Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

Koszovói hackerek estek neki szerb intézmények honlapjainak

Szerbia - Újabb támadást hajtottak végre a koszovói hackerek szerb politikai intézmények hivatalos honlapjai ellen. Ezúttal a szerb parlamentet vették célba. Szerbiában már ismerik azt az oldalt, amelyet a hackerek helyeznek el a feltört szerb honlapokon. Fekete alapon nagy betűkkel a Koszovó Köztársaság felirat látható, ezen kívül az ország zászlaja, térképe és hat fehér csillag, az oldal aljában pedig az aláírás: Kosovo Hackers Group.
A szerb internetes oldalakat általában egy óránál tovább nem tudják blokkolni. Így volt ez a szkupstina honlapjával is, előtte pedig a szerb hadseregével is. A távközlési minisztérium elejét kívánja venni az állami intézmények elleni támadásoknak, és szakembereket bíz meg a honlapok biztonságának javításával. Egy átfogó védekező rendszer kidolgozását tervezik. Az ilyen behatolások nagyobb károkat nem okoznak, hiszen a szerverekről visszaállítható a honlapok korábbi állapota. Ám a tény, hogy a szerb állai intézmények oldalain megjelenik a Koszovó Köztársaság felirat, irritálja a közvéleményt - amely ezt újabb vereségként élheti át -, s amely azt is számon kérheti a kormánytól, hogy szolgálatai miért nem gondoskodnak az intézmények internetes biztonságáról.


Augusztus elején a szerbiai mezőgazdasági minisztérium honlapját érte koszovói hackertámadás. Az intézmény főoldalán Koszovó Köztársaság felirat mellett részletes információ jelent meg arról, hogy mely országok ismerték el addig Koszovó függetlenségét. A hackerek által feltöltött szöveg angol nyelvű volt. Illusztrációként közölték Fatmir Sejdiu koszovói elnök, valamint Hashim Thaci miniszterelnök és George Bush amerikai elnök közös képét. A mezőgazdasági minisztérium meghekkelt internetes oldala közölte azoknak a legfontosabb nemzetközi szervezeteknek a linkjeit, amelyek tagországai elismerték Koszovó függetlenségét. Elérhetővé tették továbbá a koszovói statisztikai intézet adatait albán, szerb és angol nyelven. A hackerek semmi sértő, becsmérlő szöveget nem töltöttek fel az oldalra, csak népszerűsíteni igyekeztek Koszovót és igazságukat.

Ugyancsak augusztus elején hackertámadás érte a montenegrói parlament internetes oldalát is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dél-Oszétia nem akar függetlenséget

Grúzia-Oroszország - Noha Oroszország elismerte Dél-Oszétia függetlenségét, a szakadár grúz régió… Tovább olvasom