Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Kalózakció áldozata lett az eltűnt utasszállító?

Az eltűnt gép kommunikációját szándékosan kapcsolták ki, még hét órával a felszállás után is adott jelet. Malajzia úgy véli, a repülőt eltérítették.
09.58 - Az eltűnt malajziai repülőgép és a földi irányítás közötti kommunikációt, valamint a földi nyomkövető rendszert szándékosan kikapcsolták, a haladás irányát megváltoztatták, de a gép még több mint hét órával a felszállása után is adott le jelet - jelentette ki a malajziai miniszterelnök szombati sajtóértekezletén.

Ez utóbbiból arra lehet következtetni, hogy a jármű akár az Indiai-óceán déli részéig vagy Közép-Ázsiáig is eljuthatott - mondta Najib Razak.
Ezt alátámasztja, hogy repülési szakemberek korábban közölték: a gépnek nyolc órányi repülésre volt elegendő üzemanyaga.

Razak bejelentése megerősíti a korábbi napok találgatását, amely szerint a gépet nem baleset érte. Ebből következőleg a nyomozók mostantól arra koncentrálnak, hogy ki vehette át a gép feletti ellenőrzést, és milyen célból. A kutatási területet pedig óriásira terjesztik ki. "A gép utáni kutatás egy új szakaszba lépett" - jelentette ki a kormányfő. Hozzátette, hogy a gépeltérítés nem az egyetlen eshetőség, amelyet vizsgálnak.

A Malaysia Airlines MH370-es járatán közlekedő Boeing 777-es gép helyi idő szerint március 8-án hajnali 0 óra 40 perckor indult el Kuala Lumpurból, és róla az utolsó jelet reggel 8 óra 11 perckor fogta egy műhold.

Najib közölte, hogy a gép utáni kutatást abbahagyják a Dél-kínai-tengeren, amely fölött megszűnt vele a kommunikációs kapcsolat. Ehelyett a járművet két olyan légifolyosó alatt keresik, amelyeknek az egyike a kazah-türkmén határig, a másik pedig az Indiai-óceán déli részéig nyúlik.

A kormányfő megerősítette azt az információt, amelyet egy meg nem nevezett malajziai kormánytisztviselő közölt korábban. Eszerint sürgősen feltérképezik a pilóták, a 10 fős személyzet és mind a 227 utas hátterét.
Egy magas rangú rendőrségi tisztségviselő máris közölte szombaton, hogy házkutatást tartanak a gép kapitánya, az 53 éves Zaharie Ahmad Shah otthonában.

Korábban úgy vélték, a gép a Dél-kínai-tengerbe zuhant. Fotó: MTI
Korábban úgy vélték, a gép a Dél-kínai-tengerbe zuhant. Fotó: MTI

08.00 - A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy az egy hete eltűnt maláj utasszállító repülőgépet eltérítette az egyik pilóta vagy valaki más, aki repülési tapasztalatokkal rendelkezett - közölte egy név nélkül nyilatkozó malajziai kormányzati illetékes szombaton.

A nyomozásban részt vevő illető azt mondta, hogy az indítékot nem ismerik, mint ahogy azt sem, hogy hová vitték a Malaysia Airlines MH370-es járatát, fedélzetén 239 személlyel. Nem tudnak arról sem, hogy bárkinek bármilyen követelése lenne a géppel kapcsolatban - tette hozzá.

A sajtó tájékoztatására fel nem hatalmazott illető kijelentette: ez már nem elméleti feltevés, hanem végkövetkeztetés. Ezzel utalt arra is, hogy a nyomozók kizárják a műszaki hibát vagy valamely pilóta hibázását a repülés során. A szóban forgó végkövetkeztetésre azokból a jelekből jutottak, hogy a gép általi kommunikációt valaki szándékosan kikapcsolta, valamint hogy a gépet úgy irányították - változtatták irányát, magasságát -, hogy a radarok lehetőleg ne tudják követni.

A malajziai hatóságok bejelentették, hogy sürgősen feltérképezik a pilóták, a 10 fős személyzet és mind a 227 utas hátterét.

Az indiai haditengerészet mintegy tíz hajója, felderítő repülőgépe és helikoptere már harmadnapja kutatja az Andamán-tenger szigeteit a malajziai gép után, de sikertelenül - közölte szombaton az indiai parti őrség egy magas rangú tisztségviselője. A kutatást szombaton kiterjesztették a Bengáli-öbölre is, amit a malajziai hatóságok javasoltak az előző nap - tette hozzá.

A korábbi feltételezések ellenére Majalzia biztos benne: a gépet eltérítették, nem baleset érte. Fotó: MTI
A korábbi feltételezések ellenére Majalzia biztos benne: a gépet eltérítették, nem baleset érte. Fotó: MTI


02.29 - A The New York Times című amerikai lap értesülései szerint a fedélzetén 239 emberrel egy hete eltűnt malajziai repülőgép több alkalommal is nagy mértékben megváltoztatta a repülési magasságát és útirányát, miután megszűnt vele a légi irányítás radarkapcsolata.

A vizsgálatokból és amerikai forrásokból származó értesülés szerint a gép, nem sokkal azután, hogy eltűnt, hirtelen fordulatot tett nyugati irányba, és 45 ezer láb (13 725 méter) magasságba emelkedett, ami jóval több, mint a Boeing 777-200 típusú gépeknek megengedett magasság.

A gép később több szakaszban 23 000 lábra (7000 méter) ereszkedett, ami viszont alacsonyabban van, mint a szokásos utazó magasság. A jármű ekkor Penang maláj sziget felé közeledett. Amint odaért, ismét irányt változtatott és északnyugatnak haladt, a Malaka-szoros és az Indiai-óceán felé.

A katonai radarok utolsó adatai azt mutatják, hogy 29 500 láb (9000 méter) magasságban, Penangtól 200 mérföldre (370 kilométer) északnyugatra járt, és az Andamán-szigetek felé repült.

Elemzik azt a hajtóművekből származó, automatikusan közvetített adatot is, amely szerint a gép egy alkalommal 40 ezer lábnyit (12 200 méter) süllyedt egyetlen perc alatt. A kutatók ezt nem tartják korrektnek, mert ilyen nagy ereszkedéshez szerintük több idő kell.

Korábban írtuk:

Nyomozók vizsgálják annak lehetőségét is, hogy a Malaysia Airlines Boeing 777-es típusú repülőgépének múlt szombati eltűnése esetleg kalózakció volt - mondta pénteken egy amerikai
tisztségviselő.

A névtelenségbe burkolódzott illető úgy véli, az utasszállító eltűnésében az "emberi beavatkozást", az eltérítést bizonyíthatja az, hogy a gép radarkészülékével fenntartott kapcsolat néhány perccel az üzenetküldő rendszer leállása előtt szakadt meg.

Az amerikai tisztségviselő hozzátette, lehetséges, hogy a repülőgép leszállt valahol.

Az ABC News amerikai televíziós csatorna úgy értesült, hogy a repülőgép két legfontosabb távközlési rendszere 14 perc különbséggel hagyta abba az adást. A tévé forrásai szerint emiatt valószínűbbnek tűnik az a feltételezés, hogy szándékosság és nem műszaki hiba áll az eltűnés mögött.

A Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépen 239-en voltak, a 227 utasból 154-en voltak kínaiak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a voksolás Szlovákiában

Csaknem hatezer szavazóhelyiség nyílt meg szombaton reggel, s ezzel megkezdődött az ország… Tovább olvasom