az érzékelők biztosította adatok alapján a hatóságok előbb-utóbb ki fogják vetni a mennyiségi alapú szemétdíjat. Bár ilyen díj létezik egyes európai országokban, Nagy-Britanniában a bulvársajtó rendre össztűz alá veszi a javaslatot, akárhányszor csak felmerül. Érthető ugyanakkor a britek érzékenysége a kukachipekre, hiszen már így is a nyugati világ egyik legszigorúbb sebességi- és biztonságikamera-hálózatának vannak "alávetve". Biztonsági tisztviselők ráadásul folyamatosan azért lobbiznak, hogy minden email, sms és telefonhívás is ellenőrizhető legyen az országban.

A Big Brother Watch szerint a chipek növekvő száma arra utal, hogy "a helyi hatóságok csendben kiépítik a szemetelési szokásaink nyomon követésére alkalmas infrastruktúrát, s azonnal készek továbblépni, amint úgy ítélik meg, hogy a politikai és közéleti klíma kedvezőbbre fordult".

Olvasóink írták

  • 3. Mankapunka 2010. március 06. 17:54
    „Régen volt Győrben is,csak mindig lelopták a kukákról a chip-et!”
  • 2. janika 2010. március 06. 17:43
    „Az emberekbe még nem kezdték el a chip beültetéseket?”
  • 1. SC 2010. március 06. 17:33
    „Szép új világ! :-(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izland lakossága szavaz az Icesave-törvényről

Népszavazás kezdődött szombaton Izlandon a brit és holland befektetőket részlegesen kártalanító… Tovább olvasom