Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Kockázatos az Unióban online rendelni a repülőjegyeket

Továbbra is kockázatos online repülőjegyet vásárolni, mivel az esetek egyharmadában a fogyasztók pénztárcája megsínyli, hogy az interneten a repülőjegyek árára vonatkozó információk gyakran félrevezetőek, vagy zavarosak - ezt állapította meg az Európai Unió 13 tagállama és Norvégia 386 honlapjára kiterjedő vizsgálat.
A weblapok közül 137 ellen indult eljárás.Földeák Iván, Hegyi Gyula szocialista Európa Parlamenti képviselő sajtótitkára, a Független Hírügynökséghez hétfőn eljuttatott közleménye szerint a megtévesztő információkat tartalmazó vagy tisztességtelen értékesítési módszereket alkalmazó honlapok felét a visszásságok megszüntetésére kötelezték.

Az "Airline Sweep"elnevezésű EU vizsgálat során az Unió rendszeres, egymással párhuzamosan zajló ellenőrzéseket végez a különböző EU-tagállamokban, hogy kiszűrje a fogyasztóvédelmi jogszabályokba ütköző eseteket. Ennek során például olyan honlapokat találtak, amelyek a választható lehetőségek közül a költségesebb opciókat előre megjelölve manipulálták a fogyasztókat, félrevezető tájékoztatást adtak az árakra vonatkozóan, szabályellenes szerződési feltételeket támasztottak, és olyan kedvezményes utakat hirdettek, amelyek a valóságban nem is léteztek.

Amennyiben az érintett légitársaságok 2009. május 1-jéig nem változtatják meg reklámozási és értékesítési módszereiket, az Európai Bizottság kénytelen lesz beavatkozni. Hegyi Gyula reményét fejezte ki, hogy a 2009-ben esedékes újabb vizsgálat a magyarországi honlapokra is kiterjed. A tagállamok többségében jogi okok miatt egyelőre nem lehet közzétenni az elmarasztalt honlapok és légi társaságok nevét, de Svédországban és Norvégiában nyilvánosságra hozták ezeket.

Az EU azt szeretné elérni, hogy az érintett webhelyek hirdetéseikben a repülőjegyek végső árát tüntessék fel, egyértelműen adják meg a kedvezményes ajánlatokra vonatkozó korlátozó feltételeket, és a fogyasztók számára anyanyelvükön készült, tisztességes szerződéseket tegyenek hozzáférhetővé.

Hegyi Gyula azt javasolja, hogy a magyar fogyasztóvédelem saját hatáskörben is kezdjen vizsgálatokat a most közzétett uniós szempontok alapján. Az internetes vásárlóknak pedig azt ajánlja, hogy lehetőség szerint gondosan rágják át magukat a csábítónak látszó, de komolytalan ajánlatokon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több a hamis gyógyszer az EU-ban

Nőtt az Európába érkező hamisított gyógyszerek és testápolási cikkek száma, amelyek ráadásul… Tovább olvasom