Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Ittasan vezetett a püspök - rendkívül magas volt az alkoholszint

Ittas vezetés miatt büntetőjogi eljárás fenyegeti a német evangélikus egyház (EKD) vezetőjét. Legkevesebb 0,7 liter bor vagy 1,5 liter sör fogyasztására utal alkoholszintje.

Keddi sajtójelentések szerint Margot Kässmann hannoveri püspököt még múlt hét szombaton késő este állították le a rendőrök, amikor szolgálati gépkocsijával a piros jelzésen hajtott át. Az 51 éves Kässmannt - aki az első női püspök a 25 milliós német evangélikus egyház élén - azonnal megszondáztatták, és a szonda 1,3 ezrelékes alkoholszintet mutatott ki. A vérminta ennél is többet, 1,54 ezreléket mutatott.

A hannoveri püspök elismerte, hogy ittasan ült a volánhoz. "Saját magam is megdöbbentem azon, hogy ilyen súlyos hibát követtem el" - jelentette ki. Hozzátette: tudatában van annak, hogy milyen veszélyes és felelőtlen alkohol hatása alatt vezetni, és vállalja a jogi következményeket.
Az evangélikus egyház vezetőjétől a hatóságok a szondáztatás pozitív eredménye után azonnal vérmintát is vettek, s annak eredményét kedden délelőtt tették közzé.

Az első értesülések szerint a püspökre pénzbüntetés vár, s jogosítványát akár egy évre is bevonhatják.

Az EKD vezetőségén belül tanácskozást tartanak arról, milyen következményeket (beleértve az esetleges lemondást is) vonhat maga után Kässmann kihágása. A püspök mindenesetre a hét végéig lemondta minden nyilvános szereplését.

A német előírások szerint az 1,1 ezrelék feletti alkoholszint már abszolút vezetésképtelenséget jelent, és súlyos jogsértésnek számít. A vétkest pénzbüntetésre vagy akár egy évig terjedő börtönre is ítélhetik, jogosítványát pedig öt évre is bevonhatják. Szakértők szerint a Kässmannhoz hasonló, alacsony és filigrán nők esetében az 1,54 ezrelékes százalékos alkoholszint legkevesebb 0,7 liter bor vagy 1,5 liter sör fogyasztásának felel meg. A hatást befolyásolhatja az is, hogy a szóban forgó személy milyen gyakran iszik, illetve mennyit evett előtte.

Margot Kässmannt tavaly októberben választották meg a német evangélikus egyház élére. Beiktatásakor hangsúlyozta: korszerű egyházat szeretne; olyat, amely minél több embert nyer meg a hitnek.

A német sajtó megdöbbenéssel kommentálta az EKD elnökének vétkét, valószínűsítve a lemondás lehetőségét. "Kässmann püspöknek magának kell mérlegelnie, hogy megrendült helyzetében bír-e még azzal az erkölcsi tekintéllyel, amely hivatalának betöltéséhez szükségeltetik" - írta Frankfurter Rundschau.

A kulmbachi (és katolikus) Bayrische Rundschau csipkelődő kommentárja szerint "még a Jóisten erejét is meghaladta az a feladat, hogy eltévedt báránykáját a helyes úton tartsa. A nagyon is emberi püspöknőnek e kihágás után igen alaposan mérlegelnie kell, hogy alkalmas-e még erkölcsi példaképnek."

A heidelbergi Rhein-Neckar-Zeitung úgy véli, hogy Kässmann aligha éli túl a posztján az ittas vezetést. "Ez a helytelen magatartás megfosztja szavahihetőségétől az (evangélikus) egyház legmagasabb méltóságát.

Hogyan akarhatna ő, négy leány anyja, ezek után elítélően prédikálni a fiatalok körében terjedő mértéktelen szeszfogyasztás ellen?

Olvasóink írták

  • 2. lolita 2010. február 24. 23:43
    „Ök is csak emberek hibakkal együtt!”
  • 1. janika 2010. február 24. 06:15
    „Sok volt a misebor? lehet, hogy feketén maszekolt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dubaji gyilkosság: Livni helyesli a terroristák likvidálását

Az izraeli parlament fő ellenzéki vezetője kedden helyeselte a terroristák kiiktatását, és jó hírnek… Tovább olvasom