Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Kína olcsóbban vehetné meg a szupervonatot

A düsseldorfi ThyssenKrupp konszern pénteken bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdett Pekinggel a mágneses technológián alapuló szupervonat eladásának módozatairól. A kizárólagos jog megvételét Németországban sokan ellenzik, mert a technológia két évtizedes kifejlesztését a berlini kormány csaknem 2 és fél milliárd euróval (650 milliárd forinttal) támogatta.
A szupervonat iránti nemzetközi érdeklődést erősen visszavetette, hogy az Emslandban felépített próbapályán 2006-ban több emberéletet követelő baleset történt, mivel tévedésből egy vagont az önkéntes jelentkezőkkel teli szerelvény előtt felejtettek. Kína már jóideje érdeklődik a Transrapid néven ismert vonat iránt.

Próbaképpen a németek Sanghajban már üzembe helyezték a nemzetközi repüőötér és a városközpont között. Kína 80 millió euróért (21 milliárd forintért) már megvásárolta a szupervonat vagonjainak licencét, de mint a ThyssenKrupp szóvivője elmondta, a teljes technológia egyszerű lemásolására eddig képtelenek voltak, alighanem ezért tettek ajánlatot a megvételre. Düsseldorfban arra számítanak, hogy a gyártási eljárás (lincenc) Pekingnek akár 100 millió eurót (26 milliárd forintot) is megér. Az így kapott összeget a ThyssenKrupp kasseli üzemének fejlesztésére, illetve új munkahelyek teremtésére akarja fordítani.

A konszern szóvivője szerint azért lennének hajlandóak Kínának viszonylag alacsony áron eladni a licencet, mert azt remélik, hogy Kínában hosszabb szakaszokon rövid időn belül megépítik a szupervonatot és sikere esetén a ThyssenKrupp más országnak is felkínálhatja a 430 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő mágnes-vasutat. A ThyssenKrupp azt követően szánta rá magát az üzleti tárgyalásra Kínával, hogy Bajorországban végleg dugába dőlt a szupervonat terve. Az ügy azon bukott meg, hogy majdnem duplájára, azaz csaknem 3 milliárd euróra (780 milliárd forintra) nőttek a müncheni repülőtér és a városközpont között tervezett szakasz költségei.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szervkereskedelem működött a háború idején Koszovóban?

A belgrádi kerületi bíróság vizsgálati eljárást indított az állítólagos koszovói illegális… Tovább olvasom